BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTüketiciler harcamalarını kısıyor----

Tüketiciler harcamalarını kısıyor

Tüketiciler harcamalarını kısıyor
09 Kasım 2023 - 17:31 www.finansgundem.com

ABD’de ve dünyanın birçok farklı ülkesinde tüketicilerin yarıdan fazlasının ekonomik nedenlerle daha az harcama yaptıkları görülüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin lokomotifi kabul edilen tüketim harcamalarında belirgin bir düşüş gözleniyor. Amerikalılar, ekonomik nedenlerle harcamalarını kısma yoluna gidiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de kimsenin tatil hediyesi beklememesi gerektiği belirtiliyor çünkü araştırmalar, Amerikalıların giderek daha az harcama yaptığını gösteriyor.

Enflasyon ve ekonomik kaygılar

Fortune’dan Diana Li’nin haberine göre, enflasyon ve ekonomik kaygılar Amerikalıların daha az harcama yapmasına neden oluyor. Ernst & Young tarafından yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin yaklaşık dörtte üçü Muhteşem Cuma (Black Friday) veya Bekarlar Günü (Singles Day) gibi indirimli alışveriş etkinlikleri için tatil satın alımlarını erteliyor ve yarıdan fazlası para tasarrufu için harcamalarını azaltmayı planlıyor.

EY-Parthenon tüketici ürünleri ve perakende lideri Jim Doucette, verdiği röportajda, raporun, yüksek enflasyon seviyeleri, artan faiz oranları ve kredi kartı ödemelerindeki gecikmelerin satın alma gücünü aşındırmasıyla tüketici harcama kalıplarının nasıl değiştiğinin altını çizdiğini söylüyor.

Bulgular, aralarında ABD, Çin, Hindistan, Brezilya, Japonya ve Almanya'nın da bulunduğu 28 ülkede 22.000'den fazla tüketicinin katıldığı bir anketten elde ediliyor. Ankete katılanların yüzde 80'i mali durumlarıyla ilgili endişe duyduklarını söylüyor. Bütçelerini zorlamamak için, bu yıl daha fazla tüketicinin evde yemek pişirmeyi ve eğlenmeyi ve restoranlardan söyledikleri paket servisleri azaltmayı planladıkları görülüyor.

Anlık satın alımlara son

EY'nin küresel tüketici lideri Kristina Rogers, tüketicilerin ‘önemli olduğunu düşündükleri şeyleri sürekli olarak yeniden değerlendirdiklerini ve gerekli olmayan anlık satın alımlardan giderek daha fazla kaçındıklarını' belirtiyor.

Eylül ve Ekim ayları başında gerçekleştirilen çalışma, tüketicilerin yüzde 50'sinin bu sezon çoğunlukla veya yalnızca çevrimiçi alışveriş yapacaklarını söylediğini gösteriyor. Bu rakamın, geçen yıla göre yüzde 16'lık bir artış olsa da, 2020 yılında e-ticareti tercih eden yüzde 61’lik seviyenin hala altında olduğu anlamına geliyor.

Tüketicilerin yüzde 10'u bu yıl yalnızca mağaza içi alışveriş yapacaklarını söylüyor. Bu da geçen yıla göre yüzde 14 daha az ve pandeminin tüketici hareketliliğini kısıtladığı 2020 yılına göre ise biraz daha yüksek seyrettiği anlamına geliyor.

EY'nin araştırması, ABD'deki tüketicilerin yüzde 39'unun ve Avrupa'daki tüketicilerin yüzde 35'inin tatillerde daha az harcama yapmayı planladığını da ortaya koyuyor. Çin'de yalnızca yüzde 11'lik bir kesim bu yıl daha az harcayacağını söylerken, yüzde 45'i harcamalarını artırmayı planlıyor.

ABD ekonomisinde zayıflama hangi alanda başlayacak: İş gücü mü, tüketim mi?

 

ABD'de kişisel tüketim harcamaları eylülde arttı

 

Lüks tüketimde büyük gerileme! Pandemi öncesine döndü

 

İngiltere'de tüketiciler harcamalarda temkinli

 

Fitch Ratings'ten tüketici harcamalarında yavaşlama uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)