BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBaşbakan 'Ora'ya el koydu----

Başbakan 'Ora'ya el koydu

Başbakan 'Ora'ya el koydu
24 Ocak 2013 - 07:45 www.finansgundem.com

Başbakan Erdoğan, açıldıktan 1 yıl sonra iflas bayrağını çeken Ora AVM'de batan 285 milyon euroluk krediyi incelettiyor

Türk bankacılık sektörünün son yıllardaki en büyük batağı olarak gösterilen 285 milyon euroluk krediye Başbakan Erdoğan el koydu. Başbakanlık Teftiş Kurulu, İstanbul Bayrampaşa'da kurulan Ora AVM'de batan 285 milyon euroluk (650 milyon TL) kredinin peşine düştü. Sabah'ın haberine göre 70 bin metrekare üzerine kurulan dev eğlence ve alışveriş merkezi Ziraat Bankası'ndan 2010'da alınan 285 milyon euroluk kredi ile hayata geçmiş ancak bir yıl içinde proje batmıştı. Başbakanlık Teftiş Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan gelen talimat üzerine batık kredinin izini sürmek için ilgili kurum ve kuruluşların da katılımıyla özel bir tim kurdu.
BELGELER İSTENDİ
Çalışmalara başlayan Teftiş Kurulu, BDDK ve ilgili kurumlardan belgeleri istedi. Soruşturmada kredinin neden battığı, Ziraat Bankası'ndan alınan kredide usulsüzlük olup olmadığı inceleniyor. Ora AVM'ye verilen kredide Ziraat Bankası'nın eski Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın imzası bulunuyor.
1 YILDA İFLAS BAYRAĞINI ÇEKTİ
235 mağazalı projeye ilk Garanti Bankası finansman sağlamış ancak Ora Gayrimenkul'ün mali yapısının yeterince güçlü olmadığı düşüncesiyle projeden çekilmişti. Şirket daha sonra Ziraat ile anlaşmıştı. Banka, şirketin Garanti Bankası'na borçlarını üstlenerek yeni bir krediyle projenin tamamlanmasını sağlamıştı. 2011'de açılan AVM, 2012'de iflas etmişti. İnceleme sonucunda dönemin Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar ve yönetim kurulu üyelerinin kredide sorumluluğu tespit edilirse, imza yetkilerinin ellerinden alınmasına kadar varacak sürecin başlayabileceği ifade ediliyor.
Bu arada, Ziraat Bankası Genel Müdürlük görevinden alınan Can Akın Çağlar BDDK kurul üyesi olarak atandı. BDDK ise kurul üyesi hakkında iki yıldır yürüttüğü soruşturmayı henüz tamamlayamadı.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tarafsız27 Ocak 2013 19:33

    Bu durum temettüleri nasıl etkileyecek ???

  • ziraatli26 Ocak 2013 21:36

    Can Akın Çağlar yaptığının hesabını vermesi gerekir. Usulsüz kredi verilmesi için Bölge Başkanlarına yaptığı baskı hala bankada konuşuluyor. Bu büyüklükteki bir krediyi neden verdiği çok iyi araştırılmalıdır. Ayrıca her önüne geleni incelemeden imzalayan yönetim kurulu üyeleri de cezayı haketmiştir diye düşünüyorum.

  • taraftar24 Ocak 2013 09:40

    ziraat bankasının tariihinin en büyük batgak kredisi. bu batak kredisi için acaba can akın çağlar fan klübü üyeleri ne diyecek