BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazin13 milyon dolarlık ‘nadir şarap’ vurgunu----

13 milyon dolarlık ‘nadir şarap’ vurgunu

13 milyon dolarlık ‘nadir şarap’ vurgunu
23 Haziran 2022 - 18:18 www.finansgundem.com

ABD ve İngiltere’de faaliyet gösteren bir dolandırıcılık şebekesi nadir şaraplar ve viskileri bir yatırım ürünü olarak sattıkları gerekçesiyle tutuklandı


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Windsor Jones'un internet sitesi firmanın "dünyanın en ünlü ve keyifli Bordeaux yatırım sınıfı kaliteli şaraplarının” alım satımını vadediyor. Firmanın dijital sergisinde koleksiyoncuların iştahını kabartacak cinsten ürünler teşhir ediliyor. İnternet sitesinde bulunan bir videoda Bordeaux’nun zengin tarihi, coğrafyası ve Fransa’nın bu bölgesinde gelen şarapların neden şu anda “hisse senetleri gibi pratik olarak işlem gören bir emtia ürünü haline geldiği” anlatılıyor.

Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre, ABD mahkemelerinde görülen bir dava bu yatırım fırsatı vaatlerinin tamamının bir kalpazanlığın parçası olduğunu iddia ediyor. Haberde bahsi geçen bir tutuklama beyannamesine göre, Windsor Jones'un temsilcileri, Charles Winn ve Vintage Whisky Casks adındaki iki şirketle birlikte, rastgele aramalar ve sahte isimler üzerinden satışla uluslararası bir dolandırıcılık şeması yürütmekle suçlanıyor. ABD federal soruşturma birimlerinin iddiasına göre, ABD ve Birleşik Krallık arasında faaliyet gösterdiği iddia edilen şirketler, en az 150 kişiden 13 milyon dolardan fazla para topladı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre hisse senetlerindeki kötü gidişat nedeniyle alternatif yatırımların popüler hale gelmesi emtia yatırımlarının suistimale uğraması tehdidini de artırıyor. Dolandırıcıların hedefleri ise genellikle ileri yaşlarda ve kandırılmaya müsait yatırımcılar.

İki kıtaya yayılan ve beş yıl boyunca devam eden kalpazanlık şebekesi İngiltere’de yaşayan Casey Alexander’ın telefon dolandırıcılığı yaparken suçüstü yakalanmasıyla geçtiğimiz hafta sonlandı. Alexander nadir şarap ve viskilere yapılan yatırımlarda yüksek getiri vadetmek ve yatırımcıları dolandırmak amacıyla üç şirkette faaliyet göstermekle suçlanıyor.

ABD’nin Ohio eyaletinden 89 yaşındaki bir kişi ve Michigan eyaletindeki 73 yaşındaki bir kişi kalpazanlığın kurbanları arasında. Mahkeme kayıtlarına göre, seksenli yaşlarının sonlarındaki yatırımcı nadir şaraplara ve Fransa'da tutulduğu iddia edilen şarap deposuna 300.000 dolardan fazla para harcadı. Bu arada, yetmişli yaşlarındaki kurban Charles Winn, yüzde 40'a varan potansiyel getiri iddiasıyla ve Çin pazarına girme vaatleriyle dolandırıcılara 85.000 dolardan fazla para bağladı. Belgelere göre, iki yatırımcı da sözde yatırımlarının meyve verdiğini görmedi.

Soruşturma makamlarına göre Windsor Jones, Charles Winn ve Vintage Whisky Casks, yaşlı insanlar üzerinde “agresif ve aldatıcı taktikler” kullanarak kurbanlarını ağlarına düşürdüler. Soruşturmacılar, kalpazanlığın karmaşık bir limited şirket ağını içerdiğini de belirtiyor. Şirketin merkezinin İngiltere’de olması gerekirken çevrimiçi kayıtlar şirketin merkezinin ABD’nin Daleware eyaletinde olduğunu gösteriyor.

Mağdurlar, İngiliz aksanı ve sahte isimler kullanan temsilciler tarafından rastgele arandıklarını bildirdi. Soruşturmacılar bazı durumlarda, farklı şirketler için aranmış olsalar bile, "aynı adı kullanarak” kurbanlarla temasa geçildiği sonucuna ulaştı.

Yüksek miktarda ödemeler yapıldıktan sonra yatırımlarını geri çekmek isteyenlerse karşılarında ya muhatap bulamadılar ya da aracılık programlarını gerekçe gösteren mazeretlerle karşı karşıya kaldılar.

Ohiolu 89 yaşındaki mağdurun durumu polise bildirmesi FBI’ın davaya dahil olmasını sağladı. FBI ajanları daha sonraki süreçte kalpazanlığın mağduru olan diğer isimleri de söz konusu davaya bağladı. Şirketlere yönelik şikayetler o kadar yaygındı ki, şirketler Ekim 2020'de Teksas, Ocak 2021'de Washington ve Ekim 2021'de Kaliforniya da dahil olmak üzere farklı eyaletlerdeki menkul kıymet ajanslarından bir dizi durdurma ve vazgeçme mektubu aldılar. Ancak bir FBI kaynağı şirketlerin itirazları tamamen görmezden geldiğini belirtiyor.

FBI tarafından yapılan bir operasyonda Alexander, 14 Haziran'da tarihinde suçüstü yakalanarak tutuklandı. Mahkeme kayıtları, Alexander'ın 50.000 dolarlık borç senedi karşılığında tutuksuz yargılandığını gösteriyor. Serbest bırakılma koşulları altında, Alexander'ın "kurban olan veya olabilecek herhangi bir kişi" ile iletişim kurması yasaklandı.

Sosyal medya dolandırıcılarının tuzağına düşmeyin

 

Genç mühendis dolandırıcıların son kurbanı oldu: Servet kaptırdı!

 

FBI, Linkedin'de kripto dolandırıcılarının peşinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)