BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYeni Gelir Vergi Tasarısı’ndaki 'rüşvet' bombası----

Yeni Gelir Vergi Tasarısı’ndaki 'rüşvet' bombası

Yeni Gelir Vergi Tasarısı’ndaki 'rüşvet' bombası
18 Haziran 2013 - 10:22 www.finansgundem.com

Yeni tasarısı yer alan 'bomba' düzenleme, ihaleye girmemek için rakip firmadan ‘rüşvet’ alan işadamının etmesi gereken beyan...

Emlak Bankası skandalının Türkiye’nin unutmadığı, unutamayacağı olaylar zinciri arasında önemli bir yeri vardır. Eska'nın patronu Selim Edes'in, mahkemede dönemin Emlak Bankası genel müdürü Engin Civan'a söylediği “Rüşvetin belgesi mi olur …!” sözüyle de hatıralara kazınmıştır. İşte şimdi o ‘belgesiz rüşvet’ vergilendiriliyor. Yeni Gelir Vergisi Tasarısı’nda yer alan bu ilginç düzenlemeyi, Şükrü Kızılot, Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesine taşıdı. İşte o yazı:
Rüşvetin de vergisi olacak
Yeni Gelir Vergisi tasarısında yer alan ilginç düzenlemelerden biri de “ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen kazançlar” ile ilgili..
Buna göre örneğin, bir inşaat ihalesine girmemek için rakip firmadan 500 bin lira alan bir inşaatçının, bu 500 bin lirayı “Arızi kazanç” olarak beyan etmesi gerekiyor (Tasarı Md.50/(1)-b).
İlk bakışta çok ilginç gelen bu vergilendirmede, söz konusu kazancın, beyan edilmesi imkansız gibi..
Nedenine gelince; Türk Ceza Kanunu’nun 235. maddesine göre;
“ihaleden çekilme karşılığı para alınması, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis” cezasını gerektiriyor. Burada parayı hem alan hem de veren suçlu oluyor.
Ayrıca “ihale iptal” ediliyor, sözleşme yapılmışsa feshediliyor.
Tasarıdaki bu maddenin, uygulama şansının “sıfır” olacağı yani “ihaleye girmemek için şu kadar para aldım” diyerek, kendini ve karşı tarafı yakacak kişinin çıkmayacağı tahmin ediliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)