BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİşletmelerin odağı 2024 yılında tüketiciler olacak----

İşletmelerin odağı 2024 yılında tüketiciler olacak

İşletmelerin odağı 2024 yılında tüketiciler olacak
11 Aralık 2023 - 16:28 www.finansgundem.com

Uzmanlar, ABD’de 2023 yılının ana konusunun faizler olduğunu, 2024 yılında ise gözlerin tüketici harcamalarına çevrileceği görüşünde.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de uzmanlar, pandemi döneminden kalma teşvik ve birikimlerin tükenmek üzere olduğu noktasında hemfikir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de yaşanan tüketim çılgınlığının gelecek yıl sona ereceği düşünülüyor. Bu yıla damgasını vuran faiz oranları konusunun ise gelecek yıl yerini tüketici harcamalarına bırakacağı görüşü hakim.

Ekonomi yavaşlayacak

The Guardian’dan Gene Marks’ın haberine göre, artan faiz oranları, 2023 yılında küçük işletmeler için bir şok oldu. 2022 yılının başlarında yüzde 3,25 olan Faiz oranları, 20 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 8,5'e yükseldi. Sonuç olarak, eğer finansman alabilirlerse genellikle birkaç puan fazla ödeme yapan küçük işletmelerin çoğu, büyümek için ihtiyaç duydukları sermayeyi karşılayamazken diğer birçok kişi de kredi daralmasıyla karşı karşıya kaldı.

Gelecek yıl da hemen hemen aynı senaryonun devam etmesi muhtemel gözüküyor ancak Fed'in yavaşlayan ekonomiye tepki vermesiyle faiz oranı sorunu muhtemelen ortadan kalkacak. Ancak bu, küçük işletmeler için yeni bir sorun oluşturacak: Ekonomi yavaşlayacak. Bunun nedeni ise tüketici harcamalarındaki gerileme olacak.

Harcamalar açısından en iyi yıllardan biri

Bir ekonominin seyrini tahmin etmeye çalışırken takip edilecek çok fazla veri bulunur ama herkes şu gerçeği bilir: Sonuçta ekonomi, tüketicinin omuzlarında yükselir. İster oluklu kaplar veya contalar üreten bir işletme olsun, ister pizza satıcısı, ister ofisleri temizleme şirketi, sonuçta tüm ürünler tüketici tarafından satın alınır. Ancak tüketici sonsuza kadar harcamaya devam edemez. Ve ne yazık ki tutumların şimdiden değişmekte olduğuna dair kaygı verici işaretler bulunuyor.

2023 yılında yüksek faiz oranlarına, yapışkan enflasyona, savaşlara, siyasi belirsizliğe ve değişken enerji fiyatlarına rağmen Amerikalı tüketici harcamayı sürdürdü. Yıl boyunca perakende satışlar tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. ABD ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 5,2 gibi çok sıcak bir büyüme kaydetti. Muhteşem Cuma ve Siber Pazartesi satışları yeni rekorlar kırdı. Büyük işletmeler her zamankinden daha fazla kâr elde etti ve birçok küçük işletme hâlâ kendilerini, talebi karşılamak için umutsuzca daha fazla çalışan ararken buluyor. Özetle 2023, harcamalar bakımından oldukça iyi bir yıl oldu.

Tüketici sonsuza kadar harcamaya devam edemez

Ancak tüketici sonsuza kadar harcamaya devam edemez gerçeği bir kez daha kendini gösteriyor. Perakende satışların ve tüketici harcamalarının Ekim ayında yavaşladığı görülüyor. Michigan Üniversitesi'nin yakından izlenen göstergesine göre tüketici güveni üst üste dördüncü ayda da düşüş ivmesini sürdürdü. Küçük işletmelerin güveni oldukça aşağılarda seyrediyor. Perakendeciler ise çoktan tedirgin olmaya başladı.

Target CEO'su Brian Cornell, “Tüketiciler daha yüksek faiz oranları, artan kredi kartı borcu ve azalan tasarruf oranları gibi baskıları gündeme getiriyor ve bu da onları daha az harcamaya yönlendirip ödün vermeye zorluyor” diyor. Home Depot CEO'su Ted Decker da, “İkinci çeyreğe benzer şekilde, daha küçük projelerle müşteri etkileşiminin devam ettiğini gördük ve belirli ihtiyari kategorilerde büyük baskı yaşadık” şeklinde konuşuyor.

Daha da endişe verici olanı ise, kredi kartı gecikmelerinin ve otomobil kredilerinin geç ödemelerinin artması. Hanehalkı borcu tarihin en yüksek seviyesinde seyrediyor. Rekor seviyedeki konut satın alınamazlığı, ev satışlarında 30 yılın en düşük seviyeleri şeklinde etkisini gösteriyor. Piyasalar yükselişte ancak tasarruf oranları düşüyor. Conference Board'un yakından takip ettiği öncü göstergeler de tüketici güvenindeki yumuşama ve yeni siparişlerdeki bozulma nedeniyle düşüş eğiliminde. Bankacılar hem işletme kredileri hem de kredi kartı finansmanı konusunda geri çekiliyor.

2024’te işletmelerin başarısı tüketiciye bağlı olacak

Ekonomistler 2023 yılına girerken bir yavaşlama öngörüyorlardı. Bu kesinlikle gerçekleşmedi. Belki de bunun nedeni pandemi sonrası savurganlık nedeniyle beklenmedik şekilde artan harcama seviyesiydi. Gerçeği kimse kesin olarak bilmiyor.

Ancak özellikle işletmelerin, Amerikalı tüketicinin kaprislerine bağlı olduğunu bilmek için emlak gibi en çok etkilenen sektörlerde olmaya gerek yok. Bu da, herhangi bir zamanda, gerekenden daha düşük ücret artışlarından, çeşitli faktörlerden kaynaklanan benzin fiyatlarındaki artışa ve sürdürülebilir olmayan kredi kartı bakiyelerine kadar çok sayıda nedenden dolayı Amerikalı tüketiciler bu yıl harcadıkları kadar hızlı harcamaktan geri adım atabilir.

İşletmeler, geride kalan güçlü harcama yılı için kesinlikle minnettar olasalar da harcama partisine 2024 yılında son vermeye hazırlanmaktan başka çareleri bulunmuyor. Nakit tasarrufu yapıyorlar, genel giderlerini yeniden değerlendiriyorlar ve üretim hatlarını mümkün olduğu kadar uzun süre dolu tutmak için satış çabalarını ikiye katlıyorlar.

Tüketici harcama partisinin sonunun 2024'te geleceğini biliyorlar ve o gün geldiğinde hazır olduklarından emin oluyorlar. Özetle 2024 yılında tüketiciyi yakından izlemek gerekiyor çünkü işletmelerin başarısının onlara bağlı olacağı görülüyor.

ABD'de tüketici güveni yükseldi

 

Lüks tüketim pazarında rekor bekleniyor

 

ABD'de kişisel tüketim harcamaları ekimde arttı

 

ABD'de tüketici güveni Kasım'da yükseldi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)