Ana SayfaRöportajlarTakmak: Tasarruf piyasasının yapısı değişecek---

Takmak: Tasarruf piyasasının yapısı değişecek

2 / 16
Takmak: Tasarruf piyasasının yapısı değişecek
16 Ocak 2014 - 10:10 www.finansgundem.com

1 TEMMUZ’DAN İTİBAREN NELER DEĞİŞECEK?

-Yatırımcılar açısından, yatırım ortaklığına dahil olmakla, yatırım fonuna katılmak arasında ne fark var?

Onur Takmak: Yatırım fonu daha kolay ve ulaşılabilir, prosedürü daha az, halka açık yapısı yok, BİST’te işlem görmüyor, onun için 6 aylık değerleme üzerinden çalışan bir sistem.

-Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yaptığı bu yeni düzenlemeler 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek.  1 Temmuz’dan itibaren ne değişecek?
 
Onur Takmak:
1 Temmuz’dan itibaren 3 tane şey değişiyor. Birincisi; tasarruf piyasasının genel yapısı değişiyor. Tasarruf piyasasında devlet desteğiyle birlikte büyüyen Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) ilaveten diğer yatırım enstrümanlarında da benzer gelişmeler olacak. Portföy yönetim şirketleri fon kurucusu olabilmeleriyle birlikte ürün çeşitliliğinin artması ve tasarruf piyasasında doğal bir genişleme yaratacak. Yatırımcılar farklı ürünlere ulaşabilecek. Portföy yönetim şirketleri artık fon kurabilecek. Şu anda sadece bankalar ve aracı kurumlar kurabiliyorlar. Dağıtım kanalları üzerinde bankalar oturuyordu. Artık bu kırılıyor. Bu tasarruf piyasasının şeklinin de boyutunun tamamen değişmesi anlamına geliyor. Bu süreç içinde sektöre önemli yabancı oyuncuların da geleceğini düşünüyorum. Bankacılık sektöründe olduğu gibi yabancı portföy şirketleri varlık yönetimi şirketlerine girerek bu trendin içerisinde ciddi katalizör olacak bir rol oynayacaklar. Ürün bilgisi, marka bilgisi, global dağıtım ve know-how getireceklerini düşünüyorum.

Birinci trend; tasarruf piyasasının büyümesi, gelişmesi, çeşitlenmesi, yatırımcının ve yöneticinin birbiriyle buluşabilmesi için o perdelerin, dağıtım kanalı yapısının üzerinde oturan banka yapısının kırılması ve sektörün önünün açılması olacak.

İkincisi; sermaye piyasaları ve finansal hizmetler sektörünün genelinde bankacılık, portföy yönetimi, aracı kurum ve saklama ayrışmasıyla birlikte, Sermaye Piyasalarının bankacılık sektörünün üzerinde büyüyecek olması… 2023’lere gittiğimizde neredeyse bankacılıkla Sermaye Piyasalarının eşit büyüklüğe ulaştığı bir vizyona bakıyoruz. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’ın son dönemde sunumlarında çok güzel bir sayfa var, onu kendi sunumlarımın içerisine alıyorum. 2002 yılını başlangıç olarak alıp bankacılık ve Sermaye Piyasalarını 0 (sıfır) kabul edersek 2013’te bankacılık 80, Sermaye Piyasaları 20 birim olmuş. 2023’te bankacılık 80’den 100’e çıkıyor, Sermaye Piyasaları 20’den 100’e çıkıyor. Buna göre Sermaye Piyasaları önümüzdeki 10 yılda 5 kat büyüyor. Bankacılık sektöründe ise konsolidasyon ve makul ölçüde bir büyüme var.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster