Ana SayfaRöportajlarBarış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor---

Barış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor

2 / 14
Barış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor
06 Şubat 2017 - 09:20 www.finansgundem.com

ORTAKLIK ANLAŞMASI YAPIYORUN AMA TÜRK PATRON BİLDİĞİ GİBİ YÖNETİYOR

-Globalturk Capital’i ne zaman kurdunuz? Daha önce hangi kurumlarda çalışıyordunuz?

Barış Öney: Globalturk Capital’i 2010 Aralık sonu, 2011 Ocak gibi kurduk. 7. yılın içerisindeyiz. Ben 22 yıldır Türkiye’de yatırım bankacılığı, şirket evliliği, halka arz, özel sermaye fonları gibi konuların içindeyim. TSKB, Yapı Kredi Yatırım, Deloitte ve Turkcell’de çalıştım. Bütün bu deneyimlerden sonra burayı kurduk.

-Şirket ortaklıkları, satın almalarına aracılık ve danışmanlık yapıyorsunuz galiba?

Barış Öney: Bu şirketi biraz daha farklı bir yaklaşımla kurduk. Türkiye’de şirket evliliklerinde danışmanlar ağırlıklı olarak Türk şirketlerine ortak bulur, yabancı yatırımcıyı bulur. Onları bir şekilde evlendirir ve ondan sonra herkes kendi yoluna gider. Türkiye bir KOBİ memleketi, Türkiye’de ilk 500, 1000 şirketi bir kenara bırakırsak, yüzbinlerce KOBİ var. Bunların yabancı, düzgün, büyük şirketlerle ortaklıkları çok kolay bir konu değil. Bunlara ortak bulunması zor ama esas iş ortağın bulunmasından sonra başlıyor. Yani iki ortak bu şirketi nasıl birlikte yürütecekler? Farklı iş kültürleri, farklı bakış açıları… Ortaklık anlaşmaları yapıyorsun, yüz sayfa yazıyorsun ama, Türk patron bildiği gibi yönetmeye çalışıyor. Yabancı da “Zaten ortaklık anlaşması yaptık, bundan sonra böyle olacak” düşüncesiyle bırakıyor ama o şekilde bırakınca bir sene sonra çok farklı bir dünya ortaya çıkabiliyor. O yüzden biz sonrasında da, yani aktif olarak yönetim kuruluna girecek şekilde o evliliğin, belli bir süre en azından, harmonize olana kadar devam edeceği bir model kurduk. Ortağı buluyoruz, evlendiriyoruz, biz de yönetim kurulunda kalıyoruz. Hatta bazen ufak bir hisse alarak kalıyoruz ve ondan sonra devam ediyoruz. Özel sermaye fonları zaten 5-6 sene sonra hisselerini satıp çıkıyorlar. O döneme kadar kalıyoruz, onlar çıktığı zaman çıkıyoruz.

-Sizin bulduğunuz ortaklar özel sermaye fonları mı yoksa örneğin Türkiye’de otomotiv sektörüne yatırım yapmak isteyen yabancı bir otomotivci mi?

Barış Öney: Her ikisi de oluyor. Özel sermaye fonlarını da eğer uygunsa şirket de buluyoruz. Yani sadece danışmanlık yaptığımız iş de var ama özel sermaye fonlarının yatırım yapıp, bizim de kaldığımız, devam eden işler de var.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster