Ana SayfaRöportajlarTakmak: Tasarruf piyasasının yapısı değişecek---

Takmak: Tasarruf piyasasının yapısı değişecek

15 / 16
Takmak: Tasarruf piyasasının yapısı değişecek
16 Ocak 2014 - 10:10 www.finansgundem.com

ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARINA AÇILAN YENİ PENCERE: GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONU (GSYF)

Rhea Finansal Hizmetler Grubu’nun üyesi Rhea Portföy Yönetimi’nin 5 yıldır hazırlık yaptığı, girişimci ile yatırımcıyı buluşturan, çok büyük bir çarpan etkisi olan, vergi avantajlı, kaynak sağladığı şirketlerde büyük fark yaratabilen, ülke ekonomisinin gelişmesi, kalkınması ve rekabet gücünün artması adına son derece stratejik bir ürün olan Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun (GSYF) getireceği imkan ve fırsatlarla ilgili diğer özelliklere gelince…

Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı şirketini de bünyesinde bulunduran Rhea’nın, GSYF modelinin hayata geçirilmesinde aktif ve öncü bir rol üstlendiğini,  girişim sermayesi alanında yatırımların doğru yönlendirilmesi ve başarıyla yönetimi konusunda gerekli hizmeti verebilecek kurumsal olgunluğa ve profesyonel kadrolara sahip olduğunu söyleyen, SPK tarafından Türkiye’de girişim sermayesi portföy yönetimi konusunda yetkilendirilmiş ilk portföy yönetim şirketi olduklarını vurgulayan Rhea Portföy Yönetimi Kurucu Başkanı Onur Takmak, röportajın sonunda kendilerinin hazırladığı bilgi notlarını da bize verdi. Finans dünyasının aktörlerinin ve Finansgundem.com okurlarının a bu ‘çok cazip’ görünen alana bir de bu pencereden bakılmasını istedi. İşte o detaylar…

Girişim ekosisteminin büyümesinde katalizör model

GSYF, girişim ekosisteminin büyümesinde katalizör etkisi yaratacak, nitelikli bireysel ve kurumsal yatırımcılara önemli avantajlar ve fırsatlar sunan, girişimcilere ise işlerini büyütmek için sermaye desteği imkanı sağlayan yeni bir yatırım modelidir.

GSYF, nitelikli yatırımcılardan katılma payı karşılığında toplanan kaynağın girişim şirketlerine yatırım olarak yönlendirilmesi amacıyla kurulur. Fon, SPK’dan faaliyet izni alan portföy yönetim şirketleri tarafından belirli sürelerle kurulur ve yönetilir. GSYF, tüzel kişiliğe sahip olmayan mal varlıklarıdır.

Yatırımcı ve girişimci arasında köprü

GSYF, tasarruf sahibi nitelikli yatırımcı ile kaynak ihtiyacı olan girişimci arasında köprü kurmaya, arz ve talebi buluşturmaya yönelik bir modeldir. Köprünün bir ayağında tasarruflarından daha yüksek kazanç elde etmek isteyen yatırımcı bulunurken, diğer tarafta projesini büyütmek isteyen girişimci yer almaktadır.

Ülkemizde özel sektör yatırımları için yeni bir yatırım imkanı sunan bu model, herhangi bir sektörde faaliyet gösteren, yüksek büyüme potansiyeline sahip olmalarına karşın büyümek için kaynak ihtiyacı olan girişim şirketlerine daha kolay yatırım yapmanın önünü açmaktadır.

GSYF, tasarrufların sınırlı, kaynakların kısıtlı olduğu ülkemizde girişim fikirlerine ve girişimci şirketlere kaynak aktarılmasında çok önemli bir rol üstlenmeye adaydır.

Vergi teşvikiyle girişim şirketlerine yatırım

Nitelikli yatırımcılar, kazançlarının (vergi matrahı) bir bölümünü GSYF’ye aktarmak suretiyle, aktarılan bölüm kadar ve GSYF’nin faaliyet süresince vergi ötelemesi imkanına sahip olacaklardır. Devlet, ötelenen bu tutardan alacağı vergiye, geri ödemeye kadar geçecek süre boyunca herhangi bir şekilde faiz işletmeyecek, tutar nominal düzeyde geri ödenecektir.

Ayrıca, GSYF ile yatırım yapılan şirketlerin satışından elde edilen gelirin kar payı yolu ile dağıtılması halinde de herhangi bir vergi söz konusu olmayacaktır. Nitelikli bireysel yatırımcılardan, GSYF aracılığıyla elde edecekleri kazanç üzerinden %15 stopajın alınmayacak olması da bu niteliğe haiz yatırımcılar için ek bir teşvik imkanı sunmaktadır.
Özetle, GSYF modeli sayesinde nitelikli yatırımcılar, büyüme potansiyeli yüksek girişim şirketlerine, devlet ‘destekli’ ve ‘teşvikli’ yatırım imkanına sahip olmaktadır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster