BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTMSF eski yöneticilere el attı----

TMSF eski yöneticilere el attı

TMSF eski yöneticilere el attı
15 Şubat 2013 - 07:58 www.finansgundem.com

Erol Aksoy'dan ümidini kesen TMSF, 'Borçtan siz de sorumlusunuz' diyerek eski yöneticilerin kapısını çaldı, ortalık karıştı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, İktisat Bankası'nın sahibi Erol Aksoy'dan alacağını tahsil edemeyince Aksoy'a ait eski TV ve radyo yöneticilerinden oluşan 49 kişinin mal varlıklarına tedbir koydurdu. Akşam Gazetesi'nin gündeme getirdiği gelişmenin ayrıntıları açığa çıkıyor. 90'lı yıllarda Erol Aksoy'a ait kurumlarda yönetici olarak çalışan ve imza sirkülerinde ismi olan kişiler, tedbir kararıyla karşılaşınca ne yapacaklarını bilemez hale geldiler. Örneğin 1990'larda birkaç yıl Aksoy'a ait bir yayın kuruluşunun yöneticiliğini yapan bir isim 'O dönemde yönetim kurulu üyesi olmuştuk bazı arkadaşlarla. Biz sadece yönettiğimiz yayın kuruluşunun işleriyle ilgiliydik. İki yıl çalışıp ayrıldım üzerinden 15 yıl geçti, şimdi tüm mal varlığıma el konuluyor' dedi.
MAAŞLARI DA HACİZLİ
TMSF'nin tebligatını aldıktan sonra bu isimler, TMSF'nin kapısını çaldı ancak net bir yanıt alamadılar. Eski bir çalışan, 'Şimdi herkes bu sorundan nasıl kurtulacağını düşünüyor. Dava açsalar bile yıllarca sürecek. Maaş bile alamazlar, sonuçta maaşları da haciz altında' bilgisini verdi. Olayın mağdurlarından biri de 'Çocukların okul taksitini bile ödeyemeyeceğiz. Hayatımı nasıl devam ettireceğim bilemiyorum. Aksoy'un şirketinde çalışırken imza yetkim vardı ancak sadece yönettiğim şirketlerin işlerine bakıyordum. Herhangi bir usulsüzlük, kredi gibi bir işlemden haberim bile olmadı' diyor.
LİSTEDE HANGİ İSİMLER VAR?
TMSF listesinde hangi isimler var?

MAL varlıklarına el konulan isimler arasında şu anda Doğan TV CEO'su olarak çalışan İrfan Şahin, uzun yıllar Show TV'nin yöneticiliğini yapan daha sonra Kanal D'ye transfer olan ve şimdilerde bir reklam ajansında çalışan Murat Saygı, Kanal D Radyo yöneticisi Sezgin Onat, Saran Grubu radyolarında çalışan İlhan Uzundurukan gibi yayıncılık dünyasının yakından tanıdığı isimler var. Ancak bu 49 kişi arasında ayda 1000-1500 TL'ye geçimini sağlayan emekliler, hatta işsiz isimler bile bulunuyor.
1 MİLYARIN 201'İNİ ÖDEDİ
AKSOY'un sahibi olduğu İktisat Bankası'na TMSF tarafından 2001 yılında el konuldu. 1 milyar dolarlık borç çıkarıldı. Taraflar 9 Mayıs 2006'da protokol imzaladı ve Aksoy'a borcunu ödemesi için şirketleri iade edildi. Ancak TMSF, 2008'de Aksoy'un istekli olmadığını belirterek grubun medya varlıklarını yeniden satışa çıkarma kararı aldı. Bu süreçte Aksoy'un değerli tabloları, yalısı, arazileri ve holding binaları da satıldı.
İMZA YETKİLERİ VARDI, YÖNETİCİLER DE SORUMLU
TMSF cephesi ise yapılanın rutin bir işlem olduğunu belirtiyor. AKŞAM'a konuşan TMSF Basın Danışmanı Ali Göçer, işlemlerin Bankacılık Kanunu'na göre yürütüldüğünü belirterek 'Devlet alacağını tahsil etmek için önce hakim ortakla masaya oturur. Ortağın anlaşmaya yanaşmaması, mal varlığının yetmemesi gibi durumlarda yönetici olarak çalışan ve imza yetkisi olan, yönetim kurulu üyesi isimlerden borcu tahsil etme yoluna gider' sözleriyle yasal durumu anlattı. Göçer, 'Devlet, yöneticilerden para tahsil etmeyi en son seçenek olarak görür, 'patronun zoruyla imza atmak zorunda kalmıştır' diye düşünür. Bu son olayda da aynı durum yaşandı. Yıllarca yöneticiler için bir işlem yapılmadı, Aksoy ile masaya oturulmasına çalışıldı ancak bu mümkün olmadı' dedi.
Göçer, daha önce İktisat Bankası yöneticilerine de aynı işlemin yapıldığını belirterek 'Protokol imzalayanlar da var, dava açanlar da. Henüz karar çıkmadı' dedi.
EROL AKSOY: ÜZGÜNÜM, İŞLEMLER HUKUKSUZ
EROL Aksoy, dün yayınlanan haberimiz üzerine gazetemize bir açıklama gönderdi. Yapılan işlemin hukuksuz olduğunu belirten Erol Aksoy'un açıklamaları şöyle:
1-TMSF ile tek anlaşamayan iş adamı ben değilim, kaldı ki TMSF'ye 10 senedir devamlı teklifler iletmiş bir kişiyim. En son 2006 senesinde yapılan protokolden sonra TMSF malvarlığımı kendi yandaşlarına yarı fiyatına satmak için temerrüt iddia edip aşağıda belirteceğim satışları yapmaya devam etmiştir. Bunlara rağmen her sene yeni bir teklif vermeme rağmen TMSF cevap bile vermemektedir.
2-TMSF İktisat Bankası binasını 7 milyon dolara Yeni Şafak'ın sahibi Albayraklara sattı. Albayraklar aynı binayı dönüp 25 milyon dolara ATV ve Sabah'ın sahibi Ahmet Çalık'a sattı. 19 bin m2 kapalı alanı olan yeni holding ve Cine5 binamızın TMSF 10 milyon dolara Halk Bankası'na gitmesine göz yumdu, onlar da Ahmet Çalık'a 30 milyon TL'ye sattılar. Bu iki binanın satıldığı günkü değerleri bile 100 milyon doları geçiyordu. İngiliz Ashmore Grubu ile beraber yüzde 51'ine 50 milyon USD teklif ettiğim Cine5 TV'nin TMSF tamamını 40 milyon dolara Al Jazeera'ya sattı. Viva Radyo'yu, İlbaklara sattı. Kime yakın olduklarını bilir misiniz? Daha çok yeni olarak Boğazköy'deki 55 bin m2 arsamı üçte bir fiyatına Topbaş ailesine sattı, bir ay sonra da arsamın yanında 3. havaalanının inşa edileceği açıklandı.
3-HAKKIMDA verilmiş olan iflas kararı kesinleşmedi, Yargıtay'da temyizdedir, tacir olmadığım için iflas etmem hukuken mümkün değildir. Ayrıca Emlak Bankası'ndan aldığım kredi sebebiyle değil, İktisat Leasing şirketinin aldığı bir krediyi şirkete el koyan TMSF tarafından ödememesi sebebiyle ve kefil olduğumdan bu yanlış karar verilmiştir.
4-KIZIM Eda Aksoy, bankaya el konulduğunda 14 yaşında bir kız çocuğu idi. Doğumunda verilen altınları bile haczeden TMSF'nin işlemiyle ilgili verilmiş olan mahkeme kararı temyiz aşamasında olup halen kesinleşmemiştir.
5-TMSF'nin çalışma arkadaşlarıma yaptığı işlem dolayısıyla fevkalade üzgünüm, TMSF bunu daha önce de banka çalışanlarıma yaptı. Siz de oyuna gelip beni hedef gösteriyorsunuz, halbuki TMSF'nin böyle bir haciz işlemi yapmaya hakkı yoktur, daha önce yaptıkları da Danıştay'dan dönmüştür. Unutmayınız ki TMSF kanunu bir SIKIYÖNETİM kanunudur. Kanunu istismar edenlerin başına ne geldiğini bugünlerde zaten görüyoruz.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)