BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis2015'te şirketleri etkileyecek 10 trend----

2015'te şirketleri etkileyecek 10 trend

2015'te şirketleri etkileyecek 10 trend
11 Şubat 2015 - 12:55 www.finansgundem.com

Önemli olan trendin kendisinden çok, o trendden ne inovasyon ve iş fırsatı çıkarabildiğinizdir…

Üç yıldır her yeni yılın başında şirketleri etkileyeceğini düşündüğüm trendleri yazıyorum. Trendleri izleyen, analiz eden ve kendi işlerine dönük eylem planlarına dönüştüren şirketlerin bundan çok kazançlı çıkacağı kuşkusuz. Tabii önemli olan trendin kendisinden çok, o trendden ne inovasyon ve iş fırsatı çıkarabildiğinizdir. 2015'te giderek güçleneceğini düşündüğüm trendler şunlar:
*Nesnelerin interneti Daha önce bu köşede üzerinde bir yazı yazdığım bu trend güçleniyor. Birçok kişi ve şirket belki de farkında olmadan bu hizmetleri kullanıyor. Turkcell'in "Konuşan Makineler" hizmeti bunlardan biri. Bu trend yalnızca makineler arası bilgi akışını değil, sensörlerden akan bilgiyle bağlı makinelerin otonom bir şekilde harekete geçmesini de içeriyor. Tüketiciye de yansıyan bazı uygulamalar, "akıllı ev" ve "akıllı araç". Akıllı aracın en uç örneği ise kendini süren araç. Mercedes Benz CES 2015 fuarında sergilediği F015 ile bunun müthiş bir örneğini verdi.

*Büyük veri Özellikle son iki yılda hızlanan bir trend. Özünde müşterilerle ilgili her türlü online verinin toplanması ve anali­ziyle müşterinin sonraki hareketleriyle ilgili tahminler yürütmek ve bunları kişi bazında pazarlama için kullanmak var. Dünyada gelişen bu trendin artı ve eksilerini ayrı bir yazıda ele alacağım.

*Gerçek zamanlı pazarlama Sosyal-lokal-mobil trendleri­nin kesişim noktasında ortaya çıkan fırsatlar, bir trende dönü­şüyor. İnsanlar giderek daha çok bilgilerini internette paylaşı­yor. Eğer buna açık değilseniz örneğin, Google'ın bazı hizmet­lerinden yararlanamıyorsunuz. Sizi tanıyan bir sistem, o andaki lokasyonunuzu da biliyorsa ortaya ilginç pazarlama fırsatları çıkıyor. Türkiye'de henüz çok fazla kullanılmadı. Bu yıl gelişmeyi göreceğiz.

*Paylaşım ekonomisi Bu da 2014 yılında patlayan ve 2015'te ciddi gelişme vadeden bir trend. AirBnb ve Über gibi şirketler, bu trendi iyi değerlendirenlerden. Kişilerin evlerini kısa süreli kiralamasına aracılık eden AirBnb, oda sayısında dünyanın en büyük otel zincirlerini şimdiden geçti. Paylaşım eko­nomisi, sahip olmak yerine hizmetlere ulaşabilmeyi ve kullandığın kadar ödemeyi ön plana çıkaran yeni değer yargıları üzerinde yükselen bir ekonomi.

*M-ödeme Temel teknolojisi yıllar önce geliş­tirilen, ancak mobil cihazlarda NFC teknolojisinin devreye girmesi ve gerekli ekosistemin oluşturulmasıyla yeni yaygınlaşma şansı yakalayan mobil ödeme sistemleri, 2015'te nihayet hayatın bir parçası olmaya aday.

*Dijital sağlık Giyilebilir bilişim trendinin ilk yay­gın uygulamaları, bu alandan geliyor ve dijital sağlık kendi içinde bir trende dönüşüyor. Dijital sağlığın hızla benimsenmesinde önemli unsurlar, insanların sağlıklarına daha çok önem vermeleri, gelişen teknoloji, ve artan sağlık masrafları. 2015'te ciddi iler­leme beklenen bu alanda Apple HealthKit ve Google Fit ile uyumlu çalışan cihazlar dikkat çekiyor.

*Hayatımı organize et Özellikle akıllı mobil ci­hazların yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan bir trend. Günlük hayatın kaosundan kurtulmak için çözümler sunan uygulamalar, trendin büyümesinde etkili oluyor. Verimliliğe dönük çok sayıda uygulamanın eksik tarafı aralarında entegrasyon olmaması. 2015'te bu entegrasyonu başaran kazanacak.

*3D baskı Hobi nesneleri, maket, ve prototip üretimiyle başlayan "eklemeli üretim", bugün plastik, metal, tahta ve hatta insan dokusu üretimiyle inanıl­maz boyutlara vardı. Son Detroit fuarında bu yön­temle üretilmiş bir otomobil de yer aldı. Organ üretimiyle ilgili denemeler ileri bir aşamaya ulaştı. Bu yıl çok daha öte gelişmeler göreceğiz. Küçük çaplı üretimleri yapmaktan, yedek parça stoğu tutmayıp gerektikçe yerinde üretmeye kadar şirketleri en çok etkileyecek trendlerden biri bu.

*Robotlar ve İHA'lar Bu yıldan itibaren robotların tüketicilerin hayatına daha çok girdiğini gözleyeceğiz. Yapay zeka algoritmalarına dayalı otonom makineler ve nesnelerin internetinin gelişmesi bu trendi destekliyor. Geçen yıl yapılan bir araştırma tüketicilerin robotlara hazır olduğunu gösteriyor. Minik bir İHA olan Quadkopter'ler ise hızla yayılıyor. Özellikle havadan fotoğraf ve video çekimi artık bu araçlarla ucuz bir şekilde yapılıyor. Amazon, Quadkopter ile dağıtım için çalışıyor.

*Sanal gerçeklik eğlence sistemleri İnternette ve mobil dünyada satı­şı en yüksek olan uygulamalar oyunlar. İnsanlar yaratılmış gerçekliğin içine dalmayı ve gerçeğe yakın deneyimler yaşamayı seviyor. 3D Sinema Salonları da bunun bir örneği. Artık gözleri tamamen içine alan özel gözlüklerle inanıl­maz bir deneyim yaşamak mümkün. Önümüzdeki birkaç yılın en büyük eğ­lence ürünü bu sistemler olacak. (ALİ ÖZGENÇ – CAPİTAL DERGİSİ)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)