Ana SayfaRöportajlarNafiz Karadere’den bomba açıklamalar---

Nafiz Karadere’den bomba açıklamalar

2 / 11
Nafiz Karadere’den bomba açıklamalar
09 Şubat 2015 - 08:42 www.finansgundem.com

“KOBİ KREDİLERİ, 2015 SENESİNDE DE OLMAZSA OLMAZIMIZ OLACAK”

Finansgundem.com: 2014 yılı KOBİ bankacılığı sektör ve Garanti Bankası açısından nasıl geçti?

Nafiz Karadere: 2014 KOBİ’ler için güzel bir yıl değildi. Niye değildi? Çünkü KOBİ’ler hep iç piyasadan beslenir. Geçen sene de iç piyasa büyümesi negatif oldu. Tamam, Türkiye yüzde 2.7 büyüyor ama iç piyasa büyümesi negatif. Dolayısıyla iç piyasaya satış yapan KOBİ’lerin ciroları artmadı. Ama biz bunu zaten bekliyorduk.

2014 yılı itibarıyla resmi KOBİ tanımına göre sektörde kullandırılan toplam nakdi krediler 333 milyon TL’ye ulaşarak, yüzde 23 büyüdü. Aynı dönemde Garanti KOBİ Bankacılığı olarak toplam nakdi kredilerde yüzde 28 ile sektörün üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik. 2015 yılında kredilerde sektöre paralel bir büyüme öngörüyoruz, ticari krediler ağırlıklı büyümemizin devam edeceğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla, taksitli ticari krediler ve TL ticari krediler bilanço büyümemizin temelinde olmayı sürdürecek. Özellikle KOBİ kredileri, bizim bu sene olmazsa olmazımız olmaya devam edecek. Bireysel krediler ve kredi kartlarında da 2014’e kıyasla daha hareketli bir sene öngörüyoruz.  

Büyümeye en fazla destek yine ticari kredilerden gelecektir. Geçtiğimiz sene sektörde KOBİ kredilerinde kıyasıya bir rekabet vardı. Önümüzdeki sene de sektördeki KOBİ payını artırmak isteyen bankalar arasında yoğun rekabet ortamı bekliyoruz. Ayrıca, önümüzdeki dönemde de kredi büyümesinde KOBİ kredilerinin ön planda olacağını öngörüyoruz.

-Batık kredilerde durum nedir?

Nafiz Karadere: Böyle zor bir yılda Tahsili Gecikmiş Alacak (NPL) tarafının artmasını beklerdim ki yüzde 3’ün üzerinde biraz arttı. Garanti bunun bir tık altında. Korkulacak seviyelerde değil. Kriz yıllarında bu oran yüzde 6-7-8’lere fırlamıştı. 

2014 Aralık ayı itibarıyla sektörde resmi KOBİ tanımına giren KOBİ’lerin NPL oranı 3.27 iken, Garanti KOBİ bankacılığı olarak bizde bu oran 3.19 olarak gerçekleşti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster