Ana SayfaRöportajlarTürkiye’de kaç şirket ‘iç’ten denetleniyor---

Türkiye’de kaç şirket ‘iç’ten denetleniyor

4 / 8
Türkiye’de kaç şirket ‘iç’ten denetleniyor
20 Mayıs 2016 - 10:25 www.finansgundem.com

“İÇ DENETİM, BAĞIMSIZ, TARAFSIZ BİR GÜVENCE VE DANIŞMANLIK SAĞLAMA FAALİYETİDİR”

-Sürdürülebilir büyümede iç denetimin rolü nedir?
-Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü tarafından yapılan tanımıyla iç denetim; bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacıyla gerçekleştirilen bağımsız, tarafsız bir güvence ve danışmanlık sağlama faaliyetidir. İç Denetim, kurumun risk yönetimi, kontrol ve kurumsal yönetim süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek amacına yönelik sistemli ve disiplinli bir yaklaşım getirerek kurumun amaçlarına ulaşmasına yardımcı olur. Bu haliyle iç denetim fonksiyonu kurumsal yönetim ve sürdürülebilir büyümenin güvencesi niteliğindedir.  İşletmelerin sürdürülebilir büyümesine destek olan ve faaliyetlerinin ve büyümelerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan en önemli araçların başında gelmektedir. 

-Küresel ekonomik ortamda artan risk unsurlarına karşı iç denetimin önemi nedir?
-Küresel ekonomik ortamda şirketler yerel pazarların yanı sıra uluslararası arenada da faaliyet göstermektedirler. Bunun bir sonucu olarak da siyasi, üretim, itibar, yasal, finansal istikrar, marka değeri v.b. yerel risklerin yanı sıra küresel ekonomik konjonktür, karşı taraf riski v.b. uluslararası finansal risklere de maruz kalmaktadırlar. Bu risklerin neler olabileceği, kurumun risklere karşı farkındalığı, bunlara karşı organizasyonların gerekli kontrolleri belirleyip belirlemediği, bu kontrollerin maruz kalınabilecek riskleri hangi seviyeye indirgediği v.b. konularda iç denetim fonksiyonu bir yol gösterici olarak yer almaktadır. 

-Küresel iş dünyasında değişen gündemde iç denetim oldukça önemli bir role sahip olmuşken ülkemizde durum nasıl?
-Dünyada geçmişte yaşanan kurumsal iflaslar ve yıkılmalar ve bunların sonucunda sektördeki güven ortamının sarsılması iç denetim fonksiyonunun önemini artırmıştır. İç denetim fonksiyonu esas olarak, işletmenin etkinliğini ve yeterliliğini standartlara uyum açısından değerlendirirken, üst yönetime ortaya çıkabilecek sorunlar ile ilgili olarak yol göstermektedir.

Ülkemizin ekonomik altyapısı incelendiğinde faaliyet göstermekte olan şirketlerin yaklaşık % 95’inin aile şirketi olduğu görülmektedir. Aile şirketleri ekonomiye katkı sağlamakla beraber beraberinde bir takım yapısal sorunlarda getirmektedirler. Özellikle iç denetim kavramı açısından bakarsak bu şirketlerde iç denetim birimi beklenen amaçlar doğrultusunda faaliyet göstermemektedir. Ancak Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiklerine bakıldığında kurumsal yönetim ilkeleri, şeffaflık ve riskin erken saptanması gibi kavramların önem kazandığı ve iç denetim fonksiyonunun bu sürecin kilit noktası olduğu görülmektedir. İşletmelerin ticari hayatta faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri ve kalıcı olabilmeleri için denetim en önde gelen unsurlardan birisi olacaktır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster