Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoringlerden piyasa için önemli uyarı!---

Faktoringlerden piyasa için önemli uyarı!

5 / 8
Faktoringlerden piyasa için önemli uyarı!
02 Nisan 2015 - 08:53 www.finansgundem.com

İş Faktoring Genel Müdürü Onur V. İzci: KOBİ'ler nakdini gayrimenkule bağlıyor

KOBİ’lerin hemen hemen hepsi iyi günlerde kazandığı nakidin önemli bir kısmını donuk aktif gayrimenkule bağlıyor. Tabi herkes gayrimenkul yatırımı yapacak ama bütün artı değer bu donuk ve likiditesi zor olan aktife bağlanıyor. Dolayısıyla zor zamanlarda likidite sağlamakta zorlanıyor. Sıkıntıya giren firmalarda bunu çok net şekilde görüyoruz. Şirket fakir ama ortakların zengin olduğunu görüyoruz. Belki gayrimenkul zamanla değer de kazanıyor ama ihtiyaç anında yaraya merhem olmuyor.

Marjlar düştü, çekilenler olabilir

Bu yılın başında bizim sektör için devrim niteliğinde bir değişiklik gerçekleşti. Biz bugüne kadar işleme konu olan ticari alacağın faturasının fotokopisini alıyorduk. Orijinaline ise etiket basıyor, bunun da bir nüshasını alıyorduk. Artık sadece dijital kopyasını saklayacağız. Bu operasyonel giderlerin azaltılması noktasında çok önemli. Rakip ülkelerde de henüz uygulamaya konmamış devrim niteliğinde son derece çağdaş bir yöntem. Öte yandan bu yıl sektöre getiren 20 milyon liralık sermaye şartı nedeniyle, yıl sonunda şirket sayısının 70’in altına ineceği yönünde, bu da muhtemelen lisans iadesi şeklinde olacaktır. Sektörde şu an 73 şirket bulunuyor. Kar marjları düştüğü için bazı şirketlerin patronları yatırım yapmanın rasyonel olmadığını düşünüp sektörden çekilebilir. Eximbank aracılığıyla reeskont kredilerine erişim uygulaması başladı Eximbank ilk etapta 11 şirket ile bir anlaşma yaptı. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın ucuz reeskont kaynaklarına erişme imkanı sağlandı. İhracat tarafında henüz başlangıç aşamasında ama ciddi büyüme getirecek bizim sektöre. Ayrıca sektörün penetrasyon oranına da ciddi katkı sağlayacak. Yeni müşterileri sektörler buluşturacak, dolayısıyla çok çok önemli. Bu kullanmak isteyen şirket reeskont senedi düzenleyip ciro edip bize veriyor. Biz de ciro edip Eximbank’a veriyoruz. Sistem bu şekilde işliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster