BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTurist getirme yarışında Alman-Rus rekabeti kızıştı----

Turist getirme yarışında Alman-Rus rekabeti kızıştı

Turist getirme yarışında Alman-Rus rekabeti kızıştı
11 Mart 2020 - 08:54 www.finansgundem.com

İngiliz Thomas Cook’un iflasından sonra Türkiye’ye turist getirme yarışı, Alman ve Rus şirketler arasında geçiyor. İki yıldır liderlikten düşen Alman TUI, geçen yıl 2.4 milyon turist sayısı ile tekrar birinci sıraya yerleşti.

Umut ile girilen 2020, yaşanan olumsuzluklar açısından bakıldığında unutulmaz bir yıl olmaya doğru gidiyor. Yaşanan koronavirüs salgını dünyanın dengesini alt üst ederken, Türkiye de ağır acıları art arda yaşıyor.

İdlib olayları nedeniyle Rusya ile ilişkileri kriz noktasına gelmişken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin’in 5 Mart'ta Moskova’daki buluşması ve 5 saat 40 dakika süren görüşmelerden sonra anlaşmaya varılması dünyaya bölgeye nefes aldırdı. İki liderin buluşup anlaştıklarını açıklamalarından en çok sevinen sektörlerin başında ise turizm sektörü geldi. Çünkü Rusya yalnız Rusya olmadığı gibi turizm de artık yalnız turizm değil. İki ülke arasındaki tarihi gerginlik yakın zamanda 2015 yılının sonlarında 24 Kasım’da Rus uçağının düşürülmesi sonrası dönemde görülmüştü. Rus uçağının düşürülmesi ile Türkiye turizmde tarihinin en ağır krizini yaşarken ilişiklerin düzelmesinin ardından turizm zirveye çıktı.

Sağlık Bakanlığı'ndan korona açıklaması! Nelere dikkat edilmeli

Rusya’nın yalnız Rusya olmadığı bir önceki krizde, yani 2016’da, Ruslar gelmediği gibi başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinden gelenlerin azalmasıyla da görüldü. Zira Ruslar gelmeyince doğan boşluğu Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri doldurmadı, tersine o ülkelerden gelenlerin sayıları da düştü, o ülke ile çalışan firmalar güç kaybetti.

Yaşanan olaylarla kanıtlanan bu gerçeği rakamlar da doğruluyor.

Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Türkiye'de ilk korona vakası

Alman TUI, Rusya sayesinde lider oldu

Yıllardan beri Türkiye geneli ve turizmin merkezi Antalya’ya en çok turist getiren Alman TUI, son iki yıldır liderliği Rusya ile çalışan firmalara kaptırmıştı. Geçen yıl Rusya’da atağa geçen TUI bu atağı ile 2019’da yeniden incoming pazarının liderliğine yükseldi. TUI 2019 yılında 1.821.463’ü Antalya olmak üzere Ege, İstanbul ve diğer bölgeler ile birlikte Türkiye’ye toplam 2.407.700 turist getirdi.

Antalya ve Türkiye geneline ençok turistik getiren firmalar sıralamasında ilk sıradaki TUI’yi Antalya özelinde Oti Holding’in Coral Travel’i Türkiye genelinde Anex izliyor. Incoming pazarında liderlik uzun yıllar İngiliz Thomas Cook ile Alman TUI ile arasında değişirken Thomas Cook’un geçen yıl iflas etmesiyle bu alandaki yarış önce Almanya merkezli Avrupa ile çalışan tur operatörleri ile Rusya merkezli BDT ülkeleriyle çalışanlar arasında yaşandı. TUI’nin de Rusya pazarına ağırlık koyup atağa geçmesiyle incoming pazarında liderlik Rusya üzerinden gerçekleşmeye başladı. Alman TUI de uzun yıllar elinde tuttuğu liderliği son iki yıldır kaybetmişken geçen yıl Rusya pazarındaki atağı sayesinde yeniden liderliğe yükseldi.

Okullar tatil edilecek mi? Bakan Selçuk'tan açıklama geldi

Sonuç olarak Rusya’sız turizm olmaz. Bu gerçeği bilen ekonomi dünyasının tümü özellikle turizm sektörü son olaylar nedeniyle eli yüreğindeyken 5 marttaki Erdoğan Putin görüşmesi ile nefes aldı.

Türkiye turizmde Rusya pazarı ile zirveye ulaştı. 2015 yılının sonlarına doğru 24 Kasımda Rus uçağının düşürülmesi üzerine ilişkilerin bozulmasıyla da Türkiye turizmde tarihinin en ağır krizini yaşayarak sektör dibe vurmuştu.

Rusya Türkiye için turizmde bu kadar belirleyici. Türkiye’de turizm, turist karşılayan turist alan ülke (incoming) merkezlidir.

Kamu personeli içi yurtdışı sınırı geliyor

Turist karşılayan her ülke için olduğu gibi Türkiye için de incoming pazarı sektörün can damarı, lokomotifidir. Türkiye incoming turizm pazarının lokomotifidir ve merkezi de Antalya’dır. Sektörün nabzı buradan ölçülür. Incoming ülkelerinde turizmin lokomotifi konaklama kesimidir. Konaklama büyük oranda kıyı bölgelerinde gerçekleşiyor.

Konaklama tesisleri bu faaliyetleri tur operatörleri ile yürütüyor. Tur operatörleri çalıştıkları ülkelere gönderdikleri turistleri ‘paket tur’ sistemi ile gönderiyor.

DTÖ'de korona virüs tespiti! Tüm toplantılar iptal

Paket tur ziyaretçinin kendi başına seyahat edenlerden farklı olarak ulaşım ve konaklamayı da içeren organize bir faaliyettir. Paket tur günümüzde seyahat pazarının belkemiğidir. Türkiye’ye kendi başına gelen ziyaretçiler yanında esas olan paket tur ile gelenlerdir.

Dolayısıyla paket tur ile hangi tur operatörünün hangi ülkeden Türkiye’de hangi bölgeye kaç kişi getirdiği önemlidir. Bunun için sayılar önemlidir. Zira “Ölçülmeyen şey yönetilemez’. Incoming Raporu bunu yapıyor. Ekin Grubu’nun 15 yıldır düzenli olarak hazırladığı Incoming Raporu bu özelliği ile başta ITB Berlin ve Moskova fuarları olmak üzere uluslararası alanda ve yurtiçinde sektörün konaklama ulaştırma pazarlama kesimleri ile sektörün ilişkili olduğu banka finans ve diğer tedarikçi firmalar için bir başvuru kaynağıdır. Her yıl bu fuarlarda açıklanır. ITB Berlin Fuarı iptal edildiği için turizmcilerin ulaşamadığı Incoming Raporu’nu DÜNYA aracılığıyla endüstrinin gündemine sunuyoruz.

Korona virüs Elysee Sarayı'nda

Tur operatörleri otelciliğe odaklanıyor

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de tur operatörleri konaklama alanına yoğunlaşmaya başladı. Türkiye’ye müşteri gönderen tur operatörlerinin ilk 10 listesindekilerden 7’sinin Türkiye’de ve çalıştıkları diğer destinasyonlarda kimi kendi mülkiyetlerinde, kimi işletme, kira kiralama ya da franchise şeklinde olan otelleri var.

İngiltere Sağlık Bakan Yardımcısı'nda korona tespiti

Konaklama alanına yoğunlaşan tur operatörlerinden Türkiye’de en çok oteli olan Kilit Global. Kilit Global’ın de içinde olduğu grubun otelcilikteki birimi Crystal’in 20 oteli var. Türkiye’deki otelcilik faaliyetini TT hotel bünyesinde yürüten TUI’nin 18 oteli var. Tur operatörlerinden Anex, otelciliğe ATG Hotels ile odaklanıyor. ATG’nin Türkiye’de Asteria ve Selectium markalı kimi mülkiyet kimi kiralama olmak üzere 7 oteli var. Tur operatörü FTI’ın Meeting Point’inin de Türkiye’de 14 oteli var. Coral’ın de bünyesinde olduğu Oti Holding otelcilik alanındaki birimi Otium’un 12 oteli var. Tur operatörü Pegas konaklama alanındaki faaliyetini yürüttüğü PGS Otelcilik’in Türkiye’de 5 oteli var. Corendon’un da Türkiye’de dört oteli var. Bunlar yalnız Türkiye’de olanlar. Kilit Global’in Crystal’leri dışında diğer grupların yurtdışında, Vietnam, Mısır, Tunus, İspanya, Hollanda, Karaipler, İsrail, Tayland, Yunanistan’da otelleri var.

(DÜNYA)

Koronavirüs nedeniyle Olimpiyat meşalesi ilk kez seyircisiz yakılacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)