BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFT: Erkan'ın işi hem zor hem de kolay----

FT: Erkan'ın işi hem zor hem de kolay

FT: Erkan'ın işi hem zor hem de kolay
10 Haziran 2023 - 17:23 www.finansgundem.com

Financial Times, Hafize Gaye Erkan’ın yeni Merkez Bankası Başkanı olarak sorunlarla karşı karşıya olan Türkiye ekonomisinin üstesinden gelmek için çalışacağını, Erkan’ın işinin hem kolay hem de zor olduğunu yazdı.

Londra merkezli Financial Times Gazetesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan'ı bekleyen sorunlar ve söz konusu sorunlarla nasıl başa çıkabileceğini irdeleyen bir analiz yayımladı.  

Gazetenin Ankara bürosundan Adam Samson imzalı makalede Hafize Gaye Erkan, büyük finans kuruluşlarının bilançolarındaki riski analiz eden karmaşık modeller oluşturma konusunda uzman olarak tanımlandı.

Ekonomim'de yer alan habere göre, Erkan'ın klasik matematik teorilerine dayanan köklerine atıfta bulunan Financial Times, “Türkiye'nin ilk kadın merkez bankası başkanı olarak, bankanın şimdiye kadarki en büyük değişimlerinden birini gerçekleştirme konusunda risk yönetimi deneyimini kullanmak için yeni bir şans elde edecek.” İfadelerini kullandı.

"Piyasa duyarlılığını çok hızlı bir şekilde iyileştirebilir"

Financial Times çiçeği burnundaki Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın işinin hem kolay hem de zor olduğunun altını çizdi.

İngiltere merkezli gazete bu varsayımı desteklemek için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın eski baş ekonomistlerinden Hakan Kara’nın görüşlerine başvurdu.

Gazete Kara’nın "Erkan'ın işinin hem zor hem de kolay olduğunu düşünüyorum. Zor, çünkü yüksek enflasyon ve çözmesi gereken verimsiz bir dizi düzenleme devraldı. Kolay, çünkü selefinin alışılmadık derecede düşük kredibilitesi göz önüne alındığında, merkez bankacılığının temellerine sadık kalarak bile piyasa duyarlılığını çok hızlı bir şekilde iyileştirebilir." ifadelerine yer verdi.

Adam Samson Financial Times için kaleme aldığı yazısında, “Merkez Bankası başkanlığı görevi Erkan'ın diplomatik becerilerini kesinlikle test edecek. Türkçe, İngilizce ve Almanca bilen Erkan'ın, Türkiye'yi daha sürdürülebilir bir politika yoluna sokmak ve yabancı yatırımcıları geri çekmek arasında ince bir çizgide yürümesi gerekecek.” diye yazdı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Hafize Gaye Erkan mesajı

 

TCMB Başkanı Gaye Erkan'dan ilk açıklama

 

Uluslararası basında Hafize Gaye Erkan rüzgarı

 

Merkez Bankası Başkanlığı'na Gaye Erkan atandı

 

Kavcıoğlu TCMB Başkanlığı'nı Gaye Erkan'a devrediyor

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Pro11 Haziran 2023 15:20

    Sermaye kontrolü denen ilkel geri kalmış ülkelerin uyguladıgı program denen saçmalık günümüz geçerliliği olamaz biran önce faizleri arttırıp piyasalara güven TL ye deger kazandırmaktır yapılacak ilk adım

  • Dbb11 Haziran 2023 11:59

    Bu hamleler normalleşme demek, bunlar bu pazartesi mutlaka aynen bu şekilde yapılıp bu absurb durum sonlanmalı. Bankaları zorlayan kkm kuralları, hazine kağıdı alınması mecburiyeti bu pazartesi hemen kalkmak zorunda. Böylece normalleşme mesajları kuvvetli verilmeli. Kesinlikle bu hafta para kurulu toplanmamalı ya da faiz artışı yapılmayıp kuvvetli normalleşme mesajları verilmek zorunda. Ppk toplantısı öncesi yapılacak bu değişiklikler toplantıdaki mesajları desteklemeli. Merkez önden gelmek zorunda, bu kararlarla...Kur serbest olmalı, üretim piyasaları ise uygun düşük maliyetli finans desteği ile uzun bir müddet yönetilmeli. Sadece konut alımı için dönemsel uygun fiyatlar sağlanmalı yılda 4 ay kadar.

  • Dbb11 Haziran 2023 11:58

    Bugün ulu orta 3-5 puan artırsa birşey ifade etmez...20-30 puan artırsa piyasa gümmm..parça parça 30-40 yapsa sonuç yine gümmm... yapılacak şey belli hetkes korksa da maalesef.bu olacak...kurlar tamamen serbest bırakılıp kasanın boş olduğu açıklanacak ve tüm rakamlar doğru açılalanacak, güven endeksleri, enflasyon, işsizlik, ithalat rakamları vs. Sonra da yani epey bir zaman sonra faizler hooop 70 lere çıkartılıp usd kuru zirvedeyken stop edilir ve usd çıkışları olması sağlanmalı aksi taktirde olmaz.. ama asıl önemli bir şey daha bunlardan önce de döviz altın satışındaki vergi mutlaka kaldırılmalı bu çok önemli kur serbest bırakılmadan önce vergi kaldırılmalı! Bu bur mesaj içerecektir ki mutlaka yapılmalı ve bu mesaj bu pazartesi verilip piyasaya normalleşme mesajı olarak vermek zorunda. Ayrıca KKM hesaplarının hepsinin merkez ve hazine destekli olanların hepsinin vergisiz dövize dönmesi sağlanmak zorunda hem de hemen.

  • Ytd10 Haziran 2023 21:38

    Şuandan itibaren piyasada hemen hergün yapılan zamları biranda keserse alım gücü biranda artabilirse başarıya adım atar yok kemer sıkma adı altında piyasada yeni zam furyası başlarsa burdanda hiçbirsey olmaz boşa zaman kaybı