Ana SayfaRöportajlarBarış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor---

Barış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor

3 / 14
Barış Öney: 2 milyar dolar Türkiye’de yatırım için bekliyor
06 Şubat 2017 - 09:20 www.finansgundem.com

YABANCI ORTAĞINIZA TÜRKİYE’Yİ İYİ ANLATMALISINIZ

-Özel sermaye fonlarında siz o özel sermaye fonu adına mı yönetimde oluyorsunuz? 

Barış Öney: Hayır. Daha doğrusu baştan kiminle anlaştıysak onunla oluyoruz. Bir Türk şirketiyle bu konuda anlaştıysak, Türk şirketini temsil eden konumda oluyoruz. Yabancı bir özel sermaye fonuyla bir şirket alımı ya da yatırım sırasında anlaştıysak onunla birlikte hareket ediyoruz ağırlıklı olarak. Ancak zaten bir yerde siz de yönetime girdikten sonra, şirketin iyiliği için ve işlerin düzgün gitmesi, şirketin büyümesi için hareket ettiğinizden aynı amaca hizmet etmiş oluyorsunuz. Dolayısıyla bundan herkes doğal olarak faydalanıyor. Biz tabi hem bu tür yabancı yatırımcılarla ilişkilerimizden ve bilgimizden dolayı hem Türk patronlarla bugüne kadarki yakın işbirliklerimizden dolayı her iki tarafı da iyi biliyoruz. Her iki tarafın beklentilerini iyi yönetebiliyoruz.

Bu şirketler Türkiye ortamında çalışıyor, Türkiye her dakika değişen bir gündeme sahip. Bu durumun da ortağınız olan yabancıya doğru anlatılması lazım. Anlatmayıp, yönetim kurullarında üstünkörü bir şeyler paylaşıp, bir sene sonra da beklenenin çok altında sonuçlar gelince bu sefer yabancılar rahatsız oluyor. Ama düzgün, şeffaf bir şekilde bunlar zamanında ve doğru bir şekilde anlatılırsa o zaman anlıyorlar, anlamıyorlar diye bir şey yok. Yapacak bir şeyleri de yok, yatırım yapmışlar. Ama çoğu şirket de bunu bilmiyor. Çünkü Türk KOBİ’leri klasik, bir patron, teknik müdür, satıcı belki bir de pazarlamacı bir de muhasebeci var. Mesela bir finans bölümü yok. Muhasebeden sorumlu arkadaş da genelde İngilizce bilmeyen ve görevi de tamamen mevcut beyannameleri vermek, tahsilat gibi rutin işlerle uğraşmak olan biri. Şimdi bu kişiden doğal olarak İngilizce, uluslararası standartlarda müthiş raporlamalar bekleniyor. Ama o kişi bunları veremiyor gibi bir durum ortaya çıkıyor. Patron da zaten finans işlerinin o kadar detayından anlamayacağı için bir tane CFO getirelim deniyor. Fakat o da yetmiyor, çünkü CFO bulmak sorun. CFO’lar büyük şirketlerde çalışırken altlarında otuz kişi oluyor. Buraya geliyor bir tane muhasebeci ve kendisi, en fazla bir kişi daha alabilirsin. Çünkü maliyeti yetmiyor.

Biz ise yönetim kurulu raporlarının hazırlanması, bunların doğru şekilde yabancıya anlatılması gibi konularda aktif olarak yönetim kurulunda yer alıyoruz. Biz hazırlamasak kim hazırlayacak? Kolay bir şey değil o seviyedeki şirketlerin bunları yapması. Bu da olmayınca yabancı şirket gelip küçük şirketlere yatırım yapmıyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster