BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar 10 yıllık trende son veriyor----

Bankalar 10 yıllık trende son veriyor

Bankalar 10 yıllık trende son veriyor
08 Nisan 2024 - 16:48 www.finansgundem.com

ABD’de bankalar, son 10 yılda ilk kez şube sayılarını artırma yoluna gidiyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD bankaları, son 10 yıl içinde ilk kez 2023'te bünyelerine daha fazla net yeni şube ekledi. Yeni fiziksel lokasyonlara dair bu bahis 2024 yılında da şu ana kadar azalmış değil.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC) tarafından bu hafta açıklanan yeni verilere göre, ABD’de geçen yıl bankalar ülke genelinde 94 yeni şube ekledi. Bu, 2012'den bu yana kapattıkları şube sayısından daha fazlasını açtıkları ilk yıllık dönem olarak öne çıktı.

Fiziki şube sayısı neden artıyor?

Yahoofinance’ten David Hollerith’in haberine göre, ABD’de bankalar, 2008 Finans Krizi’nin maliyetleri düşürmeye ve ayak izlerini küçültmeye zorladığı, aynı zamanda müşterilerle bağlantı kurmak için dijital bankacılığa daha fazla güvenmeye teşvik ettiği konsolidasyon sürecine son verdi. Bankaların kapattıkları tüm şubeleri telafi etmek için hâlâ gidecekleri uzun bir yol bulunuyor. ABD’de şube sayısı 2012 yılında 82.461 iken 2023 yılı sonunda 69.684 seviyesinde seyrediyor.

Bu yıl bazı büyük bankalar daha fazla şube açma planlarını açıkladı. Bunlar arasında PNC Financial Services Group, Fifth Third Bancorp ve endüstri devi JPMorgan Chase yer alıyor.

Sektördeki bazı gözlemcilere göre, bazı bankaların fiziki şubelere yeni yatırımlar yapmasının nedeni, fiziki şubeleri, rekabet düzenleme kurumlarının kabul etmeyeceği rakipleri satın almadan, yeni varlık yönetimi ve küçük işletme müşterileri kapmanın yolları olarak görmeleri.

Boston Federal Rezerv Bankası eski başkanı Eric Rosengren, “En büyük bankaların yurt içi satın almalar yapması kısıtlandı; bu da onları yeni şubeler açarak yeni yurt içi pazarlara açılmaya teşvik etti” diyor. Rosengren, kredi vermenin ötesinde alternatif gelir kaynakları arayan birçok banka için büyük bir odak noktası olan varlık yönetiminin, sadece şubelerin sağlayabileceği daha fazla kişisel temas gerektirme eğiliminde olduğunu ekliyor.

Tarihsel süreç ve JPMorgan etkisi

Son dönemdeki toparlanma kesinlikle ABD'nin en büyük bankası JPMorgan'ın genişlemesinden etkilenmişe benziyor. Dev yatırım bankası 2023 yılında net 110 şube açtı ve bu yıl gelecek üç yıl içinde 500 yeni şube inşa etmeyi ve 1.700 şubeyi daha yenilemeyi planladığını duyurdu.

JPMorgan Chase'in tüketici bankacılığı CEO'su Jennifer Roberts, “Önümüzdeki birkaç yıl içinde ağımızın küçülmek yerine epey büyüdüğünü göreceksiniz” diyor.

Şube genişletmenin kendi lokasyonlarının ötesinde faaliyet gösterme hedefi olan tüm bankalar için temel bir strateji olduğu bir dönem gerçekten de yaşandı. FDIC verilerine göre, ABD'deki fiziksel banka şubelerinin sayısı, 1940'lardan itibaren yetmiş yıl boyunca istikrarlı bir şekilde arttı; düzenleyiciler, bankaların eyalet sınırlarının ötesine geçmesine ve kıyıdan kıyıya görece uzak ağlara erişmesine izin vermeye başladı.

Daha sonra sektör, 2008 Finans Krizi’nin ardından dramatik bir U dönüşü yaptı; bu, çevrimiçi bankacılığın yükselişi ve müşterilerin uzaktan para çekip yatırmasına olanak tanıyan akıllı telefon gibi cihazların yaygın kullanımıyla desteklenen bir küçülme dönemi oldu.

Bankalar, şubeleri kapatırken internet bankacılığı deneyimini kolaylaştırmak için ihtiyaç duyulan teknolojiye ise büyük yatırım yaptı. Moody's Investor Service'in finans kurumlarından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Allen Tischler, “Artık telefonunuzda bir bankayla dolaşabilirsiniz" diyor.

Pandemi dönemi ve çalkantılı 2023

Pandemi sırasında ise şubelerin hizmetlerinin bir darbe daha aldığı görüldü. Karantinalar insanları tüm bankacılık işlemlerini internet üzerinden yapmaya zorladı. 2021'de 2.400'den fazla şube kapandı; bu, 2008-2009 Finans Krizi'nden bu yana görülen en yüksek rakama karşılık geldi.

2023'teki geri dönüşün dikkate değer yanı, sektörün aşırı çalkantılı bir yıl geçirirken bunun yaşanması. Bu süreçte, düzenleyiciler tarafından üç büyük bölgesel kredi veren kuruluşa el konuldu ve bu durum, ülke çapındaki diğer orta ölçekli kredi veren kuruluşların güvenliği konusunda yaygın bir paniği tetikledi. Çevrimiçi bankacılığın kolaylığının da yardımıyla mevduat akını bu iflaslara katkıda bulundu. İflas eden bankaların bıraktığı varlıkları toplayan kurtarıcılar da, ihtiyaç duymadıkları şeyleri atarak bazı şubeleri kapattı.

Örneğin First Citizens, Silicon Valley Bank'ın el konulan varlıklarının çoğunu satın aldıktan sonra 18 şubeyi ve diğer ofisleri kapattı. New York Community Bancorp'un iştirakleri de Signature Bank'ın bankanın varlıklarının çoğunluğunu satın aldıktan sonra 16 net şube kapanışı kaydetti.

JPMorgan bile geçen Mayıs ayında First Republic’in San Francisco'daki başarısız operasyonlarını satın aldıktan sonra geçen yıl 21 şubeyi kapattı.

JPMorgan'ın tüketici bankası sözcüsü, bu lokasyonların ‘nispeten düşük işlem hacimlerine sahip olduğunu ve genellikle başka bir First Republic ofisine kısa bir sürüş mesafesinde olduklarını’ ifade etti.

"Zengin insanlar bile paralarını ziyaret etmeyi sever"

Geçen yıl bankalar 96 adet ile en çok şubeyi New York eyaletinde kapattı; onu 74 şubeyle Virginia takip etti. Yeni şubelerin açıldığı lokasyonlarda ise 74 şubeyle Connecticut başı çekerken onu 50 şubeyle Washington izledi.

Geçen yıl en fazla şube kapatan bankalar arasında 287 şubeyle Wells Fargo, 241 şubeyle PNC, 220 şubeyle US Bancorp ve 122 şubeyle Truist yer aldı. Ancak PNC bu yıl 2028 yılına kadar 100 yeni şube açacağını duyurdu. Bankanın stratejisi, daha sıcak pazarlarda yer alabilmek için daha az kârlı şubeleri kapatma üzerine kurulu. Banka yöneticileri bu stratejiyi ‘optimizasyon' olarak adlandırıyor. PNC, Şubat ayında yaptığı bir basın açıklamasında, "kıyıdan kıyıya şube ağının rahatlığını ve erişimini" geliştirmek için Austin, Dallas, Denver, Houston, Miami ve San Antonio'da yeni yerler inşa edeceğini belirtmişti.

JPMorgan, Şubat ayındaki ayrı bir basın bülteninde, yeni lokasyonlarının Boston, Charlotte, Washington, Minneapolis ve Philadelphia gibi yerlerdeki varlığını genişletmek üzere tasarlandığını söyledi. Bankanın yeni açılan tüm şubeleri, varlık yönetiminin yanı sıra borç verme hizmeti de sunacak.

JPMorgan CEO'su Jamie Dimon, Şubat ayında verdiği röportajda, “Zengin insanlar bile paralarını ziyaret etmeyi sever” demiş ve her gün 900.000 kişinin şubelerini ziyaret ettiğini belirtmişti.

ABD bankaları için zarar tehlikesi

 

S&P'den beş ABD bankasına kötü haber

 

ABD bankacılık sektörünün karı 2023 4. çeyrekte yüzde 44 azaldı

 

Morgan Stanley: ABD bankaları, AB bankalarına göre daha kırılganlar

 

Fitch'ten ABD bankalarına kötü haber

 

Yerel ABD bankaları batık kredilerle boğuşuyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)