BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSadece zenginlerin yapabildiği 3 alternatif yatırım----

Sadece zenginlerin yapabildiği 3 alternatif yatırım

Sadece zenginlerin yapabildiği 3 alternatif yatırım
24 Mayıs 2024 - 18:14 www.finansgundem.com

Milyon dolarlık tablolar, yüzyıllık şaraplar için müzayedelere katılmak veya bir külçe altını alıp banka kasasına atmak herkesin harcı değil. Ancak bu tür yatırımlar zenginlerin servetlerini korumasını sağlıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikalı milyarder Grant Cardone’ye göre zengin insanlar servetlerini inşa etmek için her zaman emlak yatırımına güvenmiyor. 200 milyar doları aşkın kişisel serveti olduğu hesaplanan Cardone CNBC’deki açıklamasında satın alma işlemini nakit olarak gerçekleştirene kadar bir ev satın almadığını paylaştı.

GoBankingRates’in haberine göre sıradan insanlar genellikle başlangıç için bir gayrimenkule yatırım yaparken varlıklı kesimse sanat gibi başkalarının erişemeyeceği daha özel alanlarda yatırım yapabiliyorlar.

Sanat yatırımı

Birçok insan için sanat, müzelerde belki de evlerinde gördükleri bir şeydir. Genellikle bir yatırım aracı olarak da düşünülmez. Ancak sanat zeki koleksiyoncular için muazzam bir yatırım olabilir. Pablo Picasso'nun 2015 yılında 179 milyon dolara satılan Les Femmes d'Alger isimli tablosu ve 2017'de 450 milyon dolarlık inanılmaz bir hasılat elde eden Leonardo da Vinci'nin Salvator Mundi tablosu gibi tarihin en ünlü sanat eserlerinden bazıları muazzam meblağlara satıldı.

Sanat, potansiyel olarak sağlam bir yatırım olmasının yanı sıra, hem somut hem de ilham verici olması bakımından hisse senetleri gibi diğer varlıklardan farklıdır. Bununla birlikte sanata yatırım yapmanın da bazı artılarına ve eksilerine bulunuyor.

Sanat yatırımının artıları

Sanat eserleri diğer yatırım varlıklarıyla ilişkili değildi. Sanat piyasası borsaların çöküp çökmemesini umursamaz. Daha ziyade arz ve talebe dayalı olarak kendi dünyasında ticaret yapar. Hisse senedi veya tahvil piyasaları düşse bile değerini koruyabilecek bir yatırım arayanlar için iyi bir seçenek olabilir.

En iyi sanatçıların eserleri genellikle sağlıklı getiriler sağlar. Yukarıda belirtildiği gibi bazı sanat eserlerini satın almak muazzam kârlarla sonuçlanabilir. Elbette ilk sanat eserinizi 450 milyon dolara satmayı beklemezsiniz. Ancak doğur sanatçılardan doğru parçaları doğru fiyata almak büyük kazançları beraberinde getirebilir.

Sanat yatırımının eksileri

Sanat eserleri likit değildir. Dolayısıyla sanata yatırım yapmanın en büyük dezavantajı likit olmamasıdır. Örneğin piyasanın açık olduğu herhangi bir gün hisse senetlerinizi satabilirsiniz. Ancak sanat eseri satmak daha çok bir ev satmak gibidir. Günümüzde sanat eserlerini internet üzerinden satabileceğiniz bazı siteler bulunuyor. Ancak en yüksek geliri elde etmek isteyenlerin bu eserleri bir galeride veya bir müzayedede satmayı tercih etmesi gerekir. Tüm satış süreci aylar belki de haftalar alabilir.

Sanat eserlerine değer biçmek de zordur. Sanata değer biçmek herkesin bildiği gibi kolay değildir ve teklif edilen fiyatlar fazlasıyla öznel olabilir. Bir müzayedede bir eseri satın alıyorsanız bazı koleksiyonculara göre parçanın gerçek değerinden çok fazlasını ödüyor olabilirsiniz. Satış tarafındaysanız geçerli olacağını düşündüğünüz fiyatın yakına bile ulaşmayan teklifler alabilirsiniz.

Yüksek komisyon oranları da sanat eserlerini riskli bir yatırım yapar. Sanat galerileri ve müzayede evleri herkesin bildiği gibi yüksek komisyonlara sahiptir. %20-40 veya daha fazlası gibi oranlar düşünün. Dolayısıyla satışı yaparken bu oranları da hesaba katmanız gerekir.

Şarap yatırımı

Knight Frank'in geçen yılki raporuna göre, şarap zenginler için en popüler yatırım varlıklarından biri. Bu tutku yatırımlarının popülaritesi artıyor. Zira zengin insanlar bunları kişisel zevk için veya yatırım olarak satın alabiliyor.

Şarap, zengin insanların portföylerinde çeşitlilik sağlamak için ekleyecekleri alternatif bir yatırımdır. Hisse senetleri birçok krizle karşı karşıya kalsa bile kaliteli şarap gibi lüks bir koleksiyonun genel ekonomiyle herhangi bir bağlantısı olmadan getiri sağlayabileceğine inanılır.

Şaraba yatırım fırsatlarını merak ediyorsanız, dünyanın dört bir yanından 1.000 şarabı takip eden Liv-ex Fine Wine 1000 Endeksi, Eylül 2023'ten önceki beş yılda %23,9'luk bir getiri sağladı. Şimdiye kadar satılan en pahalı şarap şişesi, İsviçre'deki bir müzayedede 558.000 dolara satılan 1945 Romanée-Conti'ydi.

Şarap yatırımının artıları

Şarap yatırımları portföyünüzü çeşitlendirme yeteneği sağlar. Bu gibi alternatif varlıklara yatırım yapmak portföyünüzü çeşitlendirir ve piyasa dalgalanmalarından en az derecede etkilenmenize imkan tanır.

Bazı şaraplar resesyon sırasında iyi performans gösterebilir. Faiz artışlarına ve diğer ekonomik faktörlere duyarlı olan hisse senetlerinin aksine, şarap zorlu zamanlarda değerini koruyabilir.

Şarap yatırımının eksileri

Son derece pahalı bir yatırımdır. Forbes’a göre kaliteli şarap portföyü oluşturmaya başlamak için 25.000 dolar gibi bir varlığa ihtiyacınız var. Bu rakam çok da iyi anlamayacağınız bir konuda yatırım yapmak için önemli miktarda bir para.

Şarap yatırımı depolama maliyetleriyle beraber düşünülmelidir. Maddi bir varlık olan şarapları kontrollü bir ortamda saklamanız gerekir. Bu da sigorta maliyetlerine neden olabilir. Pahalı şarapların satış süresi de uzun olabilir. Dolayısıyla iyi bir şarabı satmak için on yıldan fazla bir süre saklamanız gerekebilir.

Diğer emtialara yatırım

Zenginler altın veya diğer maddi varlıklar gibi diğer emtialara da yatırım yaparlar. Knight Frank, zengin insanların ortalama olarak servetlerinin %3'ünü altın olarak sakladıklarını paylaştı. Altına yatırım yapmak yeni bir şey olmasa da bu emtianın uzun süre değerini koruduğunu belirtmekte fayda var.

Zenginlerin yatırım yaptığı diğer maddi emtialar, değerli metallerden enerji kaynaklarına kadar yelpazesi oldukça genişleyebilen hammaddelerdir. Örneğin CNBC’nin haberine göre bakıra olan talebin 2035 yılına kadar iki katına çıkabileceği ve madencilik şirketlerinin üretime ayak uydurmakta zorlandığı belirtiliyor.

Sıradan insanlar her zaman altın veya bir ton bakır satın almak istemez. Yine de bireysel yatırımcılar ETF’ler veya vadeli sözleşmeler gibi yatırım araçları üzerinden emtialara yatırım yapabilir.

Emtia yatırımlarının artıları

Enflasyona karşı korunma potansiyeline sahiptirler. Altın gibi emtialar geleneksel olarak enflasyona karşı bir güvenli liman görevi görmüştür.

Kazançlı getiriler sağlayabilirler. Arz ve talep değişiklikleri nedeniyle, belirli emtialardan kazançlı getiriler bekleyebilirsiniz.

Emtia yatırımlarının eksileri

Emtia fiyatları değişken olabilir. Bu varlık sınıfı piyasa trendlerinden ve küresel ekonomiye ilişkin haberlerden oldukça etkilenir. Küresel siyasi sorunlar veya doğal afetler fiyatlar üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Saklaması kolay olmayabilir. Örneğin, bir külçe altın satın alırsanız, bu emtiayı güvenli bir şekilde saklamak için bir banka kasasına veya başka bir yere para harcamanız gerekecektir.

13 milyon dolarlık ‘nadir şarap’ vurgunu

 

Mahzene sızan çift milyonlarca liralık şarap çaldı

 

Uzayda yıllandırılan milyonluk şarap

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)