BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisWall Street’in 10 trilyon dolarlık kralı----

Wall Street’in 10 trilyon dolarlık kralı

Wall Street’in 10 trilyon dolarlık kralı
07 Ekim 2021 - 17:54 www.finansgundem.com

Wall Street’in kralı olarak bilinen Larry Fink, BlackRock’ı dünyanın en büyük varlık yöneticisi haline getirdi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

BlackRock dünyanın bugüne kadar gördüğü en büyük varlık yöneticisi. Şirket emeklilerden zenginlere ve devletlerin varlık fonlarına herkesin parasını yönetiyor. Bugün şirket ABD’de neredeyse her önde gelen şirketin en büyük hissedarlarından bir tanesi. Şirketin uluslararası yatırımları da bulunuyor. BlackRock aynı zamanda tüm dünyada devletlere ve şirketlere kredi sağlayan en büyük kurumlardan bir tanesi. Şirketin teknoloji platformu Aladdin de küresel yatırım sektörü için gerekli bağlantıları sağlıyor.

Bu yıl haziran ayının sonunda BlackRock’ın yönetimi altındaki varlıkların değeri 9,5 trilyon dolara yükseldi. Bu rakam ise şirketin emeklilik fonlarını yönettiği 35 milyon ABD’li için idrak etmesi zor bir seviye. Şirketin son dönemde gösterdiği büyüme hızı devam ettiği takdirde şirket 13 Ekim’de açıklanacak üçüncü çeyrek bilançosunda 10 trilyon dolar sınırını da geçebilir. Financial Times’ın haberine göre bu yılın sonunda şirketin 10 trilyon doların üzerinde varlığa sahip olması bekleniyor.

Bu rakam ise tüm dünyada bulunan küresel hedge fon, özel sermaye ve girişim sermayesi sektörlerinin toplamına denk. Tüm bu başarının ardında ise 68 yaşındaki Larry Fink var. Fink bugün Wall Street’in kralı olarak görülüyor. Yalnızca 30 yıl önce küçük bir tahvil yatırım şirketi kurarak başlayan Fink, bunu devasa bir finans imparatorluğuna dönüştürmeyi başardı. Fink’in kurduğu şirketin eşi benzeri daha önce görülmedi. Ancak güçle birlikte denetim de arttı.

BlackRock, siyasetin her alanından eleştirilerin odağı oldu. Önde gelen Wall Street isimleri dahi, BlackRock’ın devasa boyutlarıyla ilgili endişelerini dile getiriyor. Şirket yakın zamanda George Soros’un şirketi yatırımcıların parasını Çin ekonomisine yöneltmekle suçlamasıyla birlikte Çin’de bazı sorunlarla karşılaştı. Soros, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ekonomi üzerindeki kontrolünü artırmasına rağmen, BlackRock’ın yatırımların parasını burada kullanmasını eleştirdi.

BlackRock’ın devasa boyutuyla ilgili endişeler, önümüzdeki yıllarda artacak. Ancak Fink’in küresel finansın en güçlü ismi, devlet başkanlarının danışmanı ve dünyada neredeyse her yönetim kurulunda etki sahibi bir isim olmasının önüne geçemeyecek. Milyarder emlak yatırımcısı Sam Zell, 2018 yılının ocak ayında “Larry Fink’in tanrı seçildiğinden haberim yoktu” dedi ve Fink’in giderek artan gücünü eleştirdi. Açıklamasında, “ABD’nin Vanguard ve BlackRock’ın borsaları kontrol altına almasına hazır olup olmadığını merak ediyorum, çünkü bu gerçekleşiyor” ifadesini kullandı.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre BlackRock, Vanguard ve State Street dünyanın açık ara en büyük pasif, endeks takip eden yatırım araçlarını sunan şirketleri. Bu tür fonlara yönelen yatırımlar ‘büyük üçlü’nün birçok şirketin yönetim kurulundaki etkisini artırıyor. Şirketlerin gerçek gücü ise çok daha büyük ve büyümeye devam ediyor.

Birçok hissedarın yıllık toplantılarda oy vermediği göz önünde bulundurulduğunda BlackRock, Vanguard ve State Street şimdi tüm oyların yaklaşık dörtte birine sahip. Bu rakam ise önümüzdeki 20 yılda %41’e yükselecek. Harvard Hukuk Profesörü John Coates ise yükselen bu ekonomik gücün hukuki geçerliliğini sorguladı.

 Geçtiğimiz yılın ilk dönemlerinde Fink BlackRock’ın giderek yükselen sürdürülebilir yatırım trendini yatırım kararlarının odağına alacağını açıkladı.

Ancak sol cenah için BlackRock’ın bu açıklaması yeterli olmadı. BlackRock’ın eski Sürdürülebilirlik Başkanı Tariq Fancy bile bu çabaların, iklim krizine yönelik gerçek çabaların görmezden gelinmesine neden olduğu için zararlı olduğunu söyledi. Sağ görüşteki siyasiler de tepki gösterdi. ABD Senatörü Marco Rubio yakın zamanda, ESG odaklı yatırımları hedef alan bir kanun tasarısı sundu.

Fink’e yönelen tepkiler ve eleştirilere rağmen, Wall Street kralının hakkı da teslim ediliyor. BlackRock’ın eski bir yöneticisi, “Larry şaşırtıcı derecede fazla detay bilirdi. Onu sevmem ama inanılmaz bir iş adamıdır ve BlackRock için yaşar” dedi. Açıklamasının devamında, “şirketten ayrılması Alex Ferguson’un Manchester United’tan ayrılması gibi bir şey olacak… BlackRock’ın yolculuğu aslında tek bir adamın yolculuğu” ifadelerini kullandı.

Borsa yatırımlarıyla 5 yılda milyoner olmak mümkün mü?

 

Bankalardan Apple’a işlem ücreti tepkisi

 

Cramer: Borsalarda fırsat mevsimi geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)