BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatABD’de emeklilik tasarruflarının beşte biri eridi----

ABD’de emeklilik tasarruflarının beşte biri eridi

ABD’de emeklilik tasarruflarının beşte biri eridi
24 Şubat 2023 - 13:51 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz yıl piyasalarda görülen dalgalanmalardan emekliler de nasibini aldı. Fidelity’nin verilerine göre Amerikalı emeklilerin hayatlarını idame ettirmek için kullandıkları emeklilik hesapları %20 düşüş gösterdi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılı enflasyonun hakim olduğu ve büyük yatırımcı kayıplarının hüküm sürdüğü bir dönemdi. Amerikan ekonomisinde enflasyonun son 40 yılın zirvesine tırmandığı ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) art arda faiz artırarak para politikasını sıkılaştırdığı yıl boyunca S&P 500 Endeksi %18’in üzerinde düşüş gösterdi.

CNBC’nin haberine göre bu karanlık dönemden emeklilik yatırımları da nasibini aldı. Fidelity Investment’ın verilerine göre, ABD emeklilik sistemi olan 401(k) hesaplarındaki bilançolar her ne kadar dördüncü çeyrekte bir miktar yükseliş gösterse de yılı %23’lük düşüşle sonlandırdı. Fidelity Investment aynı zamanda ülkenin en büyük 401(k) planı sağlayıcısı finans şirketi konumunda. Firma toplamda 35 milyondan fazla emeklilik hesabını yönetiyor.

Ortalama bir emeklilik hesabının bakiyesi de 2022’nin dördüncü çeyreğinde yıllık bazda %20 düşerek 104.000 dolara geriledi.

Fidelity İşyeri Yatırımları Başkanı Kevin Barry konuyla ilgili açıklamasında, “Doğal afetler ve jeopolitik olaylar gibi bugün dünyadaki tüm stresler göz önüne alındığında, Amerikalılar ekonomimizdeki zorlu zamanlarla yüzleşmeye devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Finans firmasının raporlarına göre emeklilik tasarrufları sahiplerinin çoğunluğu hesaplarına katkıda bulunmaya devam ediyor. İşveren ve çalışan katkıları da dahil olduğu ortalama 401 (k) katkı oranı, Fidelity'nin önerdiği %15'lik tasarruf oranının hemen altında, çoğunlukla %13,7'de sabit kaldı.

Fidelity, çoğu hane halkını zorlayan enflasyonist baskının devam etmesine rağmen, plan katılımcılarının sadece %16,7'sinin yıl sonunda 401(k) hesabında ödenmemiş bir krediye sahip olduğunu söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’nin federal yasaları çalışanların hesap bakiyelerinin %50’sini veya 50 bin dolarlık kısmını borç almasına izin veriyor. Emeklilik planı katılımcıları bu iki ölçütten hangisi daha düşükse o miktarı alabiliyor. Bununla birlikte, birçok finans uzmanı diğer tüm alternatifleri tüketmeden emeklilik yatırımlarına dokunulmamasını tavsiye ediyor. Bu tavsiyenin sebebi ise yatırımların bileşik faiz gücünü kaybetmesi.

Finans devi Vanguard’ın yayınladığı bir başka analiz de 401(k) hesaplarının 2022 yılında %20 oranında düşerek ortalamada 112.572 dolara gerilediğini açıkladı. Dünyanın en büyük ikinci para yöneticisi emeklilik hesaplarından çekilen miktarların da arttığına dikkat çekti.

2022 yılına ilişkin diğer araştırmalar da birçok hane halkının 2022 boyunca acil durum tasarruflarını harcadığını gösterdi. Bankrate'in yakın tarihli bir raporuna göre, her yaş ve gelir seviyesinde yetişkinlerin en az üçte biri büyük ihtimalle bir yıl öncesine kıyasla tasarruf oranlarını küçülttü.

Bankrate'in Kıdemli Ekonomi Analisti Mark Hamrick, "Tarihsel olarak yüksek enflasyon ve yükselen Faiz oranları da dahil olmak üzere optimal olmayan ekonomi dönemlerinin Amerikalılar üzerinde iki ucu keskin bir bedel ödettiği açıktır" dedi.

Emekliler tasarruflarının karşıladığından daha uzun yaşayabilir

Artan tasarruf açığı, birçok ileri yaştaki Amerikalıyı telaşlandırdı. Clever Real Estate’in bir raporuna göre, emekli Amerikalıların neredeyse yarısı (% 48) ölmeden önce tüm tasarruflarını harcayacağından endişeleniyor.

Fidelity’nin Fikir Liderliği Başkan Yardımcısı Mike Shamrell, “Herkes finansal olarak baskı hissediyor. Piyasalarda ve ekonomide çok fazla belirsizlik var. Ancak birçok insan yol boyunca inişlerin ve çıkışların olacağını anlıyor. Kısa vadeli ekonomik gelişmelerin uzun vadeli emeklilik tasarruf çabalarınızı rayından çıkarmasına izin vermeyin” dedi.

 

Yaşlılar dolandırıcılara 3 milyar dolar kaptırıyor

 

Küresel yatırımcılar emeklilik için ne kadar istiyor?

 

Bill Nygren: Borsa yatırımı için doğru zamanı beklemeyin

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Neon24 Şubat 2023 14:45

    ABD yi bırak Türkiyedeki dahada beter bireysel emeklilikte tasarufaların tamamına yakını eridi beceriksiz sözde profesyonel geçinenler yüzünden