Ana SayfaRöportajlarBarış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor---

Barış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor

8 / 14
Barış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor
06 Şubat 2017 - 09:20 www.finansgundem.com

SON 10 SENE TÜRKİYE’YE GİREN YABANCI YATIRIMLAR ŞİRKET EVLİLİKLERİ

-Peki şu anda durum nedir? Türkiye’de son 2 yıldır yaşanan sıkıntılar açısından, yabancıların Türkiye’ye bakışı nasıl? Sizin işlere nasıl yansıyor? 

Barış Öney: Biz bu işlerde çok kriz yaşadık. 2001 krizinden sonra 2005’e kadar yaprak kımıldamadı. Hiçbir şey olmadı. Ne bir ortaklık, ne bir halka arz… Tamamen bıraktık yani, kapattık dükkanı. Şu an öyle bir şey olmadı mesela. Son 2 senedir çok zor süreçlerden geçiyoruz, giderek de zorlaşıyor fakat Türkiye’ye 2015’te 17 milyar dolarlık yabancı yatırım girmesi gibi enteresan gelişmeler de yaşanıyor, bu yatırımların da çoğu şirket evlilikleri.

Zaten son 10-12 senede Türkiye’ye giren yabancı yatırımların neredeyse tamamının şirket evlilikleri ile geldiğini söyleyebilirim, sıfırdan yatırım pek yok. Bunun da sebebi çok güçlü bir Türk özel sektörüne sahip olmamız. Adamlar gelip bakıyor, zaten şirket var onu satın alıyor. Sıfırdan girmesini gerektirecek bir durum yok. Çok böyle inovatif ya da Ar-Ge’ye yönelik şeyler de amaçlanmadığı zaman Türkiye’de zaten var. Her sektörde, her alt sektörde bir sürü şirket var, adam gelip satın alıyor. En son Banvit’in alınması, Bunge’nin Ana Gıda’ya girmesi gibi birçok örnek var.

2015’te ciddi anlamda 16-17 milyar dolarlık bu tarz işlem oldu. 2016’da işlem miktarını yeni açıkladılar, 7,5 milyar dolar gibi bir rakam. Yani yarı yarıya düşüş var. Yalnız işlem adedi sayısında çok büyük düşüş olduğunu düşünmüyorum.

-İşlem adedi aynı kaldıysa, konu olan şirketlerin çapı mı küçük, şirket değerleri mi düştü?

Barış Öney: İşlemler giderek KOBİ’lere doğru geliyor. KOBİ’ler küçük, küçük olunca da zaten alım da küçük oluyor. Adam 50 milyon dolar sarf edeceğine şimdi 30 milyon dolar sarf ediyor, öyle alıyor çünkü şirketin değeri düşük.


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster