Ana SayfaRöportajlarTakmak: Tasarruf piyasasının yapısı değişecek---

Takmak: Tasarruf piyasasının yapısı değişecek

6 / 16
Takmak: Tasarruf piyasasının yapısı değişecek
16 Ocak 2014 - 10:10 www.finansgundem.com

NİTELİKLİ YATIRIMCILARA SATILACAK ÇOK ÖZEL BİR YAPI

-Daha önce altyapısı olan Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarının performansı ortadayken, Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına bu kadar umut bağlamanızın sebebi nedir?

Onur Takmak: Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığının 1996 yılından beri mevzuatı var. Türkiye’de off-shore diyebileceğimiz Sermaye Piyasaları mevzuatına tabi olarak kurulabilen kolektif tek yatırım enstrümanı olarak ‘Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları’ olarak karşımıza çıkıyor. Fakat burada bu modelin çok başarılı olup olmadığına bakacak olursak; yatırımcı profilinin küçük yatırımcı olması, küçük yatırımcının girişim sermayesi ile risk sermayesinin risk modeline, oradaki değer yaratma döngüsüne uygun bir know-how olması lazım. Aksi halde sıkıntı oluşturabilir. Normal şirketlerden çok farklı bir yapısı var girişim sermayesi şirketlerinin… Aslında ona uygun da bir yatırımcı portföyünün olması gerekiyor. Uzun vadeli, çok fazla kısa vadeli beklentisi olmadan uzun değer yaratılacağını düşünerek yatırım yapması gerekiyor. Aslında kurumsal yatırımcılar için çok uygun bir enstrüman… Ama şirketler çok küçük kaldığı için, ister istemez küçük bireysel yatırımcıların elinde. O da çok anormal fiyat hareketlerinin oluşmasına neden oluyor, hem aşağı ya da yukarı yönde... Geriye dönüp baktığımızda 2009 yılında İMKB’nin volatilesi, hem de küçük bir hisse olmasından kaynaklı, çok anormal iki yönlü fiyat hareketleri görüyoruz. Bu da tabi ister istemez hayal kırıklıkları yaratıyor. Şu anda yatırımcı profili ile enstrümanının uyumsuzluğu var. SPK da bunun farkında… Zaten girişim sermayesi sektörünün gelişimi olarak da işaret ettiği enstrüman Girişim Sermayesi Yatırım Fonu…  Nitelikli yatırımcılara satılacak, vergi teşvikleriyle desteklenen çok özel bir yapı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster