BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBİM hisseleri satılacak mı?----

BİM hisseleri satılacak mı?

BİM hisseleri satılacak mı?
03 Şubat 2014 - 11:09 www.finansgundem.com

Yıldız Holding Grup Başkanı Murat Ülker, 2014 hedefleri ve yeni satın almalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Yıldız Holding, 2014’e iki işleme imza atarak girdi. Amerika’da çikolata şirketi DeMet’s Candy Company’i 221 milyon dolara satın aldı. Üç yıl önce TMSF’den aldığı Dosu maya’yı ise Fransız Le Saffre şirketine 210 milyon dolara sattı.

Murat Ülker, son sattıkları hisselerin parasının kasalarında durduğunu ve fırsatları değerlendirmek için her zaman nakit paralarının olduğunu söylüyor.

Ekonomist'te yer alan habere göre, Yıldız Holding, son yıllarda satın alma operasyonlarında en aktif grupların başında geliyor. Grubun başkanı Murat Ülker, hem satın alma hem de hisse satışında aktif olunmasını şöyle ifade ediyor: “Gıdadaki ana işlerimiz dışındaki şirketler ‘için işinizi sevin, ama aşık olmayın’ diyoruz.”

Yıldız Holding, yeni yıla da iki işleme imza atarak girdi ve 2014’ün de aktif gruplardan biri olacağını gösterdi. Geçen yıl Amerika’da çikolata şirketi DeMet’s Candy Company’i 221 milyon dolara satın alan Yıldız Holding, Godiva’dan sonra bu ülkedeki ikinci gıda şirketine yatırım yağmış oldu. Grubun ikinci imzası da üç yıl önce TMSF’den alınan Dosu Maya’yı, dünyanın en büyük kuruluşlarından Fransız Le Saffre’ye (Özmaya) satması oldu.

Geçen hafta basın mensuplarıyla bir araya gelen Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in grubun stratejilerine ilişkin yaptığı açıklamaları ana başlıklar halinde sizlere aktarmak istiyoruz.

GODİVAYA DESTEK OLACAK

Bu şirketin alınmasına yönelik kapanışı 27 Ocak’ta yaptık ve hisseler bize geçti. Aslında, biz dolaylı olarak almış olduk, çünkü şirket Godiva tarafından satın alındı. Faaliyet karı iyi olan bir şirket. Godiva’ya da destek sağlayacak. Godiva’nın tek tek ambalajlanmış çikolatalarını dağıtmak istiyoruz. Satın alma için Godiva’ya vergi avantajı sağlayacağı gibi, dağıtım, insan kaynakları yönetimi gibi konularda da tasarruf sağlayacağız. Şirketin başına bizimle daha önce çalışan Trip Tripathy gelecek.

Sattığımız Dosu Maya’yı, dört yıl önce TMSF’den 106 milyon dolara, Uno’daki ortağımız Hasip Gencer ile birlikte satın almıştık. Şimdi de Türkiye’de iki fabrikası olan, dünyanın en büyüklerinden biri olan Özmaya (Le Saffa) adlı şirkete, 210 milyon dolara sattık. Karlı bir iş oldu. Ancak bu süre zarfında cirosunu yüzde 46, karını da yüzde 56 büyüttük. Stratejilerimize uygun değildi, fırsat bulunca da sattık.

CEBİMİZDE PARA OLMALI

Satın almalar yaptığımız gibi, ana işimizin dışındaki şirketlerin hisselerini satıyoruz. Bu, gelecek yıllarda da devam edecek. Son sattığımız hisselerin parası kasamızda durmaya devam ediyor. Amerika’daki satın almayı krediyle yaptık. Cebimizde sürekli para olacak ki çıkan fırsatları değerlendirebilelim. BİM’deki hisselerimizi şimdilik satmak istemiyoruz. Şirket, değer kazanmaya devam ediyor. Gözde’nin sermayesini arttıracağız. Bir de sermaye artırımına katılacağız. İşlerimizi finanse etmemiz gerekiyor.

GECE RAHAT UYUYORUM

Bazen bana soruyorlar, geceleri uyuyup uyuyamadığımı. Ben de “uykum geldiğinde uyuyorum” diyorum. Evet, rahat uyuyorum. Ben rahmetli babamdan öğrenmişti, eskiden cumartesi günleri yapardık, şimdi çarşamba günleri yapıyorum. Nakit varlıkları, alacaları, stok değerlerini topluyoruz. Bu rakamdan borç ve taahhütlerimizle devam eden yatırımlarımızı düşüyoruz. Geriye bir para kalıyor. Bu da bizim servetimiz, özgülümüz. Bunun ötesinde risk almıyoruz. Böyle olunca gece rahat uyuyorsunuz.

BÜTÇE YENİLENECEK

Rakamlar kesinleşmedi ama 2013’ü yüzde 17-18’lik bir büyüme oranıyla kapattık. Grubun konsolide büyüklüğü 2012 yıl sonunda 12,4 milyar TL idi. Geçen yıl sonu itibariyle bu rakamın 14,6 milyar TL’ye ulaştığını tahmin ediyoruz. Biz yüzde 13-14 gibi bir büyüme hedeflemiştik, hedefin üzerinde büyümüş olduk.

Bu yıl için bütçelerimizi tekrar yapacağız. Tonaj, miktar büyümesinde bir değişikliğimiz olmayacak. Oransal olarak da büyüme oranımız aynı kalır. Ama ihracat nedeniyle gelirlerimiz artar.

BUĞDAYA YATIRIM
Karaman’a süt fabrikası kurduğumuzda herkes bizi eleştirmişti, çünkü orada hayvancılık yoktu. Ama bu fabrikada günlük 500 ton süt işleniyor. Türkiye’de çocuklarda demir eksikliği var, biz de Sabancı Üniversitesi’yle birlikte demiri yüksek buğday tohumu üretmeye çalışıyoruz. Şubat ayında tanıtımını yapacak ve çiftçilere dağıtmaya başlayacağız.

“HİSSELERİM ABLAMDAN BİR KAÇ TANE FAZLA”

“Rahmetli babam Sabri Beyi hayatta iken hisselerini ablama (Ahsen Özokur) ve bana devretmişti. Hisselerimiz eşit sayılır. Aslında bana ‘Sana iki, ablana bir hisse olmalı’ demişti. Ben de "Grubumuz, işlerimiz büyük, buna gerek yok. Ama madem böyle bir hakkım var, birkaç hisse fazla olsun yeter’ demiştim. Yıldız Holding’in hisselerini de Üs ve Kök holding diye iki kuruluş olarak yapılandırdık. Bunu da halka açabilmek için yaptık.”
 
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)