BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisi büyüyor mu çöküyor mu?----

ABD ekonomisi büyüyor mu çöküyor mu?

ABD ekonomisi büyüyor mu çöküyor mu?
07 Ocak 2023 - 20:57 www.finansgundem.com

ABD ekonomisi hızla büyüyor mu yoksa bir çöküşe mi hazırlanıyor? Veriler, hizmet sektöründe daralmanın yanı sıra istihdamda artışa işaret ediyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi enflasyonla mücadele amacıyla talebi düşürme peşinde. Fed’in direksiyonda olduğu bu süreçte, işsizliğin artması ve iş gücü piyasasının gevşemesi bekleniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, son gelen veriler ise ABD ekonomisiyle ilgili kafa karıştırıcı bir görünüm sunuyor. Buna göre, ABD ekonomisinde, hizmet sektöründe belirgin bir daralma yaşanırken istihdam ise artıyor.

Yakında bir resesyon yok

The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlanan istihdam ve Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) işletmeler anketi verileri, Aralık ayında hizmetlerde şaşırtıcı bir daralmanın yanı sıra güçlü istihdam artışına işaret ediyor.

ABD’de işverenler Aralık ayında 223.000 yeni iş eklerken, işsizlik oranı yüzde 3.6'dan yüzde 3.5'e geriledi ve 439.000 Amerikalı iş gücüne katıldı. İş gücüne katılım oranı, altı ay veya daha uzun süredir işsiz olan 146.000 kişi de dahil olmak üzere işsiz sayısını 278.000 kişi düşürdü. İş gücüne katılım oranı ise yüzde 0.1 puan artarak yüzde 62.3'e yükseldi.

Geçici işler, genellikle, işverenlerin ileride sorun çıkmasından endişe ettikleri ancak tam zamanlı çalışanları işten çıkarmak istemedikleri iş döngüsünün sonunda düşüyor.

Ancak, iş gücü raporuna daha yakından bakıldığında, endişelenmek için daha fazla neden olduğu ortaya çıkıyor. Geçici ve idari işlerde sırasıyla 35.000 ve 28.600 kişi gibi büyük kayıplar yaşanırken dayanıklı olmayan tüketim malları sektöründe kayıp 16.000 kişiyi ve bilişim sektöründe de 5.000 kişiyi buluyor. Bu kayıplar, son işten çıkarma duyurularıyla da örtüşüyor. Geçici işler, genellikle, işverenlerin ileride sorun çıkmasından endişe ettikleri ancak tam zamanlı çalışanları işten çıkarmak istemedikleri iş döngüsünün sonunda düşüyor.

Ortalama haftalık çalışılan saat de art arda ikinci aylık düşüşünü gerçekleştiriyor ve bir yıl önceki yüzde 34,8'lik orandan yüzde 34,3'e geriliyor. İmalat sanayiinde fazla mesainin de 0,2 saat azalarak 2,9 saate gerilediği gözleniyor. Aralık ayındaki istihdam artışının çoğunun ise yarı zamanlı çalışma sayesinde gerçekleştiği görülüyor.

İş raporu, ücret baskılarında bir miktar düşüş gösteriyor. Ortalama saatlik kazançlar geçen ay yüzde 0,3 oranında artarak Şubat ayından bu yana en küçük artışı kaydediyor. Tüm bunlar artan işveren tedbirini gösterse de yakında bir resesyonun olmadığını da kanıtlıyor.

Hizmet faaliyetlerinde belirgin düşüş

Ancak benzer şeylerin, Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün beklenenden çok daha düşük gelen Aralık ayı PMI raporu için söylenemediği görülüyor. Hizmet faaliyetinin Kasım ayındaki yüzde 56,5'lik daralma bölgesinden yüzde 49,6'ya gerilediği gözleniyor. Mayıs 2020'den bu yana ilk kez yüzde 56'dan yüzde 45,2'ye gerileyen yeni siparişler raporu ise özellikle can sıkıcı kabul ediliyor. Mal üretimi zaten yavaşladığı ve pandeminin etkileri hafifledikçe hizmetlerin ileriye dönük büyümeyi desteklemesi beklendiği için hizmetlerdeki bu düşüş daha da dikkate değer kabul ediliyor.

Hangi hikaye gerçeği yanısıtıyor?

Verilerin hangi tarafının gerçek ekonomik hikayeyi anlattığı ise muğlaklığını koruyor. Hangi verilerin Fed üzerinde en fazla etkiye sahip olacağı ise bilinmiyor. İstihdam raporu geriye dönük, ISM anketleri ise ileriye dönük göstergeler olduğundan, ekonominin pek çok CEO'nun beklediği gibi bir yavaşlamaya girmesi daha olası kabul ediliyor.

Yine de, bu bakışın, Fed'in mevcut faiz oranı artış döngüsünü daha erken bitireceği iddiasıyla hisse senedi fiyatlarını artıran yatırımcıların görüşü olma olasılığı yüksek görünüyor. Bu nedenle, yatırımcıların, Fed'in güçlü iş gücü piyasasını enflasyona saldırmaya devam etmek için bir gerekçe olarak kullanabileceği ihtimalini göz ardı etmemesi gerekiyor.

ABD’de hizmet sektörü aktivitesinde sürpriz daralma

 

ABD'de tarım dışı istihdam beklentiyi aştı

 

IMF eski baş ekonomisti: ABD resesyon yaşayabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)