BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisi zirvedeki yerini koruyacak----

ABD ekonomisi zirvedeki yerini koruyacak

ABD ekonomisi zirvedeki yerini koruyacak
27 Aralık 2022 - 17:07 www.finansgundem.com

ABD’nin, 2023 yılında da Çin’in önünde yer alarak dünyanın en büyük ekonomisi konumunu koruması bekleniyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi bir resesyonun eşiğinde olsa da öngörüler, 2023 yılında da ABD ekonomisinin Çin’in önünde yer alarak dünyanın en büyük ekonomisi olmayı sürdüreceğini gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kovid-19’un Çin’in büyümesini belirgin şekilde tehdit etmesi sonrası, gelecek yıla dair öngörüler de revize ediliyor. Buna göre, Çin ekonomisinin büyüklük bakımından ABD ekonomisinin önüne geçmesinin, 2023 yılı için mümkün olmadığı düşünülüyor.

Kovid, Çin’in büyümesini engelledi

‘This is MONEY’den Lucy White’ın haberine göre, düşünce kuruluşu raporları, Çin'in salgını felaket şekilde yönetmesinin, dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD'yi geçme şansını yok ettiğini gösteriyor.

Asya’nın süper gücü Çin, virüsü ve etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla 2020 yılının başından bu yana ülkenin büyük bir bölümünde sıkı tecritler içeren ‘sıfır Kovid’ politikası izliyordu. Ancak bu politika, küresel tedarik zincirlerinde kaosa neden olarak dünya ekonomisi üzerinde baskı oluşturdu ve Çin'in büyümesini engelledi. Şimdi ise, Başkan Xi Jinping’in ‘sıfır Kovid’ stratejisini terk etmesiyle birlikte Çin’de görülen enfeksiyonlarda ve ölümlerde belirgin bir artış yaşanıyor. Bu da, Çin ekonomisinin ABD'ye rakip olmasının beklenenden çok daha uzun sürebileceği anlamına geliyor.

2036 yılına kadar lider ABD

Oysa pandemiden önce, Çin'in üretim bakımından ABD'yi kısa sürede geçeceği yaygın olarak kabul ediliyordu. İki yıl önce Londra merkezli bir düşünce kuruluşu olan Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezi (Centre for Economics and Business Research - CEBR), Çin'in 2028 yılında ABD ekonomisini gölgede bırakacağını tahmin ediyordu. Geçen yıl ise bu tahminini 2030 yılına kaydırdı. Ancak kuruluş, şimdi, Çin'in 2036 yılına kadar dünyanın en büyük ekonomisi olmasını beklemiyor.

Yaşlanan nüfus, emlak piyasasında şirketlerin çökmesine yol açan yüksek borç seviyeleri ve yükselen Kovid vakalarının zarar verici etkisinin bu sonuçta büyük etkisi olduğu kabul ediliyor.

Düşünce kuruluşunda ekonomist olan Karl Thompson, “ABD'nin Çin'i ekonomik olarak geçmesinin beklendiği tarih şimdi altı yıl ertelendi” diyor.

Bu, ABD ekonomisinin büyüme oranlarının ve doların beklenenden daha yüksek bir performans göstermesine ve Çin'deki yerel gelişmelerin daha zayıf bir ekonomik görünüme yol açmasına neden oluyor.

Ancak gerçekleşmemiş olsa da, Çin’in kazanacağı herhangi bir olası liderliğin de uzun sürmeyebileceği öngörülüyor. Thompson şunları söylüyor: “Daha uzun vadeli bakıldığında, özellikle demografik faktörlerin, sonunda ABD'nin Çin'in önündeki yerini yeniden kazanmasına yeteceği görülüyor.”

ABD ekonomisi ne zaman resesyona girecek?

 

Resesyon ABD ekonomisini teğet geçecek

 

ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü

 

ABD ekonomisinin geleceği Tayvan’a mı bağlı?

 

ABD ekonomisi Büyük Buhran yıllarına mı dönüyor?

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)