BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTCMB'den bankacılığa yönelik ilk sadeleştirme adımı----

TCMB'den bankacılığa yönelik ilk sadeleştirme adımı

TCMB'den bankacılığa yönelik ilk sadeleştirme adımı
25 Haziran 2023 - 00:31 www.finansgundem.com

Bankaların bilançolarındaki TL ağırlığı yükümlülüğü yüzde 60'dan yüzde 57'ye düşürülürken, yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalara yönelik menkul kıymet tesisi oranı da yüzde 10'dan yüzde 5'e çekildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın cuma günü İstanbul Finans Merkezi'nde bankacılarla bir araya gelmesinin ardından bankaları rahatlatacak ilk gevşeme adımı gerçekleşti. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, menkul kıymet tesisi oranı kapsamında bilançolarda öngörülen TL ağırlığı yüzde 60'dan yüzde 57'ye çekildi. Bununla beraber yüzde 10 olan menkul kıymet tesis oranı da yüzde 5'e düşürüldü.

BloombergHT'nin haberine göre yeni düzenlemeyle menkul kıymet tesisiyle ilgili tebliğe geçici madde konuları da eklendi:

"29 Eylül 2023 (dâhil) hesaplama tarihine kadar uygulanmak üzere, mevduat ve katılım bankalarının tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre bankalarca hesaplanacak yabancı para mevduat/katılım fonundan Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüşüm oranına göre yüzde 10'un altında dönüşüm yapılması halinde eksik kalan kısmın iki katı tutarında menkul kıymet bloke olarak tesis edilir.

Tesis süresi, hesaplama tarihini takip eden ayın son cuma günü başlar, tesis başlangıcını takip eden altıncı ayın son cuma gününden bir önceki gün sona erer.

Bu madde hükümleri yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu büyüklüğü Merkez Bankası'nca belirlenecek tutarın altında olan bankalara uygulanmaz."

Merkez Bankası'ndan kademeli sadeleşme mesajı

TCMB'den yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu'nun 22 Haziran 2023 tarihli kararında mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçevenin, etki analizlerine dayanarak ve kademeli bir anlayışla sadeleştirileceği ifade edilmiştir. Bu kapsamda ilk adım olarak, menkul kıymet tesisi uygulaması, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek doğrultuda sadeleştirilerek Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

Sadeleşme süreci Para Politikası Kurulu'nun ilan ettiği ilkeler doğrultusunda kademeli olarak devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.

Erkan: Finansal istikrarı sağlayarak enflasyonla mücadele edeceğiz

 

Merkez Bankası Başkanı Erkan banka yöneticileriyle bir araya geldi

 

Gaye Erkan'dan dikkat çeken görevden alma kararı

 

FT: Erkan'ın işi hem zor hem de kolay

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)