Ana SayfaRöportajlarMüthiş bir teknoloji---

Müthiş bir teknoloji

5 / 9
Müthiş bir teknoloji
23 Mayıs 2013 - 15:20 www.finansgundem.com

BİZ SİSTEMİ DEĞİŞTİRDİK AMA İNSANLARIN KAFASINI DEĞİŞTİRMEK SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEKTEN BİRAZ DAHA ZOR

-T-Bank ve Infosys işbirliği sonucunda bankacılık hizmetlerinde ilk kez ne tür yeniliklerle karşılayacağız? Bankacılık hizmetlerinde çığır açacak yenilikler var mı?

İlhan Zeki Köroğlu: Biz T-Bank’ı 2007 yılında devir aldığımız zaman, bankanın alt yapısı çok eskiydi. Yatırım yapılmamış ve geçmiş zamana dayanan bir teknolojiydi. ilgili raporların yerine getirilmesinde, gerek BDDK olsun, gerek Kobit olsun, gerek diğer uluslararası standartlara uygunluğu açısından fazlasıyla zorlanıyorduk. Onun üzerine 2009 yılında bu konuda araştırmaya başladık. 2010 yılında seçimimizi yaptık. Yaklaşık 3 yıldan beri bu sistemin hem eğitimini aldık, hem de Türk bankacılığıyla uluslararası ürünün arasındaki farkı çıkardık ortaya. Türk bankacılık ürünlerinin ne olduğuna karar vererek onların geliştirilmesini, yazılımının geliştirilmesini ve uygulamasını yaptık. Modülün sahipliği Infosys’de. Şu anda Türkiye’de herhangi bir bankada kullanıma hazır bir ürün sahibi oldular. Infosys’la 6 Temmuz 2010’da sözleşme imzaladık. Biz 1 Nisan 2013’de yeni sitemi kullanmaya başladık. 31 Mart’ta eski sitemi kapattık. Bütün kayıtların fotoğraflarını çektik ve sonra aldık onları buradan öbür tarafa aktardık. Bir de orada resimlerini çektik, baktık aynı resim, ‘O zaman pazartesi başlıyoruz’ diye devam ettik. Yaklaşık 45 gün geçti. Bugüne kadar toparlanma aşamasındayız. Majör hiçbir sorunumuz yok. Fonksiyonel eksiğimiz yok. Ama bilirsiniz bu ev taşıma gibidir. Bütün eşyalar bu eve geldi ama, açmadığımız kutular var. Açmadığımız kutuların içindekilerini yerine koymamız lazım. Buna stabilizasyon diyoruz. Bu da normal bir süreç. Biz sistemi değiştirdik ama, insanların kafasını değiştirmek sistemi değiştirmekten biraz daha zor. Onlara eğitim veriyoruz. Ben yine bir örnek vereceğim; mutfak aynı mutfak, bütün özellikler var. Şimdi evi o tarafta değil de, bu tarafta. Buzdolabı o köşede değil de, artık bu köşede. Bunun gibi kültürel ve davranışsal değişimi de yönetmeye ve destek olmaya çalışıyoruz.

Bu sistemin özelliği nedir derseniz? Bizim bütün ana sistemimiz bütün bilgi ve datalarımız hepsi bu sistemin üzerinde. Bunun üzerine, bunun yanında çalışan surround sistemlerde var uydu sistemler dediğimiz. Diğer bankacılıkla ilgili olan ürünler. Asıl önemlisi bu sistemin raporlama yönü. Dataların tümüne ulaşabildiğiniz nerede yazıldığını, nerede durduğunu bildiğimiz için, gerek Menejment raporları, gerek operasyonel raporlar, gerek yasal raporlar, gerek denetim raporları yani bunun içerisinde pazarlama amaçlı raporlarda var. Kobit’in, BDDK’nın söylediği raporlarda var. Onları çekip çıkarmak daha doğru ve daha sağlam bir sistem. Sistemin güvenirliliği açısından da herhangi bir sıkıntı, herhangi bir sorun yaşamayacağız.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster