Ana SayfaRöportajlarBarış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor---

Barış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor

10 / 14
Barış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor
06 Şubat 2017 - 09:20 www.finansgundem.com

TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPILAN 250 ŞİRKET VAR

-Bu fonlar Türkiye’de toplanmış fonlar mı? 

Barış Öney: Hayır, değil. Tamamen yabancı kaynaklı… Yurtdışından Türkiye’de yatırım yapmak için toplanmış paralar. Bu durum o fon yöneticileri adına çok büyük bir başarı aslında. Şimdi bu fonlar yatırım yapıyor, 5-6 sene sonra satıp çıkıyorlar. Bu çıkışlar çok önemli, çıksın ki daha fazla para gelsin. Fon sahibi parasını yöneticiye verdi, örneğin siz paranızı özel bankacınıza verdiniz, yatırım yaptı ve 5 sene sonra verdiğiniz 10 lirayı 15 lira olarak size geri verse siz paranızı tekrar o yöneticiye vermek istemez misiniz? Bu durum örnek oluyor ve daha fazla para almalarını ve daha büyük bir fon oluşmasını sağlıyor. Dolayısıyla bu çıkışlar çok çok önemli.

-Önceden gelip, yatırıp yapılan ve süreleri dolduğu için çıkacak fonlar var mı?

Barış Öney: Önümüzdeki 2-3 senede çıkılması gereken 100’e yakın şirket var...

-İsim verebileceğiniz şirketler var mı?  

Barış Öney: Mesela Mavi, Koton, Türkiye’deki Dominos Pizza gibi... Dolayısıyla son 10 yılda toplam yatırım yapılan 250 civarı şirket var. Bunlardan süreleri biten 50 tanesinden çıkıldı. Daha çıkılacak şirket var ama hala yatırım da yapıyorlar. Bakın 2017 kötü bir sene ama bunların ellerinde para var ve yatırıma gidecekler.

-Şirket isterse fonun çıkış süresi uzatılabiliyor mu?

Barış Öney: Sürenin uzatılması pek yok. Daha önce de dediğim gibi bunlar 10 yıllığına bu paraları topluyorlar ve 10 yılın sonunda geri veriyorlar. Şimdi o 10 yıllığına topladıkları bu parayla ilk 3 yılda yatırım yapıyorlar. Son 3 yılda da çıkıp diyorlar ki ben 100 milyon dolar topladım sana şimdi 150-200 milyon dolar olarak geri veriyorum, sana da bu kadar para kazandırdım, ama şu kadarı da benim diyor. Bu model böyle çalışıyor. Sonuç olarak şirket kalmak istese de fon çıkmak zorunda. Ama o fon yeni bir fona satıp çıkabilir. Yani fondan fona satış olabiliyor. Buna da ikincil satış diyorlar o piyasa da.


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster