BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisi için 'yumuşak iniş' hala mümkün----

ABD ekonomisi için 'yumuşak iniş' hala mümkün

ABD ekonomisi için 'yumuşak iniş' hala mümkün
30 Aralık 2022 - 13:00 www.finansgundem.com

Biden Hükümeti, ABD ekonomisinin 2023 yılında yumuşak bir iniş yapabileceğine olan inancını yitirmiş değil.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi zor günler geçiriyor. Uzmanlar bir resesyon olasılığını çok yüksek görürken Hükümet, 2023 yılında ‘yumuşak bir iniş’in hala mümkün olduğunu düşünüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Biden Hükümeti, büyük ölçekli hükümet yatırımlarının gelecek birkaç ayda meyvesini vereceğini ve zaten sıkı olan iş gücü piyasasını daha da canlandıracağını öngörüyor.

Yasal düzenlemeler

Fox Business’tan Ken Martin’in haberine göre, ABD ekonomisi hala 'yumuşak iniş' yapabilir. Bunu sağlayacak olanın ise iş gücü piyasasını desteklemesi beklenen Altyapı Kanunu (Infrastructure Law), Çip Yasası (Chips and Science Act) ve Enflasyon Düşürme Yasası (Inflation Reduction Act) gibi tedbirler olması bekleniyor. Bu yorumların sahibi ise Beyaz Saray ekonomi danışmanları konseyi üyesi Heather Boushey'den geliyor.

Beyaz Saray'ın duruşu, pek çok ekonomistin önemli bir yavaşlamadan ve muhtemelen bir durgunluğun ufukta olmasından korktuğu ve Fed’in enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmaya devam ettiği bir dönemde gelmesi açısından önem taşıyor.

Fed yetkilileri bu ay ABD'nin 2023'te üretimin sadece yüzde 0,5 artmasıyla bir daralmadan kıl payı kurtulacağını öngörüyorlardı. ABD Merkez Bankası yetkilileri, ülkedeki işsizlik oranının ise Kasım ayındaki yüzde 3,7'lik seviyesinden gelecek yılın sonunda yüzde 4,6'ya çıkmasını bekliyor. Bunun, on binlerce işin kaybına neden olması bekleniyor.

Yeni finansman akışları

Boushey'e göre, Kongre tarafından kabul edilen ve Başkan Biden tarafından görevdeki ilk iki yılında imzalanan bir dizi yasa, ‘reel ekonomi’ için herhangi bir gerilemeyi köreltmeye yardımcı olacak altyapı, temiz enerji ve yarı iletken üretimi alanlarında ‘finansman akışları’ yaratmış durumda.

Boushey, Kovid-19'dan Ukrayna'daki savaşa kadar yaşanan ’zorluklar’ ve ‘öngörülemeyen gelişmeler’ olduğunu kabul ediyor ve son mevzuatların ekonomiyi ‘diğer yöne doğru iteceğini’ söylüyor. Boushey, “Aradığımız yumuşak inişi görebileceğimiz konusunda iyimserliğimizi koruyoruz” diyor ve ekliyor: “Zaman gösterecek, ancak bence bunu başarmak amacıyla savaşma şansına sahip olmak için parçalar yerli yerinde duruyor.”

İş gücü piyasası olumlu seyrediyor

Boushey, son üç ayda 272.000 olan ortalama yeni istihdam verisinin yumuşak iniş için olumlu olduğuna işaret ediyor. Boushey'e göre iş gücü piyasasını destekleyecek mevzuatlar arasında Altyapı Yasası, Çip Yasası ve Enflasyonu Düşürme Yasası yer alıyor.

Enflasyon gevşeme belirtileri gösterse de, Fed yetkililerinin çok yüksek bulduğu bir seviyede kalmaya devam ediyor. Bu yıl Fed, gösterge faiz oranını sıfıra yakın seviyeden yüzde 4,25 - 4,50 hedef aralığına yükseltti. Çoğu yetkili, gelecek yıl enflasyonun yüzde 5'in üzerine çıkacağını ve en az 2024'e kadar orada kalacağını düşünüyor.

2023'te küresel resesyon muhtemel

 

Ekonomistler de resesyona 'evet' diyor

 

ABD ekonomisi ne zaman resesyona girecek?

 

ABD ekonomisi zirvedeki yerini koruyacak

 

ABD ekonomisindeki büyüme beklentileri aştı

 

Resesyon ABD ekonomisini teğet geçecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)