Ana SayfaRöportajlarTürkiye’de kaç şirket ‘iç’ten denetleniyor---

Türkiye’de kaç şirket ‘iç’ten denetleniyor

5 / 8
Türkiye’de kaç şirket ‘iç’ten denetleniyor
20 Mayıs 2016 - 10:25 www.finansgundem.com

“DENETİM OLMAZSA OLMAZ BİR FONKSİYON HALİNE GELMİŞTİR”

-Dünyada iç denetimin oynadığı rol nedir, Türkiye’deki önemi ve rolü nedir? Bunlara bağlı olarak Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde iç denetimin ülkemiz açısından önemini anlatır mısınız?
-Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin gerek kamu gerekse reel ve finansal sektör uygulamalarında iç denetim önemli bir yere sahiptir. Bu duruma istinaden Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı’nın paralelinde, birinci düzey mevzuat olarak 10.12.2013 tarihli 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu çıkartılmıştır. Bu sayede iç denetim, iç kontrol, hesap verebilirlik, saydamlık ve stratejik planlama konuları kamu sektörüne girmiştir.

Günümüzde özellikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayınlanan yasal mevzuat ve iyi uygulama rehberleri ile Basel kuralları çerçevesinde sermaye yeterliliği, şeffaflık ve denetim standartları açısından Bankacılık sektörümüz uluslararası arenada rekabet edebilir duruma gelmiştir.

Özel sektörde faaliyet gösteren işletmelerde ise verimlilik, etkinlik, performans ölçümü ve kalite gibi kavramlar ön plana çıkmaya başlamıştır. İşletmeler bu kavramlarda beklenen seviyelere gelebilmek ve bunun sonucu olarak da hedefledikleri mali performansa ve pazar paylarına ulaşabilmek için bünyelerinde iç denetim fonksiyonları oluşturmaya başlamışlardır. Bununla birlikte bağımsız denetim şirketlerinin sağladıkları hizmetlerden yararlanma yönünde de adımlar atılmaya başlanılmıştır.

Belirtilen hususlar paralelinde kamu, reel ve bankacılık sektörlerinde kuruluşların hedeflerine sağlıklı ulaşabilmeleri ve varlıklarını sürdürebilmeleri açısından denetim olmazsa olmaz bir fonksiyon haline gelmiştir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster