BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve Hayat2021 yılı sigorta sektörünü nasıl değiştirecek?----

2021 yılı sigorta sektörünü nasıl değiştirecek?

2021 yılı sigorta sektörünü nasıl değiştirecek?
14 Ocak 2021 - 11:17 www.finansgundem.com

Sigorta şirketleri 2020 yılını Kovid-19 kapsamı tartışmalarıyla geçirdi. 2021 yılının ise karşılaşılan sorunlardan yeni dersler çıkarıldığı ve sigorta sektörünün yeniden şekillendiği bir yıl olması bekleniyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sigorta sektörünün 2021 yılından neler beklediğini incelemek sektörün bir sonraki 12 ayda nasıl dönüşeceğini kuramlaştırmak kadar Kovid-19 pandemisi sonrasında neler kalacağını değerlendirmek anlamına geliyor. İngiltere merkezli telekomünikasyon şirketi BT’nin Servet Yönetimi ve Finansal Hizmetler Birimi’nde Sigorta Yöneticisi olan Alexandra Foster Insurance Business’a verdiği röportajda Kovid-19 kriziyle birlikte işletme ve tüketici alışkanlıklarının hızlı bir değişim sürecine girdiğinin altını çizdi.

Foster röportajında, “Çok uzun bir süredir sigorta durağan bir sektördü. Fakat sektördeki çalışma modeli ilk olarak evden çalışma modeline ve daha sonra da hibrit çalışma modeline geçtiğinde firmalar işletme sürekliliğini sağlayacak kısa ve uzun vadeli çözümler sunmak için hızlı bir şekilde tepki verdi” açıklamasında bulundu.

Sigorta şirketi Willis Towers Watson’ın Küresel Fiyatlandırma ve Sigortalandırma Yöneticisi Dave Ovenden 2021 değerlendirmelerinde yeni normalin neye benzeyeceğinin kilit rol oynayacağını belirtiyor. Sigorta sektörü işçilerin evde çalışmasının hem ne kazanımlar sağladığını ve hem de neler götürdüğünü sorgulamak zorunda. Bunun sonucunda farklı şirketler farklı sigorta modelleri keşfetmeye başlayacak.

Ovenden açıklamasında, “Bazı sendikaların ve Lloyd’s’un bazı önemli isimlerinin herkesin evde olmasıyla birlikte çok fazla şey kaybettiklerini söylediklerini gördük. Bu firmaların organizasyon kültürlerine uygun değil. Bununla birlikte diğer şirket organizasyonları ise bu olağanüstü ayrımın diğer ucunda ve bu çalışma modeline bir miktar istemsiz maliyet tasarrufu yönünden bakıyorlar. Bu nedenle farklı stratejilerin ne sonuç vereceği ve hangi stratejilerin en iyi sonuçları vereceğini görmek ilginç olacak” ifadelerine yer verdi.

Foster, sektörün çalışma süreçlerinin geçen yıl nasıl değiştiğini incelemenin ötesinde, Kovid krizinin sigortanın her alanında kendini hissettirmeye başladığını vurguladı. Sigorta uzmanı, geleneksel olarak poliçelerin ve sigorta taleplerinin ele alınmasında yüksek düzeyde temas gerektirdiğini söyledi. Kovid-19’un işyerlerinde yüz yüze yürütülmesi gereken işlere sınırlamalar getirmesiyle birlikte, sigorta sektörü de işlerin her zamanki gibi devam etmesi için teknolojileri ve yenilikleri kullandı.

Ovenden konuyla ilgili yorumlarında sigorta şirketlerinin bir yıl önce öğrendikleri dersleri uygulamaya çalışacaklarını belirtiyor. Sigorta uzmanı kendisi içinse piyasanın hız ve çeviklik ihtiyacı olduğunu ve salgın sürecinde oluşan dijitallik yaklaşımını devam ettireceğini açıkladı. Dağıtım tarafında ise, geçen yıl ortaya çıkan sigorta kapsamı soruları göz önüne alındığında, iyi aracı kuruluşlar için ellerini güçlendirmek konusunda gerçekten iyi bir fırsat olduğunu ifadelerine ekledi.

Sigorta uzmanı kapsam tartışmalarıyla ilgili açıklamasında, “Tüm bu anlaşmazlıkları gören bir işletmeyseniz bu süreçten etkilenseniz de etkilenmeseniz de kapsam konusuna gelindiğinde iyi bir sigorta tavsiyesinin ne kadar önemli olduğunu görmüşsünüzdür. Bu demek oluyor ki bazı ticari sektörlerde geçen yıl yaşanan bazı zorluklara bakıldığında, müşterilerle iyi bir ilişki ve neyin kapsam dışı olup olmadığı hakkında sağlam teknik bilginin varlığı iyi bir sigorta dağıtım teklifini güçlendirebilir” dedi.

 

Elektronik sigorta ticaretine geçiş

Sigorta sektörünün bu yıl uğraşması gereken bir diğer unsur da Lloyd's’un şablonlarının sonuçlarıydı. Ovenden Lloyd’s’un raporlarında belirtilen tüketici risklerinin elektronik ticaretinin sigorta sektörünün bu yıl karşılaşacağı temel unsurlardan birisi olacağının altını çiziyor. Ovenden bu planın sonuçlarına ilişkin açılamasında, “Bu demek oluyor ki Lloyd’s’un platformu üzerinden de ticaret yapsanız ya da sigorta komisyoncusu ve sigortacı üzerinden de alışveriş yapsanız bu yeniliğin tüm sigortacılık ifade tarzı üzerinde keskin bir etkisi olacaktır” dedi.

Ovenden, “Bana kalırsa elektronik ticareti incelerken bugüne kadar çok fazla enerji harcandı. Hasar verilerinin gönderildiği, gerekli matematiksel işlemlerin yapıldığı ve tazminat miktarının geri gönderildiği fiyatlandırma tazmin verileri konusu burada etkili oldu. Ancak bana kalırsa asıl önemli olan kapsam ve ifade biçimiydi ve aslında bu alanda bazı çözümler yapılması gerekiyor” dedi.

Görüşmeleri daha fazla elektronik ticaretle gerçekleştirmenin bir yolu olarak ürünleri basitleştirmesi gerektiğinin altını çizen Ovenden, bazı sektörlerde bunun gerçekten mümkün olacağını ve ilerlemenin yolu olacağını belirtti. Ancak diğer bazı sektörlerde ise karmaşıklığın desteklenmesi ve çözümün başka bir yolunun bulunması gerekiyor. Tam da bu noktada 2021 yılı bazı değişimleri zorunlu hale getiriyor. Willis Towers Watson halihazırda fikri mülkiyetlerini makineler tarafından okunabilen sözleşmeler konseptine geçirmeye hazırlanıyor.

Bu hamle, kapsama ifadelerini içeren hüküm ve koşulların ticaret içinde bir dereceye kadar anlaşılacağı anlamına gelecektir. Yeni teknoloji hamlesi sigortayı bunu bir “risk sahası ve fiyat” kavramından “risk sahası, kapsama alanı ve fiyat” kavramına değiştirecektir. Ovenden 2021 yılı süresince sigorta anlaşmalarındaki ifadelerin herhangi biri tarafından çözülemeyecek bir dil halinden, daha fazla kamuoyu tarafından anlaşılabilen bir anlaşma tarzına geçiş tartışmalarının gündemde olacağına inanıyor.

Alexandra Foster da kendisinin ve ekibinin sigorta süreçlerinin daha fazla otomatikleşmesi için insan uzmanlığının yanı sıra yapay zekadan yararlanmanın sigorta sektörünün gördüğü önemli bir fırsat olduğuna inanıyor.

Foster konuyla ilgili olarak, “2020’de şirketlerin dijital konferans platformları tarafından yönetilmesiyle birlikte akıllı sigortalama ve sigorta taleplerinin yükselişi görüldü. Esnek çalışma uygulamalarının uzun vadede tercih edilmesiyle birlikte hibrit çalışma biçiminin yeni normal haline gelmesini ve teknolojinin işletme inovasyonlarını ve yeni çalışma biçimlerini keşfetmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

Reasürans sektörü 2021’e güçlü girdi

 

Zurich Sigorta’dan ücretli karantina izni

 

Citigroup yapısında değişiklik

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)