BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYerel ABD bankaları batık kredilerle boğuşuyor----

Yerel ABD bankaları batık kredilerle boğuşuyor

Yerel ABD bankaları batık kredilerle boğuşuyor
30 Ekim 2023 - 14:37 www.finansgundem.com

Ticari gayrimenkul piyasasındaki kriz ABD’nin yerel bankalarını vurdu. Yıl sonuna kadar sektördeki batık kredi oranlarının daha da fazla artması bekleniyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li yerel bankalar üçüncü çeyrekte batık kredilerden dolayı likidite akışı yerine ihtiyaçları olmayan bol miktarda gayrimenkulün sahibi haline geldiler. Kurumsal ve ticari gayrimenkul kredilerinin ödenememesiyle ofis binaları, hastaneler ve hatta iflas etmiş petrol ve doğalgaz şirketleri bankaların eline geçti.

YahooFinance’in haberine göre ülkede varlıkları 50 milyar dolar ile 250 milyar dolar arasında değişen 18 bölgesel bankadan 15’i bir önceki yılın aynı dönemine göre batık kredilerinde sıçrama bildirdi. Batık kredilerdeki ortalama artış 2022’ünün üçüncü çeyreğine göre %80 daha fazlaydı. Oran bu yılın ikinci çeyreğine göre de %8 arttı.

Zarar olarak yazılan ödenmemiş borçların bir ölçüsü olan kredi kayıpları da bir önceki yılın aynı dönemine göre 18 bankanın 15'inde arttı.

Wedbush'un Bölgesel ve Orta Ölçekli Bankalar Analisti David Chiaverini, konuyla ilgili verdiği demeçte, "Yatırımcılar kredi trendlerinin zayıflamana hazırlanıyorlar. Ancak şu anda yaşandığını gördüğümüz şey aslında her zaman için teorik bir durumdan ibaretti. Bir kredi döngüsünün başlangıç aşamasında olabiliriz” açıklamasında bulundu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, KBW Nasdaq Bankalar Endeksi cuma günü %2,3 düşerek en son Eylül 2020'de görülen seviyelere geriledi. Faiz oranlarının yüksek kalmaya devam etmesi halinde bankaların gelecekteki kârlılığının da olumsuz etkileneceğinden endişeleniliyor. Orta ölçekli bölgesel bankaların hisseleri JPMorgan Chase gibi Wall Street devlerine göre daha fazla düşüyor.

Ancak Piper Sandler Analisti Scott Siefers, üçüncü çeyrekte bölgesel bankalarda ortaya çıkan kredi sorunlarının çoğunun "kendine özgü" sorunlar olduğunu söyledi. Analist kredi kayıplarının ‘belirli bir duruma bağlı’ olduğunu belirterek bunları ‘tek seferlik’ veya ‘iki seferlik’ sorunlar olarak adlandırdı.

Siefers, “Yine de daha fazla ileriye gidilirse bu tek seferlik sorunlar kredilerde daha geniş bir bozulmaya gidebilir. Henüz tam o noktada değiliz” açıklamasında bulundu.

Mutlaka kayıplar olacak

Bölgesel bankalar, ticari gayrimenkul piyasasındaki zayıflıklara karşı özellikle savunmasız konumdalar. Zira bu mülklere daha büyük rakiplerinden çok daha fazla yatırım yaptılar.

Birçok yerel banka mortgage krizinin tetiklediği 2008 Küresel Finans Krizinin ardından ticari gayrimenkul alımlarını artırmaya başladı. Pandemi sürecinde şehirlerin merkezlerindeki birçok ofis mülkü boşaltılsa da yerel bankalar ticari gayrimenkullerine bağlı kaldılar.

Gayrimenkul piyasasının bu alanında mülk değerlerinde görülen sert düşüş ve artan faiz oranları borçlular için işlerdi daha da zorlaştırıyor. ABD Mortgage Bankacılar Birliği'nin ikinci çeyrek raporuna göre, 2023'te vadesi dolacak toplamda 331 milyar dolarlık ticari ve çok aileli mortgage borcu var.

Piyasaya ilişkin soru işaretleri düzenleyici kurumlar tarafından da inceleniyor. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell bu ayın başında New York Ekonomi Kulübü’nde yaptığı açıklamada, “Tüm banka düzenleyicileri, bunu çözmek için sorunlu gayrimenkul varlıklarına odaklı bankalarla birlikte çalışıyor" ifadelerine yer verdi.

Powell, “Daha küçük bankalar gayrimenkule daha fazla maruz kalıyorlar. Mutlaka kayıplar olacaktır” uyarısında bulundu.

 

Kredi kayıpları artabilir

Üçüncü çeyrekte ticari gayrimenkul kredilerinde zorluklarını vurgulayan bölgesel bankalardan birisi de kredi kayıp yığınının 642 milyon dolara yükseldiğini söyleyen New York Community Bank (NYCB) oldu. Bu rakam bankanın kredi kaybının geçen çeyreğe göre %64 ve geçen yıla göre sekiz katın üzerinde arttığını gösteriyor.

Bankanın kredi kayıplarındaki büyük artışın en önemli nedeni biri New York, Manhattan’da olmak üzere iki ofis binası için oluşturulan ticari kredilerdi.

Utah merkezli Zions 64 milyon dolarlık krediyi batık kredi statüsüne geçirdi. Kayıplar Güney Kaliforniya’daki iki ofis binasından ve bankanın dördüncü çeyrekte satmayı planladığı bir işletme kredisinden geldi.

Janney’in Bankalar Analisti Tim Coffey, “Bunlar, mülkler iyileştirildiğinde ve ardından proje tamamlandığında verilen kredilerdi. Mali kiralamada sorun yaşadılar. Şu anki ortamda bu tamamen mantıklı ancak biraz alışılmadık bir durum” açıklamasında bulundu.

Bir diğer yerel ABD bankası olan M&T Bank büyük ölçüde Washington, Boston ve Connecticat’ta bulunan ofis binalarının yanı sıra New York ve Pennsylvania’da faaliyet gösteren bir sağlık şirketine bağlı olarak toplamda 96 milyon dolarlık krediyi batık statüsüne geçirdi.

Gayrimenkul kredileri kötüye gittiğinde, bankalar nakit almak için borçlunun mülkünü satabilir. Kredi sözleşmelerinde gayrimenkul ve ekipmanlara ek fikri mülkiyet veya nakit akışı gibi teminatlar da bulunuyorsa hacizler yoluyla bankaların kredilerini kurtarmaları çok daha zor olabilir.

Evergrande'den yeni hamle: İştirak hisselerini kullanacak

 

Ekonomistlerin enflasyon beklentisi belli oldu

 

ABD'nin büyük bankalarının net kârı arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)