Ana SayfaRöportajlarTakmak: Tasarruf piyasasının yapısı değişecek---

Takmak: Tasarruf piyasasının yapısı değişecek

10 / 16
Takmak: Tasarruf piyasasının yapısı değişecek
16 Ocak 2014 - 10:10 www.finansgundem.com

FONUN YATIRIM SÜRESİ 5-7 YIL

-Bu fonlar kurulurken büyüklükleri belli oluyor mu?

Onur Takmak:  Değişken sermayeli ama kapalı fon… Yani ben fonu kurarken diyorum ki, “KOBİ’lere yatırım yapan, her yatırımını 10 ile 20 milyon arasında değerlendiren, 200-300 milyon liralık bir fon kuruyoruz”. Siz de dediniz ki, “Ben de bu fondan 1 milyon liralık almak istiyorum”. Yatırımcı sözleşmesi imzalıyorsunuz. Örneğin, “Fonu 30 Eylül’de kapatıyoruz” diyoruz ve fonu kapatıyoruz. Bundan sonra sistem şöyle çalışıyor: Biz yatırım yaptıkça diyoruz ki 1 milyon yatırım yapan adama, “Siz hani 1 milyon yatırdınız ya onun 50 bin lirasına ihtiyacımız var bizim şu an, yatırım yapın gönderin”. İngilizce tabiriyle Committed Capital vaat edilen sermaye üzerine bir fon bu, hemen para gönderme yok. Yurt dışı modelleri gibi; mesela ben diyorum ki, “30 Eylül 2014’te bu fonun kapanışını yapacağım, 2016’nın Mayıs-Haziran’ına kadar 1.5 senede bu 200-300 milyon lirayı yatırım yapacağım”, o süre içerisinde tahminen her çeyrekte şu kadar olmak üzere size bir sendikasyon veriyor, yatırım yaptıkça da sizden katkıyı alıyorum. Katkıyı aldıkça benim fonumun sermayesi artıyor. Benim sermayem de bütün yatırımcılardan vaat ettikleri sermaye katılımını aldıkça 300 milyon liraya çıkıyor. Sonra ben oradaki yatırımları satmaya başladıkça gelen parayı yatırımcılara geri veriyorum. Fonun yatırım süresi 5-7 yıl, bazen bir ya da iki yıllık uzatmayla ile 10 yıl olabiliyor ama genelde 5 ya da 7 sene enstrümanların ömrü.

Fonu kurarken yatırımcıları belirleyip de fonu kurmak mümkün, ya da fonu kurup yatırımcıların fona katılımı sağlanabilir. Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, gayrimenkul yatırım fonu yapısıyla da temettü üretme potansiyeli olan şirketlere ve varlıklara yatırım enstrümanları da oluşturulabilir. Bunlar aylık, 3 aylık, 6 aylık bazda sürekli temettü ödemesi yaparak bono ve mevduat benzeri performans da gösterebilirler. Bunun için ikinci elde el değiştirmesini sağlamak gerekir. Bu sektör büyüdükçe Gayrimenkul Sermaye Yatırım Fonları da, alt yatırım fonlarında da çeşitlilik olacak, (liman, havalimanın, baraj) hepsinin ayrı olacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster