BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisi yumuşak inişe hazırlanıyor----

ABD ekonomisi yumuşak inişe hazırlanıyor

ABD ekonomisi yumuşak inişe hazırlanıyor
08 Ocak 2023 - 20:49 www.finansgundem.com

Beyaz Saray, ABD ekonomisinin yüksek ihtimalle ‘yumuşak iniş’ senaryosunu gerçekleştireceğini düşünüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon ve Fed’in faiz artırımlarıyla başlayan süreçte ilk hedef ABD ekonomisini bir resesyona sürüklemeden ‘yumuşak iniş’i mümkün kılmaktı. Ancak Fed’in şahin tavrının rekor faiz artırımlarıyla kendini göstermesi, hemen tüm ekonomistler için yumuşak iniş olasılığının bir kenara atılmasına ve resesyona neredeyse bir kesinlik olarak bakılmasına neden oldu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Beyaz Saray ise yumuşak iniş olasılığının hala muhtemel olduğunu düşünüyor. Açıklama Beyaz Saray Ekonomisti Heather Boushey’den geldi.

Resesyona dair hiçbir belirti yok

Reuters’tan Andrea Shalal’ın haberine göre, Boushey, son ekonomik verilerin bir durgunluğa değil, devam eden bir toparlanmaya işaret etmesiyle ABD ekonomisinin yumuşak bir inişe yöneldiğini söyledi.

Boushey, Cuma günü açıklanan iş gücü piyasası verilerinin, ABD ekonomisinin Aralık ayında sağlam bir şekilde istihdam artışı gösterdiğini ve işsizlik oranının salgın öncesi en düşük seviye olan yüzde 3,5'e düştüğünü gösterdiğini söyledi. Boushey, şu anki en büyük ekonomik zorluğun iş gücü arzındaki sürekli sıkışıklık olduğunu ekledi.

Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Üyesi Boushey, ABD'nin resesyondan kaçınıp kaçınamayacağı sorusuna ise, “Şu anda o noktada olduğumuza dair hiçbir belirti yok. Adımlar atıldı ve herkesin bahsettiği yumuşak iniş için çok iyi bir konumdayız gibi görünüyor” şeklinde cevap verdi.

Faiz oranlarını yükselttikten sonra, enflasyonun yavaşladığı ancak bir durgunluğu tetikleyecek kadar iş kaybının olmadığı bir durumda yumuşak iniş, ideal Fed’in ideal politika hedefi olarak öne çıkıyor.

Bakım krizi

Boushey, diğer zorluklar arasında Ukrayna'daki savaşın enerji fiyatları üzerindeki etkisini ve özellikle Çin'in sıfır Kovid politikasından uzaklaşmasıyla birlikte devam eden pandemi risklerini gösterdi. Boushey, çocuklar, yaşlılar ve engelliler için uygun fiyatlı bakım bulma sorunlarının çalışanları iş gücünün dışında tutmasından endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.

"Hem erkeklerin hem kadınların iş gücüne katılımını engelleyen bir bakım krizi olduğunu görüyoruz” diyen Boushey, ABD'deki oranların diğer gelişmiş ekonomilere göre ‘oldukça düşük’ olduğunun da altını çizdi. Boushey, “Bu önemli bir konu. Daha fazla insanı iş gücüne dahil etmeyi umursuyorsanız, dikkatimizi tam olarak odaklamamız gereken yer burası” şeklinde konuştu.

Yine de, enflasyonu yükselten tedarik zinciri sorunlarının ele alındığını ve fiyatların gevşemeye devam edeceğini söyleyen Boushey, “Aydan aya ortaya çıkan veriler, ilerlemeye devam ettiğimizi gösteriyor. Kanıtlar, tipik bir durgunluğun neye benzediğiyle tutarlı değil. İşaretlerin tümü, iş gücü piyasasında devam eden toparlanmaya ve sağlamlığa işaret ediyor” dedi.

ABD ekonomisi için 'yumuşak iniş' hala mümkün

 

Dünyanın en büyük üç ekonomisi hesaplaşırken ‘yumuşak iniş’ imkansız

 

Yumuşak iniş ihtimali azaldı, volatilite yükseliyor

 

Jackson Hole’da yumuşak iniş ihtimali

 

Konut piyasasında yumuşak iniş

 

Ekonomide "yumuşak iniş" zorlu hale geldi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)