Ana SayfaRöportajlarNafiz Karadere’den bomba açıklamalar---

Nafiz Karadere’den bomba açıklamalar

4 / 11
Nafiz Karadere’den bomba açıklamalar
09 Şubat 2015 - 08:42 www.finansgundem.com

“TİCARİ KREDİLERDE YÜZDE 30’UN ÜZERİNDE BÜYÜME ÖNGÖRÜYORUZ”

-2015’de Garanti Bankası’nın KOBİ’ye verdiği krediler ne kadar artar?

Nafiz Karadere: En az yüzde 20 artar. 2015’te KOBİ’ye verdiğimiz ticari kredilerde yüzde 30’un üzerinde büyüme hedefi öngörebiliyoruz. Toplamda ise yüzde 23-24 arasında büyümeyi Garanti Bankası yapacaktır. Sektör ise yüzde 20’nin biraz üzerinde büyümeye devam edecektir.

-KOBİ bankacılığında kredi faizlerinin hangi aralıkta seyretmesini bekliyorsunuz? Faiz seviyesini belirleyecek faktörler neler olabilir?

Nafiz Karadere: Öncelikle faiz seviyesini belirleyecek bir sürü faktör var. Bunlardan bir tanesi enflasyon beklentisi ve enflasyon beklentisine göre Merkez Bankası’nın alacağı kararlar. Ben istikrarı çok gündeme getirmek istemiyorum. Çünkü seçim döneminde olmamıza rağmen, istikrarı tehdit edebilecek bir durum siyasi açıdan gözükmüyor. Ama önümüzdeki 2-3 ayda çok büyük değişiklikler olursa onu bilemem. Onun için siyasi istikrar kısmını bir yana bırakmak istiyorum.  Dolayısıyla iç olarak enflasyon beklentisindeki eğilimler ki bunun üzerine Merkez Bankası’nın kararları çok önemli. Tabi dış dünyadaki ekonomik büyüme hareketi ve en önemlisi FED’in faiz artırımı kararı konusunda atacağı adımlar önemli. Bunlar faizi belirleyecek unsurlar.

Merkez Bankası tarafına baktığımız zaman, enflasyonda artık bu aydan itibaren ciddi düşüş bekliyoruz. Hatta Merkez Bankası “Eğer ciddi bir iyileşme görürsem 24 Şubat’ı beklemeden ara toplantı yapıp faiz indirimi yapabilirim” dedi. Ama çok da rahat değil. Niye değil? İşte son günlerde döviz üzerinde oluşan bir baskı var. Kur çok yukarıya gidiyor. Bu tabi faiz indirimi konusunda Merkez Bankası’nın elini çok rahatlatan bir ortam sağlamıyor.

Bu arada petrol fiyatları yüzde 10-12 yukarı kıpırdandı ve altın da zıpladı. Dolayısıyla bütün bunlar faiz düşüşünü çok rahat yaptırtmaz. Ya da düşündüğü faiz indiriminden daha düşük bir faiz indirimine doğru götürebilir Merkez Bankası’nı.

Amerika tarafına baktığımız zaman ise, ağırlıklı olarak 2015 ortalarında faiz artırımına gidebileceği gözüküyor. Amerika krizi çok geriye attı ve çok ciddi şekilde büyümeye devam ediyor. Ama Yellen faiz artırımını ılımlı bir şekilde gerçekleştirişe o zaman Türkiye’de faizler 2015’de yine düşüş trendinde olur diyebiliriz. Yani çok düşük düşük çeyrek puan aralıklarla faiz artırımları yaparsa o zaman bu Türkiye’yi çok rahatsız etmeyecektir. Dolayısıyla Türkiye’nin enflasyon beklentisindeki düşüşe paralel olarak da Merkez Bankası faiz indirimlerini düzenli bir şekilde Yellen’in faiz artırımına rağmen yapmaya devam edebilir. Ama sert bir faiz artırımı gelirse o sadece Türkiye’yi değil bütün Avrupa ve gelişmekte olan ülkeleri negatif etkiler. Onun için FED’in ılımlı bir faiz artışı yapacağını söylemek çok yanlış olmayacaktır. Bu çerçevede Türkiye için 2015’de belli bir seviyede faiz düşüşü bekleyebiliriz.  

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster