BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisinin neden daha fazla insana ihtiyacı var?----

ABD ekonomisinin neden daha fazla insana ihtiyacı var?

ABD ekonomisinin neden daha fazla insana ihtiyacı var?
11 Ocak 2023 - 17:10 www.finansgundem.com

Bu yüzyılın en büyük sorunlarından biri olan talep eksikliği yerini arza bıraktı. ABD ekonomisinin üretme yeteneğini geri kazanmaktan başka çaresi yok gözüküyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin üretim kanallarına nefes aldırabilmesi için iş gücüne takviye yapması gerekiyor; özellikle de para politikalarıyla düşürülmeye çalışılan talebin yüksek seyrettiği böyle dönemlerde.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’nin ihtiyaç duyduğu iş gücünün, ABD ekonomisini bekleye üst düzey zorluklarla da büyük ilişkisi bulunuyor.

En büyük ekonomik risklerin başında geliyor

Axios’tan Neil Irwin’in haberine göre, ABD ekonomisinin daha fazla insana ihtiyacı var. Peki neden?

ABD'nin daha fazla insana ihtiyacı bulunuyor ve bunu ya Amerikalıların daha fazla bebeğe sahip olması yoluyla ya da ülkeye daha fazla göçmen yerleştirme formülüyle çözmesi elzem gözüküyor. ABD nüfusunun artırılamaması, gelecek yıllar ve on yıllar için en büyük ekonomik riskler arasında yer alıyor.

Eski ABD Hazine Bakanları Hank Paulson ve Tim Geithner liderliğindeki Aspen Enstitüsü'nün bir kolu olan Aspen Ekonomik Strateji Grubu (The Aspen Economic Strategy Group), bu hafta bu ve ilgili temalara odaklanan ‘Daha Belirsiz Bir Dünyada Ekonomi Politikası’ (Economic Policy in a More Uncertain World) adlı yeni bir araştırma cildi yayınladı. Çalışma, bazı önde gelen düşünürlerin 2020'li yılların ve ötesinin üst düzey ekonomik zorluklarını nasıl gördüklerine de ışık tutuyor.

  1. 21. yüzyılın büyük bir bölümüne hakim olan yeterli talep eksikliğinin, politika yapıcıların bu sorunu çözmek için maliye ve para politikası düğmelerini çevirmesiyle baskın bir sorun haline geldiği görülüyor. Şimdi ise temel zorluk şekil değiştiriyor: Arz. Buna göre, ABD ekonomisinin bir şeyler üretme yeteneğini geliştirmesi gerekiyor.

Ancak kötüleşen demografik eğilimler, kalıcı iş gücü eksiklikleri, yavaşlayan büyüme, Sosyal Güvenlik ve diğer emeklilik programlarını finanse etmede yeni zorluklar anlamına geliyor. Çalışmada görev alan Melissa Kearney ve Phillip Levine, ABD doğurganlık oranının 2007'den beri keskin bir şekilde düştüğünü yazıyor. ABD’de doğurganlık oranı, araştırmaya göre, göç yokluğunda sabit bir nüfus anlamına gelen ‘yenileme oranı’nın da oldukça altında seyrediyor.

Doğurganlık oranı rekor seviyede düşük

Araştırma, bir kadının yaşamı boyunca dünyaya getirdiği ortalama çocuk sayısı olan ‘toplam doğurganlık hızı’nın 2007 yılında 2.12 olduğunu bulguluyor. Ancak bu rakamın, 2021 yılında 1,65'e düşerek ABD'de şimdiye kadar kaydedilen en düşük seviyeye gerilediği görülüyor. Bunun en önemli nedeni olarak ise genç yetişkinler arasında önceliklerin değişmesi gösteriliyor.

Kearney ve Levine, “Düşük ve düşmeye devam eden doğurganlık, nihayetinde ABD iş gücünün boyutunu ve genel nüfusunu azaltacak, inovasyonu ve üretkenliği baltalayacaktır” diye yazıyor.

Araştırmacılar, Sosyal Güvenlik ve Medicare'in uzun vadeli finansmanına ilişkin projeksiyonların da, düşük doğurganlığın devam etmesi olasılığını yeterince hesaba katmadığını iddia ediyor.

Araştırma, küresel mali krizi takip eden yıllarda ABD ekonomisinin karşı karşıya olduğu temel sorunların farklı olduğunun altını çiziyor. Araştırmacılar, demografi, borç ve Çin ile ayrışma da dahil olmak üzere, ABD ekonomisinin tamamen farklı bir dizi ekonomik ters rüzgarla karşı karşıya olduğunu vurguluyor.

Araştırmada, “Bu zorluklar, üretim kapasitesini sınırlamak ve Amerikalıların gelecekteki yaşam standartlarını düşürmekle tehdit ediyor” deniliyor ve ekleniyor: “Ancak Amerika'nın ekonomik gidişatı birçok belirsizlik barındırıyor. Dünyanın yeteneklerini kucaklayarak, yenilikleri serbest bırakarak ve istikrarlı, açık ve rekabetçi bir iş ortamı sağlayarak ABD ekonomisinin gücünü göstermesi gerekiyor.”

,

ABD ekonomisi yumuşak inişe hazırlanıyor

 

ABD ekonomisi büyüyor mu çöküyor mu?

 

Moody’s ABD ekonomisinde ‘yavaşlama’ bekliyor

 

ABD ekonomisi stagflasyondan kaçınmak için ipte yürüyecek

 

ABD ekonomisi için 'yumuşak iniş' hala mümkün

 

ABD ekonomisi zirvedeki yerini koruyacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)