Ana SayfaRöportajlarİslami finans dünyası ve Türkiye’nin şansı---

İslami finans dünyası ve Türkiye’nin şansı

1 / 6
İslami finans dünyası ve Türkiye’nin şansı
16 Aralık 2014 - 07:12 www.finansgundem.com

FINANSGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

İngiltere İslami Finans Sekreterliği’nin son yayınladığı verileri mercek altına aldığınızda görülüyor ki İslami bankacılık ve finans sektörü, uluslararası ekonominin durgunlaştığı ve Batı ülkelerindeki geleneksel bankacılığın baskı altında olduğu bir dönemde direnç göstermiş. Rapora göre dünyada hızlı büyüyen 25 ekonominin 10'u Müslüman ülkeler. Evet, bu çok çarpıcı ama ondan daha önemlisi, 2030 yılına kadar yüzde 30 artması beklenen 5 kıtadaki Müslüman nüfusun yüzde 90'ının da tüketim alışkanlıklarını inançlarına göre şekillendirmesi. Bu da İslami finans kuruluşlarına gelecekte önemli görevler düşeceğinin büyük işareti. 

Dünyadaki gelişme böylesine kaçınılmazken, İslami finans Türkiye’nin de gündeminde böylesine bir yoğunluk kazanmışken, İstanbul’a gelen bir finans dahisini, İslami bankacılık uzmanını kaçırmak istemedik. Nitekim kaçırmadık!! School of Islamic Finance EMEA (SIFemea) eğitmenlerinden Dr Natalie Schoon’la İslami bankacılığı ve Türkiye’ye masaya yatırdık.

Bankacılara, bürokratlara, şirketlerin, holdinglerinin finans uzmanlarına, katılım finansın inceliklerini merak eden profesyonellere verdiği ders sonrası buluştuğumuz Dr. Natalie Schoon, bir finans dahisi. Bir tecrübe küpü. Finans sektöründe; küresel çapta risk yönetimi, Orta Doğu ve Asya'daki altyapısal İslami finans uygulamaları da dahil olmak üzere çok geniş bir yelpazede dünyaca tanınmış bir uzman,

PhD ve CFA sahibi olan Dr. Natalie Schoon, Bank of London'da ve the Middle East plc.'de Ürün Geliştirme Başkanı, Barclays Capital'de Basel II programında üst düzey danışman olarak çalışmış, ABN Amro ve Gulf International Bank gibi uluslararası finans kuruluşlarında da görev yapmış bir isim. Finanstaki ustalığını bu adreslerden almış. Finansal analiz alanında doktora sahibi olan Schoon, aynı zamanda bir çok kitap ve makaleye de imzasını atmış. İslami finansa yakınlığı 1990'larda Bahreyn, Kuveyt ve Dubai'de başlayan, konu üstüne kariyer yapan ‘Bayan Yetenek’ aynı zamanda İslami Finans Yeterliliği konusunda küresel çapta eğitim veren lisanslı bir eğitmen.

Bogaz’ı görmesek de Boğaz havasını içine çeken bir noktada, Taksim’de güzel bir otelin salonunda Finansgundem.com’a, İspanya’nın, İtalya’nın İslam dünyasıyla ilişkilerinin önemini hatırlatırken, Arap Körfezi ülkelerinin, Malezya’nın, İngiltere’nin İslami bankacılıkta yakaladığı zirvenin sırlarını dile getirirken, ‘hızla büyüyen ekonomi devi’ Türkiye için önemli mesajlar verirken mimiklerini, sesini müthiş bir havada kullanıyor. Espri yapıyor, kahkahasını atıyor, hayal kırıklığını saklamıyor. Tarihi ilişkileri, coğrafyası ve konuya yatkın insan kaynağıyla Türkiye’nin İslami finans dünyasına liderlik açısından çok şanslı olduğunu vurgulayan Dr. Natalie Schoon, 1.5 trilyon dolarlık bir pazarda hakimiyet kurmanın sırrını da, başarının koşullarını da açık açık söylüyor. Bunların içinde etik değerlere sahip olmak en başta geliyor. En dikkat çekici olanı ise, 4 Sünni mezhepteki değer farklarını, standart bir İslami finans potasında eritme şartı.

Yeni dönemle birlikte Türkiye’de çok bilinen Sukuk’un yanına yeni ürünlerin de geleceğinin de işaretini veren Dr. Schoon, “Murabaha, Tebaruk, Müşareke, İcara” isimlerini sayıyor. Türkiye’nin kendi özelinde İslami finans araçlarından hangisi tercih edeceğinde dikkatli bir seçim yapması gerektiğinin altını çiziyor. Ve uyarıyor: “Amaca en uygun olanı alınmalı…”

Dr Natalie Schoon, İslami Finansı, Türkiye’yi ve doğru oynaması gereken kartları Finansgundem.com’a anlatıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster