BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTasarruflar tükeniyor, kredi kartı harcamaları artıyor----

Tasarruflar tükeniyor, kredi kartı harcamaları artıyor

Tasarruflar tükeniyor, kredi kartı harcamaları artıyor
25 Aralık 2023 - 14:31 www.finansgundem.com

ABD’de pandemi döneminden kalma birikimlerin tükendiği ve kredi kartı harcamalarının giderek arttığı görülüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de büyük bolluk dönemi sona ermiş görünüyor. Pandemi dönemiyle birlikte hükümetin vatandaşlara verdiği teşviklerin tükenmesi, kredi kartı harcamalarına yansıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de tasarruflar azaldıkça kredi kartı harcamaları da artıyor. Bankalar tüketicilerin kredi kartı faturalarını ödemelerinin de daha uzun sürdüğünü söylüyor.

Harcama yolculuğunda sona yaklaşılıyor

The Wall Street Journal’dan Angel Au-Yeung’un haberine göre, ABD'li tüketiciler, gıda ve barınmadan eğlenceye kadar her şeyde yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalırken pandemi birikimlerini tüketmeye devam ediyor ve daha fazla borç alıyor.

JPMorgan Chase'in tüketici bankasının eş genel müdürü Marianne Lake, bu ay düzenlenen bir konferansta, pandemiden önce bankanın en düşük gelirli müşterilerinin ellerinde ortalama 12 günlük nakit para bulunduğunu söyledi. Bugün bu ortalama 15 gün civarına düşmüş durumda. Bu da tüketicilerin pandemi sırasında biriktirdikleri parayı tüketmeye yaklaştıkları anlamına geliyor. Lake, “Hala bu yolculuktayız ancak sona yaklaşıyoruz” diyor.

Birçok tüketici için enflasyon ve faiz artışlarıyla uğraşırken yaşam tarzlarını sürdürmek, kredi kartlarına ve diğer ürünlere daha fazla güvenmek anlamına geliyor. Bazıları ‘şimdi al, sonra öde’ kampanyalarının sunduğu taksitli kredilere yükleme yapıyor; zira market faturaları yüksek kalıyor ve ipotek faizleri yüzde 7 civarında seyrediyor.

Kredi kartı harcamaları üçüncü çeyrekte, ülkenin en büyük bankası JPMorgan Chase'te yüzde 9 ve Wells Fargo'da yüzde 15 olmak üzere büyük bankalarda artış gösterdi. Citigroup'un kredi kartı harcamaları ise yalnızca yüzde 2 oranında arttı. Bunun nedeni, kısmi tedbirlerin, tüketicilerin diğer kredi türlerini tercih ettikleri için daha az kullandıkları mağaza kredi kartlarını da kapsamasıydı.

Ödenmeyen bakiyeler ve düşen mevduatlar

Bu arada JPMorgan'da kredi kartı kredileri veya hesaplarındaki ödenmemiş bakiyeler, üçüncü çeyrekte bir yıl öncesine kıyasla yaklaşık yüzde 16 oranında arttı. Bu da tüketicilerin faturalarını ödemelerinin daha uzun sürdüğü anlamına geliyor. Wells Fargo'da bu oran yüzde 14, Citigroup'ta ise yüzde 11 artış şeklinde kendini gösteriyor.

JPMorgan Ekim ayında üçüncü çeyrek kazançlarını açıkladığında CEO Jamie Dimon, tüketicilerin mali tablolarının genel olarak sağlıklı kaldığını ancak tasarruflarını harcadıklarının açık olduğunu söyledi. JPMorgan'ın tüketici segmentinde mevduatlar bir yıl öncesine göre yüzde 3 oranında düştü.

Citigroup'ta mevduatlar bireysel bankacılık biriminde yüzde 5, varlık yönetiminde ise yüzde 2 azaldı. CEO Jane Fraser, bankanın Ekim ayındaki üçüncü çeyrek kazanç açıklamasında harcama artış hızının yavaşladığını ve tüketicilerin neye harcama yaptıkları konusunda daha dikkatli göründüklerini söyledi. Citi'de varlıklı müşteriler ise, özellikle seyahat ve eğlence harcamalarında artışa neden oldu.

Wells Fargo'da ise mevduatlar bir yıl öncesine göre tüketici bankacılığı biriminde yüzde 10, varlık yönetimi biriminde ise yüzde 31 azaldı. CEO Charlie Scharf, bankanın Ekim ayındaki üçüncü çeyrek kazanç açıklamasında, düşüşün çoğunlukla tüketici harcamalarından ve nakit paranın daha yüksek getirili alternatiflere yeniden tahsis edilmesinden kaynaklandığını söyledi.

Z kuşağının yeni trendi: Rahat tasarruf

 

ABD'de kişisel tüketim harcamaları ekimde arttı

 

ABD'de tüketici güveni yükseldi

 

ABD'de tüketici kredileri beklenenin altında kaldı

Tüketiciler harcamalarını kısıyor

 

İşletmelerin odağı 2024 yılında tüketiciler olacak

 

ABD'de tüketimin yavaşladığını gösteren 5 işaret

 

ABD ekonomisinde zayıflama hangi alanda başlayacak: İş gücü mü, tüketim mi?

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Q25 Aralık 2023 15:43

    Faizler gercek enflansyonun üstüne yükseltilip gelmediği sürece dövize baskı tutulduğu müddetçe bir ülke ekonomisinin düzelmesi dogrulması imkansız ötesi