BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriBankalardan Apple’a işlem ücreti tepkisi----

Bankalardan Apple’a işlem ücreti tepkisi

Bankalardan Apple’a işlem ücreti tepkisi
07 Ekim 2021 - 17:17 www.finansgundem.com

Bankalar dev teknoloji şirketi Apple’ın sunduğu ödeme hizmeti Apple Pay’e karşı, işlem ücretleri nedeniyle tepki gösterdi. Yaşanan anlaşmazlık teknoloji devleri ve finans sektörü arasında uzun yıllardır devam eden gerilimi yansıtıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Apple Pay 2014 yılında kurulduğunda bankalar Apple ile çalışmak için akın etti. Ancak bugün bazı pişmanlıkları var. Apple Pay kurulduğunda teknoloji devi JPMorgan, Capital One ve Bank of America gibi bankalarla anlaşmış ve bankalar kart sahiplerinin iPhone’larıyla ödeme yapabilmesi için ücret ödemeyi kabul etmişti. Ancak bazı bankalar özellikle de Apple’ın 2019 yılında kendi kredi kartını piyasaya sürmesinin ardından maliyetlerden memnun değil.

Bazı bankalar baskı uygulayarak, kart network’ü Visa’nın bazı Apple Pay işlemleri için uygulamalarını değiştirmesini istiyor. Bu değişimle birlikte bankaların Apple’a ödediği ücretler de düşecek. Financial News’in haberine göre Visa bu değişimi gelecek yıl uygulamaya koymayı planlıyor. Apple yöneticileri Visa yöneticilerine değişime karşı çıktıklarını söyledi. İki dev şirketin görüşmeleri devam ediyor ve planlanan değişim yürürlüğe konamayabilir.

Şimdi bankalar kart sahipleri Apple Pay’i kullandığında, Apple’a ücret ödüyor. Planlanan değişim gerçekleştiğinde ücretler spor salonu üyelikleri ya da film/müzik platformu üyeliklerinde alınmayacak. Bankalar ve Apple arasındaki anlaşmazlık, teknoloji devleri ve finans sektörü arasında uzun yıllardır devam eden gerilimin bir devamı. Apple ve Amazon gibi dev şirketler yıllardır tüketici ödemeleri alanında genişleme kaydediyor.

Bankalar da genellikle, geride kalma korkusuyla bu şirketlerle işbirlikleri kurmak için girişimlerde bulunuyor. Ancak işbirlikleri her zaman istenen sonuçları vermiyor. Örneğin Google kullanıcılarına banka hesabı sunma planlarından vazgeçti. Apple’dan yapılan açıklamada, “bankacılık partnerlerimiz Apple Pay’in büyümesi için önemli bir rol oynuyor” dendi. Devamında, “banka partnerlerimiz Apple Pay hizmetlerini sunmanın faydasını görmeye devam ediyor” açıklamasında bulunuldu.

Visa ve Mastercard da dahil olmak üzere önde gelen network’ler bankalar ve Apple Pay arasında köprü görevi görüyor. Çünkü bu şirketler bankaların kartlarının mobil cüzdanlara yüklenmesini sağlıyor. Planlanan değişim uygulamaya geçtiği takdirde Visa kartlarında geçerli olacak ancak ilerleyen dönemlerde diğer kart şirketleri de benzer adımlar izleyebilir. Mobil cüzdanlar kullanıcıların kredi ya da banka kartlarını akıllı telefonlarına yüklemelerine imkan tanıyor. İşlemler ise kullanıcının kartına yansıtılıyor.

Apple 2014 yılında Apple Pay uygulamasını başlattığında iPhone müzik, kamera ve gps alanında ilerleme kaydetmişti. Bankalar ve kart network’leri de Apple’ın kart ödemelerinde lider olmasından endişe duydu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bankalar kart sahipleri tarafından yapılan her alışverişte Apple’a %0,15 ücret ödemeyi kabul etti. Bu ücretler Apple’ın dijital cüzdan uygulamasından elde ettiği gelirlerin büyük bir bölümünü oluşturuyor.

Ancak bankalar Google’ın hizmetleri için herhangi bir ücret ödemiyor. Ancak o dönemden bu yana müşteriler Apple Pay’i giderek daha az kullandı. Bazı Banka yöneticileri de Apple 2019 yılında Goldman Sachs ile kendi kredi kartını piyasaya sürdüğünde öfkelendi. Çünkü bu durum Apple’ı doğrudan rakip haline getirdi. Bazı büyük bankalar Apple Pay ücretlerini 2017 yılında düşürmeye yönelik girişimlerde bulundu ancak girişimler başarısız oldu.

Garanti BBVA’nın kadın girişimciliğine yönelik bütünsel destek programı 15 yaşında

 

Krediler arttı, mevduat geriledi

 

Yolları fiber optik ağ ile akıllanacak

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dönence07 Ekim 2021 18:07

    Önce yaptınız ahlak ötesi mudilerden yıllardır para tırtıklıyorsunuz ahlakınız nerde suçlusunuz asla huzur bulamayacaksınız ilahi hertürlü musibet yakanıza yakınlarınıza yapışacak sadece gününüzü kurtaracaksınız