BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDuymak istemeyeceğiniz 5 finansal tavsiye----

Duymak istemeyeceğiniz 5 finansal tavsiye

Duymak istemeyeceğiniz 5 finansal tavsiye
22 Mayıs 2024 - 17:15 www.finansgundem.com

Finans alanındaki doğru tavsiyelerin genellikle kulağa sıkıcı geldiği bilinir. Ünlü mali danışman Eric Roberge birçok kişinin kulak arkası ettiği ancak uygulanması halinde finansal başarıyı da beraberinde getiren 5 finansal tavsiyeyi sıraladı


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ebeveynler her ne kadar çocuklarına sebze yemesini tavsiye etse de çocuklar genellikle bunu tavsiyeleri kulak arkası etmeyi tercih eder. Bu her ne kadar çocukluk davranışı gibi görülse de konu finans olduğunda yetişkinlerin de benzeri bir davranış kalıbını tercih ettiği görülebiliyor. Insider’ın haberinde ünlü mali danışman Eric Roberge insanlara sürekli olarak uygulamak istemeyecekleri iyi tavsiyeler vermek zorunda kaldığını belirtiyor.

Roberge para konusundaki bu tür iyi tavsiyeleri kimsenin dinlemek istemediğini söyledi. Ancak mali danışmana göre bu tavsiyeleri dinleyenler ve daha da önemlisi benimseyenler nakit akışları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabiliyor, daha yüksek tasarruf oranları elde edebiliyor ve finansal açıdan daha güçlü olabiliyor.

Mali danışman tıpkı brokoli veya lahana yemenin sağlığınıza iyi gelmesi gibi her ne kadar hoşunuza gitmese de bu beş tavsiyeyi uygulamanın da finansal sağlığınıza iyi geleceğini söyledi:

1. Çok fazla ev almayın

Ev satın almak nadiren verilere dayalı bir karardır. Duygusal bir unsur olan ev almanın iyi de bir nedeni vardır. Birçok insan için ev sahibi olmak istikrarı, güvenliği ve hatta statüyü temsil eder.

Elbette bunlar önemsiz şeyler değil. Ancak Roberge mortgage ödemeleri dahil olmak üzere yıllık toplam konut maliyetlerinin hanenin toplam gelirlerin %20’sinden fazla olmaması gerektiğini savunuyor. Zira barınma maliyetlerine ayrılan miktarın azaltılması diğer alanlarda esnekliğin korunmasına yardımcı olabilir. Roberge’e göre ev için ayrılan kaynağın azaltılmasıyla önemli finansal hedefler takip edilebilir ve diğer önceliklere para ayrılabilir.

2. Evinizin iyi bir yatırım olduğunu düşünmeyin

Ünlü mali danışman sıklıkla müşterilerini evi iyi bir yatırım olarak düşünmemeleri gerektiği konusunda uyardı. Elbette bu ev satın almanın kötü bir fikir olduğu veya evinizin düşündüğünüz kadar değerli olmadığı anlamına gelmez. Ancak içerisinde yaşadığınız evin bir yatırım getirisi yoktur.

Roberge birincil ikametgahınız olarak hizmet eden evin iyi bir yardımcı program olabileceğini ancak bir yatırım olarak kabul edilemeyeceğini söyledi.

Bir evin değeri zamanla yükselme eğilimindedir. Ancak mali danışman ev sahibi olmak kadar bakım ve onarım maliyetlerinin de hesaba katılması gerektiğini, elde edeceğiniz yatırım getirisinin bu harcamalar nedeniyle büyük ölçüde aşınacağını hatırlatıyor.

3. İhtiyacınız olacağını düşündüğünüzden daha fazlasını tasarruf edin

Müşterilerinin şu anki hayatlarının tadını çıkarırken bir yandan da geleceğe güvenle bakmasını sağlamak bir mali danışman için en önemli konulardan biridir. Ancak Roberge bir kristal küresi olmadığını, 10 yıl, 20 yıl ve hatta 30 yıl sonra hayatlarında nelerin değişeceğini doğru bir şekilde tahmin edemeyeceklerini belirtiyor.

Bu sebeple bütçelerin acil durumlarla başa çıkabilmesi ve bu olağanüstü durumlara hazırlıklı olması gerekir. Zira hayatın neler getireceğini bugünden bilmek imkansızdır. Roberge bu sebeple gelecekte olağanüstü bir durumda tam olarak ne kadar paraya ihtiyaç duyulacağının bilinemeyeceğine dikkat çekti.

Mali danışmana göre çözümse ihtiyacınız olacağını düşündüğünüzden daha fazla miktarı biriktirmek. Bu sayede bireyler kendileri için bir hava yastığı oluşturabilir.

4. B planınız olsun

Tüm bunlar finansal kıyamet tellallığı veya kasvetli bir yaklaşım olarak görülebilir. Ancak Roberge her zaman yedek bir plana sahip olmanın önemli olduğunu belirtiyor.

İnsanlar genellikle en kötü senaryoda ne olacağını düşünmek istemezler. Ancak mali danışmana göre bir gün finansal hayatınız kötüye giderse iyi günlerde oluşturduğunuz güvenlik halatları için müteşekkir hissedeceksiniz.

Mali planınızın kusursuz bir biçimde işleyebilmesi için acil durum fonu oluşturmanız, gelirlerle ilgili muhafazakar harcama planları oluşturmanız, uzun vadeli finansal projeksiyonunuzda harcamalarınızı abartmamanız ve herhangi bir beklenmedik durumda (işten atılmanız veya beklediğiniz ikramiyenin gelmemesi gibi) olumsuzluklardan derinlemesine etkilenmemeniz gereklidir.

5. Borsada doğru zamanı yakalamaya çalışmaktan vazgeçin

Borsada doğru zamanı yakalayabileceğinizi düşünmek oldukça caziptir. Zira borsalardaki düşüşlerle çıkışlara geriye dönüp bakıldığında makas aralığı bariz bir biçimde ortada gibi görünür.

2008 ve 2020 gibi tarihlere bakıldığında ne zaman alım satım yapılacağını görmek çok kolay gibidir. Ancak bu bariz görünüm o tarihlerin çoktan geride kalmış olmasından kaynaklıdır.

Olayların nasıl geliştiğini bilmekle bundan sonra ne olacağını tahmin etmek aynı şeyler değildir. Roberge finans profesyonellerinin bile borsada doğru zamanı istikrarlı bir şekilde tahmin etmeyi başaramadığına dikkat çekti. Kaldı ki yatırımcılar bir kereliğine şanslı olabilir. Ancak önümüzdeki on yıl boyunca bu başarılı performansı sürekli olarak tekrarlayabilmek neredeyse imkansızdır.

Mali danışman doğru zamanı bulmaya çalışmak yerine stratejik bir yatırım planı oluşturmayı ve güncel verilerden bağımsız olarak bu plana bağlı kalmayı tavsiye ediyor. Bu yöntem gündelik yatırım kadar eğlenceli veya doğru hisseyi seçmek kadar havalı olmayabilir. Ancak Roberge uzun vadeli yatırımın çok daha iyi çalışan bir yöntem olduğunu vurguluyor.

SPK'nın Finansal Okuryazarlık Platformu başlıyor

 

Finansal özgürlük yolunda 10 kişisel Finans dersi

 

Kulak tıkamanız gereken 15 eskimiş finansal tavsiye

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)