Ana SayfaRöportajlarTürkiye’de kaç şirket ‘iç’ten denetleniyor---

Türkiye’de kaç şirket ‘iç’ten denetleniyor

2 / 8
Türkiye’de kaç şirket ‘iç’ten denetleniyor
20 Mayıs 2016 - 10:25 www.finansgundem.com

“BU MESLEĞİN PASİFİ GÜVEN, AKTİFİ BİLGİDİR”

-İç denetimin önemi nedir? Kimler iç denetimci olabilir?
-İç denetim, bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık faaliyetidir. İç denetim, kurumun risk yönetimi, kontrol ve yönetişim süreçlerinin etkililiğini değerlendirmek ve geliştirmek amacına yönelik sistemli ve disiplinli bir yaklaşım getirerek kurumun amaçlarına ulaşmasına yardımcı olur. İç kontrol sisteminin etkin bir şekilde işletilmesinden süreç sahipleri ve yönetim sorumludur. İç denetim ise, iç kontrol sisteminin etkinliği ve verimliliği konusunda paydaşlara objektif güvence verir. Bu sayede organizasyonların faaliyetlerinin belirlenmiş standart ve yasalara uygun ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesini temin ederek organizasyonların genel işleyişlerine değer katar. İç denetim fonksiyonu yürüttüğü güvence ve danışmanlık faaliyetleri ile kurumsal yönetime katkıda bulunarak yasal otorite, müşteriler, hissedarlar ve paydaşlara karşı önemli sorumluluklar üstlenir.

İç denetçi olmak isteyenlerin öncelikle sabırlı, öğrenen, araştıran, analitik, sorgulayan, sebep sonuç ilişkisi kurabilen, detaylara hakim ancak detayda boğulmayan ve uzun soluklu kariyer hedefleyen bir kişilik ve yetkinlikte olması gerekir. Denetçiler dürüst, objektif, tarafsız ve önyargısız bir şekilde davranmalı, her türlü çıkar çatışmasından kaçınmalı ve kurumları ile ilgili ticari ve mesleki sırları saklamaya özen göstermelidirler. Mesleki sertifika alma zorunlu olmamakla birlikte yapılan işin güvence teşkil etmesi anlamında sertifika alma önerilen ve günümüzde çoğu kurum tarafından yerine getirilmesi beklenilen bir gerekliliktir. Banka Teftiş Kurulları başta olmak üzere birçok kurumda mesleki sertifika alma zorunluluğu terfi kriterleri arasında belirlenmiştir.

İyi bir kariyer yapmak ve temelinizin sağlam olmasını istiyorsanız, gelecekte teknikliğinizin yetkin anlamda belli bir seviyenin üstünde olmasını istiyorsanız, rekabette öne çıkmak istiyorsanız, sektörde elitlerle beraber olmak istiyorsanız o zaman doğru kapı burasıdır. Doğru kapı burasıdır ama CV’nizin çok sağlam olması lazım. İyi bir eğitim almış olmanız lazım. Üniversite hayatınızı asla boşa geçirmemiş olmanız lazım. Analitik düşünceye sahip, meraklı, detaycı, herkesin baktığından daha farklı objelere bakıyor olmanız lazım.

Bakın bizim meslek uzun yıllardan beri yapılan bir meslek. Bu mesleğin iki özelliği var. Bu mesleğin pasifi güven, aktifi bilgidir.

Birde bizim mesleği halkımız ‘iç denetçi’ olarak bilmiyor. Halkın bildiği karşılığı ‘müfettiş’tir.

Bizim mesleğe hangi gruptan ilgi var derseniz? Uzun soluklu bir mesleği kafasına koymuş, kariyer yolculuğuna inanan ve de girdiği sektörde CEO’luğu, genel müdürlüğü,  genel müdür yardımcılığını kendine hedef olarak koyan insanlar daha çok buraya geliyorlar.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster