Ana SayfaBankacılıkDr. Önder Halisdemir Aktif Bank’ı anlattı---

Dr. Önder Halisdemir Aktif Bank’ı anlattı

2 / 6
Dr. Önder Halisdemir Aktif Bank’ı anlattı
17 Aralık 2014 - 07:21 www.finansgundem.com

“GİRİŞİMCİLİK BİZİM İÇİN MEMLEKET MESELESİ”

-Aktif Bank olarak girişimciliği destekleyen ilk kurumlardan birisiniz. Neler yaptınız?

Önder Halisdemir: Şimdi girişimciliğin desteklenmesi bizim için hem sosyal sorumluluk meselesi, hem memleket meselesi. Çünkü Türk eğitim sistemi bugüne kadar iyi memur yetiştiriyordu. Denileni yapan, itaat eden, verilen şıkların arasından seçen, kendi şıkkını yaratmayan gibi gibi… Fakat girişimci kendi şıkkını yaratan adam. Dolayısıyla bunun gelişmesi ve değişmesi için biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Girişimciliğin ekonomiye şöyle bir etkisi var; bir kere büyüme yaratıyor. İki, işsizliği azaltıyor. Üç, patent sayısını artırıyor. Dört, ihracatı artırıyor. Şimdi biz Türkiye olarak girişimcilik sıralamasında 41. sıradayız.

Eskiden iş adamlarımız 2 senede bir yurtdışına çıkabilirlerdi. Çünkü izin yoktu. 100 dolardan fazla parayla yakalanan hapse atılırdı. Bir de esnafa ve girişimciye kız verilmezdi. Şimdi biz bu kültürden geliyoruz. Üniversitedeki en büyük hayalimiz, okulu bitirince memur olarak çalışmaktı. İstisnaları dışarıda bırakıyorum. Bunlar ne kadar değişirse, ülkemize o kadar katkımız olur. Dolayısıyla biz bunların farkında olan bir yapı olarak ve bunun değişimi için birçok şey yapıyoruz. Girişimciliği de, Türkiye’nin en büyük yatırım bankası olmamız sebebiyle önemli bir konu olarak seçtik. Ve geri dönüş beklemeden bu işleri yapıyoruz. Neler yaptık? Dünyada gelişmiş ülkeler bu işi nasıl yapıyorsa, Türkiye’de bunlara sahip olsun diye EBAN (Avrupa Melek Yatırım Ağı) ile bir işbirliği yaptık. Sonra 30 bin tane ücretsiz kitap bastık ve dergilerle ücretsiz olarak dağıttık. 

Bunun dışında televizyonda yayınlanan tek girişimcilik programı olan “Bir fikrin mi var?”ın ana sponsoruyuz. Oraya katılan bütün yarışmacılara mentorluk veriyoruz. Bundan daha önemlisini üniversitelerde “İlk işim girişim” adı altında yarışmalar organize ediyoruz. Böylece üniversite öğrencilerinin dimağına ‘ilk işim memurluk değil, neden girişimcilik olmasın?’ı düşürüyoruz. Bunun yanında 35 ülkede düzenlenen dünyaca ünlü girişimcilik yarışması “Seed Stars World” var. Biz bu sene bu yarışmanın Türkiye bacağını yaptık ve yurt dışından girişimciler geldi. Türkiye’den bir girişimci seçtiler ve her gittikleri ülkeden bir girişimci alarak yollarına devam ediyorlar. 2016 Şubat ayında da finali olacak.

Bir de ne yapıyoruz? TÜBİTAK’la beraber “Argefinans”  işimiz var. Girişimcilere teminat almadan, teminat mektubu veriyoruz. Yani işlerini teminat altına alıyoruz. Ve tüm bunların dışında küçük şirketlere de yatırım yapıyoruz. Anlattığım gibi çeşitli desteklerimiz devam ediyor ve bu çok keyifli bir iş. Bir kere daha söylüyorum girişimciliği desteklemek bizim için bir memleket meselesi. Devlet de son yıllarda girişimciliği çok destekliyor. Şimdi eskiden para yoktu, fikir çoktu. Şimdi para çok, fikir yok. Ama şu an hikayeniz varsa parayı buluyorsunuz. Devletin de müthiş programları var. Özellikle 4-5 senedir devlet diyor ki, hibe veriyorum. Yani işi batırsan da sana hibe veriyorum. Devletteki bu dönüşüm transformasyon girişimciliğin önünü açıyor. Bakın bu bir patama etkisi yaratacak. Ama burada biraz sabır göstermek lazım… 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E17 Aralık 2014 18:07

    Aktifbank' ı eleştirmek yerine adamların ne tür girişimler yaptığını incelemek lazım. Aktifbank yerine başka banka çok rahat bunları yapabilirdi.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster