BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBaşekonomistler tedirgin değil----

Başekonomistler tedirgin değil

Başekonomistler tedirgin değil
09 Temmuz 2014 - 06:03 www.finansgundem.com

Global bankaların analistleri ‘Fed faiz artırımını erkene alacak’ derken, Türkiye’nin önde gelen bankalarının başekonomistleri bu hamleyi beklemiyor

Global krizle birlikte ABD ile nefes alıp veren uluslararası bankalar, ABD’de istihdam rakamlarının iyi çıkmasını gerekçe göstererek FED’in faiz artırımı beklentilerini öne çekti.
Başta JPMorgan ve Goldman Sachs olmak üzere uluslararası yatırım bankalarının analistleri, Fed’in faiz artırımına ilişkin tahminlerini 2016 başından 2015’in üçüncü çeyreğine çektiler.

Goldman Sachs Başekonomisti Jan Hatzius, ABD’nin ilk çeyrekte sert biçimde daralmasının ardından trend üstü bir ivme ile büyüdüğünü kaydetti. Fed’in Faiz artırımı takvimine yönelik beklentisini erkene çeken JPMorgan Chase analistleri de Amerika’nın faiz artırmaya 2015’te başlayacağını öngörüyor.

Kadife Şahin'in Milliyet'teki haberine göre Türkiye’de ise sektörün önde gelen bankaların başekonomistleri Fed’in faiz artışı konusunda uluslararası bankaların ekonomistlerinin tersi bir beklentiye sahiplerler.
Türkiye gibi ülkelere para akışını yavaşlatması beklenen Fed’in faiz artışının 2016’dan önce olmayacağını belirten ekonomistlerin görüşleri şöyle:

‘Sürpriz zor görünüyor’
Eralp Denktaş Akbank Ekonomik Araştırmalar Müdürü

“Fed’in geçen yılki tapering sürpriz olmuştu. Piyasa oyuncuları; çok kısa bir sürede, önemli bir risk azaltımına gitmek zorunda kaldı. Faiz normalizasyonunda; böyle bir sürecin tekrarlanması zor gözüküyor. ABD’deki faiz artırımları, gelişmekte olan ekonomilerin faizlerinde yükselişe neden olabilir. Fakat politika yapıcılarının doğru iletişimiyle ve geçen yıla kıyasla daha dengeli piyasa koşulları nedeniyle faizde yaşanabilecek bu yükselişin genel bir türbülansa dönüşme olasılığı çok düşük.”    

‘Erken bir hamle olmaz’
Nihan Ziya Erdem Garanti Bankası Başekonomisti

“Fed piyasaları olumsuz etkileyecek bir faiz artırımı yapmayacaktır. Piyasalar derken ABD piyasasını kast ediyorum. ABD’de işsizlik rakamları iyi çıkmış olabilir. Ancak bu iş gücü piyasasının sorunsuz olduğu anlamına gelmiyor. Fed işgücü piyasası ve enflasyon verilerinden kesin bir şekilde emin olmadan faiz artırmaz. Aksi takdirde şu anda izlenen ekonomik toparlanmayı erken faiz artırarak bozdu eleştirisiyle karşı karşıya kalır. Bu hamleyi yapması için işsizlik rakamlarının çok iyi gelmesi gerekir. Ekonomik toparlanmayı riske atmak istemezler.”

‘Fed güvercin duruşunu sürdürecek’
Fatih Keresteci HSBC Türkiye Hazine Grup Başkanı  

“Veriler çok iyi olsalar da Fed şimdilik bu sinyalleri görmezden gelip güvercinvari duruşunu koruyor. Buna bir neden oldukça kötü gelen ilk çeyrek büyüme rakamı olabilir. İlk çeyrekte her ne kadar olumsuz hava koşulları nedeniyle büyüme zayıf gelmiş olsa da Fed bu tablonun tam olarak giderilmesini bekliyor olabilir. Ancak, bundan daha da önemlisi, gevşek para politikasına rağmen enflasyonun henüz düşük seviyelerde seyrediyor olması Fed’i istihdamı teşvik etmek adına mevcut duruşunu korumaya itmiş olabilir. Enflasyonda yukarı yönde kıpırdanma olana kadar güvercin kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Yani, kısa vadede Fed’den piyasalar adına olumsuz bir sinyal beklemek doğru olmayacaktır.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)