BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık"Yeni düzenleme karları düşürür"----

"Yeni düzenleme karları düşürür"

Yeni düzenleme karları düşürür
19 Ağustos 2013 - 12:41 www.finansgundem.com

Garanti Yatırım, BDDK'nın kredi kartları ile ilgili düzenlemesinin bankaların karını yüzde 1,5 aşağı çekmesini bekliyor.

BDDK’nın kredi kartları ile ilgili düzenlemesinin banka karlarını önemli ölçüde aşağı çekmesi bekleniyor. Garanti Yatırım Bankacılık Analisti Recep Demir, BloombergHT'de yaptığı değerlendirmede, düzenlemeler nedeniyle bankaların 2013 yılı karının yüzde 1,5 azalacağı görüşünde olduklarını belirtti.
Düzenleme ile risk ağırlıklarının arttırıldığını, ödeme tutarlarının da değiştirildiğini kaydeden Demir, özellikle 15 bin TL'ye kadar limit olan kredi kartlarında minimum ödeme tutarının yüzde 25'den yüzde 30'a çıktığını belirtti.
Asıl etkiyi kredi kartlarında karşılık oranının yüzde 4'e çıkmasının yaratacağını dile getiren Demir, düzenlemenin bankaların karşılık giderlerini artıracak cinsten olduğunu söyledi. Demir, KOBİ kredilerinde karşılıkların yüzde 1'den yarıma düşürülürken, ticari kredilerde ise yüzde 1'den sıfıra indirildiğini belirtti.
Bankaların 2013 karının yüzde 1,5'unun azalacağını, toplam sermayeden yüzde 1'inin eriyeceğini bildiren Demir, ''Bu aslında önemli bir düzenleme ama BDDK bankalarda şuna izin verdi: Ek karşılık giderleri 2013-2014 ve 2015'e yayarak yazılabilir hepsini bir anda yazmayabilirsiniz dedi. Bu da bankaların bir anda çok fazla karşılık gideri yazmasını engellemiş oluyor'' dedi.
Demir sözlerini şöyle sürdürdü: ''Kredi kartları komisyon geliri içinde önemli bir segment. Özellikle risk ağırlıkları artırıldığı için bankalar kredi kartlarında bu kadar iştahlı olmayabilirler, elde edecekleri komisyon gelirleri azalabilir. İhracat, KOBİ kredileri bankaların ciddi komisyon gelirleri elde ettikleri segmentler. Genel karşılık düzenlemesi ticari kredileri kobi ve ihracat kredilerini teşvik edici yönde. Bankalar bunu kompanse edebilir. Kredi kartlarında bankalar çok güçlü olmayabilir'' diye konuştu.
Banka bazında etkilenmenin farklı olacağına değinen Demir ''Halkbank KOBİ kredi ağırlığı (yüzde 37) yüksek olduğu için düzenlemeden pozitif etkileniyor. Kredi kartı ağırlığı yüksek olan Yapı Kredi ile Akbank ise negatif etkilenen bankalar arasında öne çıkıyor'' dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)