BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinÜnlü milyarderler ‘plaza’ diline cephe aldı----

Ünlü milyarderler ‘plaza’ diline cephe aldı

Ünlü milyarderler ‘plaza’ diline cephe aldı
22 Aralık 2023 - 17:41 www.finansgundem.com

Anlamsız kısaltmalar, karmaşık ve belirli bir jargona ait kelimeler dünyaca ünlü milyarderlerin tepkisini çekiyor. İş dünyası liderleri plaza dili kullananların zannettiği kadar zekice görünmediği konusunda uyarıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Günlük hayatta ‘plaza dili’ olarak da bilinen karmaşık konuşma biçimi iş dünyasındaki iletişimin en büyük bariyerlerinden biri olabiliyor. Kimsenin bilmediği ‘süslü’ kelimeler çalışanların kulağını tırmalarken bir yandan da görevlerin anlaşılmasını ve dolayısıyla yerine getirilmesini zorlaştırıyor. Ünlü milyarder Mark Cuban bu süslü dili kullanmayı sevmeyenler arasında. Üstelik diğer milyarderler de bu konuda benzeri bir bakış açısına sahip.

Patronunuzu veya potansiyel bir işvereninizi etkilemek için karmaşık kelimeler kullanmayı denemenin cazip bir fikir olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak basit ve net kelimeler tercih edebilecekken belli bir jargona ait çok fazla kişinin bilmediği kelimeler kullanmak Mark Cuban’a göre tam tersi bir etkiye sebep oluyor.

CNBC’nin haberine göre Cuban konuyla ilgili verdiği bir röportajda, “Her zaman daha basit kelimeleri kullanın” diyor. Milyardere kendisini en çok rahatsız eden “iş dünyası kelimeleri” sorulduğunda ise Cuban hemen bir örnekle cevap veriyor:

“'Grup' kelimesini kullanabilecekken 'kohort' kelimesini kullanmanın hiçbir nedeni yok. Kohort bir grup insan anlamına gelir. ‘Grup’ deyin. 'Kohort' kelimesini kullandığınızda akıllı gibi görünmeye çalışıyorsunuz ama aptal gibi görünüyorsunuz.”

Kurumsal jargon ve moda sözcükler genellikle onları tekrar tekrar duyanların sinirlerini bozabiliyor. Dil öğrenme platformu Preply tarafından 1.500'den fazla Amerikalının katıldığı bir ankete göre, "yeni normal", "şirket kültürü" ve "feedback" gibi terimler, en sinir bozucu örnekler listesinin başında yer alıyor.

Cuban konuşma dilini basit tutmak konusunda milyarder Warren Buffett’la aynı fikirde. Buffett da 2019’daki yıllık hissedar toplantısında yatırımcı mektuplarını iki kız kardeşiyle konuşuyormuş gibi yazdığını belirtti. Bu da elbette jargon kelimelerin kullanılmadığı anlamına geliyor.

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk da özellikle iş yerinde jargon kelimelerin kullanılmasını küçümsüyor.

Musk 2018’te Tesla çalışanlarına gönderdiği bir mesajda, “Tesla'daki nesneler, yazılımlar veya süreçler için kısaltmalar veya anlamsız kelimeler kullanmayın. Genel olarak, açıklama gerektiren herhangi bir şey iletişimi engeller. İnsanların sadece Tesla'da çalışmak için yeni bir sözlüğü ezberlemek zorunda kalmalarını istemiyoruz” uyarısında bulundu.

Zeki görünmek için aşırı karmaşık kelimeler kullanmak aslına bakılırsa tam tersi bir etki yaratıyor: Araştırmalar, bu tür kullanımların daha az zeki görünmenizi sağladığını ve mesajınızı da karmaşıklaştırabileceğini gösteriyor.

Columbia İşletme Okulu Liderlik ve Etik Profesörü Adam Galinsky, okulun internet sitesi için ağustos ayında yazdığı bir makalede, "Kendimizi güvensiz hissettiğimizde, daha yüksek bir statüye sahip olduğumuzu hissetmemize yardımcı olmak için jargonu kullanıyoruz" diye yazdı.

Galinsky’e göre daha basit olan kelimelerin kolayca yeterli olacağı yerde aşırı karmaşık terimleri kullanmak, kendi zekanız konusunda güvensiz olduğunuzu gösteriyor ve telafi etmek için aşırı bir biçimde uğraştığınız izlenimini yaratıyor. Araştırmacılara göre bunun yerine açık ve net konuşmak daha iyi bir tercih.

Galinsky, “Daha yüksek statüye sahip insanlar, kendilerini ifade etmekle ve etkili bir şekilde iletişim kurmakla daha fazla ilgilenirler” açıklamasında bulundu. Başka bir deyişle: Basit bir dil kullanmak düşüncelerinizi en etkili şekilde ifade etmenin en doğru yoludur. Jargonla birlikte konuşmanızı abartmak yerine basit bir dille kendinizi ifade etmek, karşı tarafı etkilemenin daha muhtemel bir yoludur.

Mutluluk disiplinli olmaktan mı geçiyor?

 

Zenginliğin ölçüsü nedir?

 

Kariyerlerine ara verenler işe nasıl dönebilir?

"Kişisel bilgilerinizi dijital ortamda paylaşmayın"

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)