Ana SayfaRöportajlarBarış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor---

Barış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor

11 / 14
Barış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor
06 Şubat 2017 - 09:20 www.finansgundem.com

ŞU ANDA EN BÜYÜK RİSK KUR RİSKİ

-2017 yılı için neler düşünüyorsunuz? 

Barış Öney: İlk 3 ayda herhangi bir şey olmaz ama 2017 yılının ikinci yarısında işlemlerin olacağını bekliyorum. Mesela şu anda proje finansman kredisi için bazı bankalarla konuşuyoruz. 3 ay önceki faiz oranları neredeyse euro/dolar bazında 2 puan artmış. O zaman yüzde 5-6 konuşurken şimdi 7-8.

Şu anda en büyük risk kur riski. 5 sene önce şirkete girerken 10 milyon dolar yatırdım, bugün gidiyorum yine 10 milyon dolar. “Ee ne anladık bu işten” diyor yabancı fon. Tamam pasta büyüdü, iyi ki büyümüş. Yoksa 10 milyon dolarınız 20 milyon dolar olacaktı. Türkiye’de şirketlerin TL bazında her sene yüzde 50-60-70 büyümesi lazım ki bu kur riskini bertaraf etsin. Öyle bir iş modeli var mı? Kim şirketini 1 senede yüzde 50-60 büyütebilir. Olsa da çok nadirdir. Ancak Facebook, Google o kadar büyüyebilir.

Ama şöyle bir avantajımız da var. Dünya o kadar karıştı ki belki biraz oradan ayrışıyoruz. Bir sene sonra Amerika mı, Türkiye mi daha iyi olur bunu ancak Allah bilir. Bakın bir sene içerisinde Amerika’dan Avrupa’dan yine yükselen pazarlara bir gidişat olacağını düşünüyorum. Şu anda Amerika’ya gidiyor ama şirket evlilikleri bu tarafa doğru gelecektir. Amerika eski Amerika olmayacak artık, Avrupa da eski Avrupa değil. Onun için bizim sağlam kalmamız lazım. Çünkü önümüzde çok fırsat var.

-Dünyanın her yerinde öngörülebilirlik azaldı diyebilir miyiz? 

Barış Öney: Öngörülemezlik Türkiye’nin de içinde bulunduğu yükselen pazarlara özgü değil artık. Bütün dünyada aynı diyebiliriz. Almanya, İngiltere’de öngörebiliyor musunuz? Maalesef artık öngöremiyoruz. Eskiden, ‘Bunlar yükselen pazar, belirsizlik ortamı daha emniyetli piyasalara, cennetlere götürelim parayı’ diyorlardı. Artık neresi emniyetli bilmiyorum. Hatta yatırımcı da bilmiyor.


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster