Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoringlerden piyasa için önemli uyarı!---

Faktoringlerden piyasa için önemli uyarı!

3 / 8
Faktoringlerden piyasa için önemli uyarı!
02 Nisan 2015 - 08:53 www.finansgundem.com

Yapı Kredi Faktoring Genel Müdür Coşkun Bulak: Belirsizlik yüzünden insanlar iş yapmıyor

Gündemde genellikle Güneydoğu şehirleri olsa da son zamanlarda ziyaret ettiğim Ankara, Bursa, Eskişehir gibi yerlerde iş dünyasında durgunluktan şikayet ettiğini daha fazla duyar olduk. İnsanlar iş yapmaktan imtina eder hale gelmişler, sürekli bir belirsizlik ortam var. İnsanlar böyle ortamda iş yapmak istemiyorlar. Kur ne olacak bilmiyorlar, faizler çıkacak mı inecek mi bilmiyorlar. Son zamanlarda yaşanan tartışmalar, dolar euro dengesindeki hareketler insanın beklemeyi tercih etmesine neden oluyor. Ciddi bir durgunluk var her tarafta. Tekstilde vadeler uzundur ama orada da neredeyse iki yılı aşan vadeler görmeye başladık. Bu çok enteresan ve çok önemli bir sinyal. Geri dönüşün uzaması ilave finansman ihtiyacına yönlendiriyor. Bu yüzden ticaret zincirinin bozulmasında vadelerin uzaması da etkili oluyor. Durgunluk sadece tekstilde değil, inşaatta da bir süredir var. İnşaat ve tekstil lokomotif sektörler, bakıyorsunuz turizmde rezervasyonların beklentilerin çok ciddi altında. Bu yavaşlama bizde daha etkili olacaktır çünkü vadeler kısa, 60 gün - 90 gün. Büyümeyi sağlamak için bu kadar sürede tüm işi çevirmek lazım.

Faizde aralığın açılması gerekirken daralıyor

Maliyetler tarafında ciddi bir artış var, kullandırdığımızda kredilerde artış yok. Yani maliyetlerdeki artışı kullandırdıklarımıza yansıtamıyoruz. Dolayısıyla spreadlerde (faiz aralığı) bir daralma var. Aslında böyle zamanlarda bunun tam tersine açılması lazım. Dolayısıyla bankalar iş yapmak istiyorlar diyebiliriz. Anadolu’ya çıktığınız zaman, faktoring deyince akla ‘al çeki, ver parayı’ geliyor. Ben işimize, alacak yönetimi diyorum. Alacağın olduğu yerde faktoring olur. Aslında tahsilat yapıyor, garanti veriyor ve finansman sağlıyoruz. Algı sorunu yaratan faktörlere baktığınız zaman yalnızca KOBİ’ler nedeniyle yaşanan bir durum değil. Bu algının oluşmasında büyük aktörler de var içinde.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster