Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoringlerden piyasa için önemli uyarı!---

Faktoringlerden piyasa için önemli uyarı!

4 / 8
Faktoringlerden piyasa için önemli uyarı!
02 Nisan 2015 - 08:53 www.finansgundem.com

Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara: Dövizde avantajlı durum tersine döndü

Türkiye’nin son yıllarda ihracatı euro bölgesine ve euro para biriminde. Ancak ihracatçılar maliyetleri genel olarak dolar üzerinden borçlanmayı tercih ederler. Hem de bankalardan kullandıkları döviz kredileri genel olarak dolardır. Eskiden avantajlı olan bu durum artık tersine döndü. 3 ay önce euro ile ihracat yaptınız dolarla borçlandınız avantajlı oluyordu ama şimdi tam tersine döndü. Bu ciddi sıkıntı. Ancak müşteriler kendilerini hedge etme konusunda ciddi girişim sağlamış durumdalar. Son altı aydaki doların kur artışına baktığınız zaman heralde yüzde 15’ler oluyor. Bu bile geçmiş dönemlerde kriz sebebi olabilirdi. 

Sektörün temel sorunu fonlama 

İthalat faktoringi yakın zamana kadar müşteriler tarafından bilinmeyen, bilinse de Maliye Bakanlığı tarafında tereddüdü bulunan bir işlemdi. Maliye Bakanlığı ile sorunumuzu çözdük. Şu an bütün şirketler ithalat faktoringine girmiş durumda. İhracat faktoringini de herkes daha fazla yapmaya çalışıyor. Sektörün 100 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasının önündeki tek engel fonlama. Çünkü aşağı yukarı 4.5 milyar TL toplam sermayemiz var. Ortalama 90 gün borçlandığınızı düşünürsek o zaman 25 milyar dolar bir ciro çevirmeniz lazım. 25 milyar dolar için sermaye bu, geri kalan için sizin bir şekilde fonlanmanız lazım. Türkiye’de bunun şu anda tek alternatifi banka kredileri. Bankalarında faktoring firmalarına bu kadar limiti olmadığını herkes biliyor. Olma şansı da şu an itibariyle yok. Bunun alternatifi bono ihracı ama onun da sınır belli. Önümdeki dönemde fonlama araçlarımızı genişletebilirsek sektör çok daha hızlı büyür. Öte yandan sektörün ulaşım problemi var denilse de banka faktoringlerinin işlem yapmadığı hiçbir il yok. Ancak regülasyonun getirdiği kısıtlamalar var. BDDK’nın şubeleşme için maliyetleri var. Bankalar bizim adımıza hiçbir işlem yapamıyor, sadece operasyonel olarak destek veriyor. Örneği ben bir faktoring sözleşmesini müşteriye imzalatacaksam bankam benim adıma alamıyor. Burada biraz rahatlama sağlanırsa Anadolu’da iş yaparız.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster