Ana SayfaRöportajlarNafiz Karadere’den bomba açıklamalar---

Nafiz Karadere’den bomba açıklamalar

6 / 11
Nafiz Karadere’den bomba açıklamalar
09 Şubat 2015 - 08:42 www.finansgundem.com

“MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ İNDİRİMİ KADAR KREDİ FAİZLERİ DÜŞMEYECEK”

-Mevduat faizinde kamu bankalarının “haksız” rekabetinden söiz etmek mümkün mü?

Nafiz Karadere: Kamu bankaları mevduat faizi rekabetinde yine önde gidiyor. Asıl işin kritik noktası bu. Baş rekabette kamu bankaları var. Herkesin o fona ihtiyaç nedeni belli. Bankadan bankaya değişiyor.

Bu çerçevede 2015’te Merkez Bankası faiz indirir ve Türkiye’de enflasyon da düşer. Buna paralel olarak KOBİ kredilerinde de 2015’te, 2014’e oranla daha düşük bir faiz ortamı yaşanır ama bu Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle birebir olmayacaktır. Yani Merkez Bankası’nın faiz indirimi kadar KOBİ kredilerinde faiz indirimi söylediğim nedenden dolayı görülemeyecektir. Bunu iyi anlamak lazım… Bunu her zaman söylüyorum,  bankalar düşen faiz ortamında daha çok para kazanır.

Ne yapıp ne edip tasarrufların artırılması lazım… Bugün batılı ekonomilerin içerisinde daha düşük bir tasarruf oranı olan ülke yok. Krizi Avrupa geçirdi ama hala tasarruf oranı bizim çok çok üstümüzde.

Tasarruf için ne yapmak lazım derseniz; bilinç uyandırmak önemli ama yalnızca bununla da olmuyor. Bakın bilinen bir gerçek var ki yurt dışında çok ciddi bir mevduat var. Başka hangi ülke vatandaşının kendi ülkesinin dışında o kadar çok mevduatı olur. Bu normal bir şey değil. Bu paraların bir kere Türkiye’ye gelmesi lazım… Zaman zaman teşvik çağrıları yapılıyor ama konu çağrı değil. Bu insanların kafalarında Türkiye ile ilgili ileriye, 20-30 yıl sonrasına dönük pozitif bakış açılarıyla olacak şeyler bunlar.

Sonuç olarak tasarruf işi orta vadeli bir iştir; hükümet bu konuda bazı görevler üstlenecek, bankalar olarak bizler üstleneceğiz, hep tüketimi değil tasarrufu da körükleyen işler yapacağız. Basın olarak sizlerin de tasarruf bilinciyle ilgili haberlere yer vermeniz lazım, sonra yavaş yavaş illa ki düzelecek. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster