BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'de tüketimin yavaşladığını gösteren 5 işaret----

ABD'de tüketimin yavaşladığını gösteren 5 işaret

ABD'de tüketimin yavaşladığını gösteren 5 işaret
13 Kasım 2023 - 17:05 www.finansgundem.com

ABD’de tüketicilerin harcamalarında azalmaya gittiği görülüyor ve buna işaret eden 5 önemli etken bulunuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de araştırmalar tüketicilerin harcamalarını kısmaya başladıklarını gösteriyor. Harcamalarda yavaşlamayı belgeleyen 5 önemli gelişme ise uyarı niteliği taşıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikalı tüketiciler gevşeme belirtileri gösteriyor. Harcamalarda yavaşlamanın ufukta olduğuna dair 5 uyarı işareti bulunuyor.

Harcama durgunluğu

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Amerikalı tüketiciler, tasarruflarını tüketirken sonunda yavaşlama işaretleri gösteriyor ve ekonominin yakında harcama durgunluğuna girebileceğine dair bir takım uyarı işaretleri öne çıkıyor.

Macquarie Global'de stratejist olan Thierry Wizman, ABD ekonomisinin bugünden 2024'ün ilk çeyreğinin sonuna kadar 'tüketici kaynaklı bir yavaşlama'ya gireceğini öngörüyor. Wizman, tüketici harcamalarındaki büyük bir gerilemenin GSYİH büyümesini durma noktasına getirebileceğini söylüyor ve bunun genel ekonomiyi durgunluk sınırına doğru ittiğini öne sürüyor.

Wizman'ın kötümser tahmini, diğer yorumcuların söyledikleriyle çelişiyor çünkü tüketiciler bu yıl üst üste üçüncü çeyrekte harcama çılgınlığını sürdürüyor gözüküyor. Perakende satışlar Eylül ayında ekonomistlerin beklentilerinin iki katından fazla artarak yüzde 0,7 oranında yükseldi.

Ancak sorun dirençli harcamaların kendisi. Wizman, harcamaların o kadar güçlü olduğunu, tasarruflar kurudukça ve Amerikalıların mali durumları değiştikçe diğer yöne doğru sert bir darbenin kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Wizman, “3. çeyreğin çok güçlü olmasının nedenleri vardı. Tüm intikam yolculuğunu atlatmak ve konser turları. Tabii ki sorun, bunu genellikle akşamdan kalmalığın takip etmesi” diyor. Bu hafta paylaştığı notta, Wizman, “Tüm akşamdan kalmalıklar gibi bu da aşırı içkiden hemen sonra gerçekleşecek" diye ekliyor.

Ekonomi şu anda ABD tüketicisinin gücünün tükendiğine dair bir dizi uyarı işareti veriyor. İşte harcamalarda durgunluğa işaret eden beş zayıflık sinyali…

Kredi kartı ödemelerinde gecikmeler artıyor

Yeni borcunu ödeyemeyen kredi kartı sahiplerinin oranı son çeyrekte yüzde 2'ye yükseldi. Bu oran, 2021'in ilk çeyreğinde kaydedilen oranın yaklaşık iki katına karşılık geliyor. Bu arada, kredi kartı bakiyelerini ciddi şekilde yani en az 90 gün geciktiren Amerikalıların oranı neredeyse 2 katına çıkmış durumda. New York Fed'in son Hanehalkı Borç ve Kredi raporuna göre son çeyrekte bu oranın yüzde 6’ya yükseldiği görülüyor.

Raporda, halihazırda otomobil ve öğrenci kredisi borcu olanlarda kredi kartı gecikmelerinde de özellikle yüksek bir artış görüldüğü belirtiliyor. Wizman, bunun finansal stresin arttığının bir işareti olduğunu ve bunun da muhtemelen insanların harcamaları geri çekmesine yol açacağını söylüyor.

Amerikalılar daha az tasarruf ediyor

Kişisel tasarruf oranı geçen ay daha da düştü. Ekonomik Analiz Bürosu'na göre Amerikalılar, Eylül ayında harcanabilir kişisel gelirlerinin ortalama yüzde 3,4'ünü tasarruf etti. Bu oran Ağustos ayında yüzde 4'tü. Bu, Amerikalıların harcanabilir kişisel gelirlerinin yaklaşık yüzde 7'sini sakladığı salgın öncesi tasarruf oranının çok altında seyrediyor.

Wizman mevcut tasarruf oranıyla ilgili olarak, “Bu aslında tarihi normlarla karşılaştırıldığında çok ama çok düşük. Yani bir noktada bir ayarlama yapılması gerekiyor” diyor.

Tüketiciler de pandemiden kaynaklanan birikimlerinin çoğunu geri çekmiş durumda. San Francisco Fed'in yaptığı bir araştırmaya göre, fazla tasarruf büyük olasılıkla geçen çeyreğin sonunda tükendi.

Tüketici güveni üst üste üç aydır düşüyor

Conference Board'a göre tüketici güveni bir önceki aydaki 104,3 seviyesinden Ekim ayında 102,6'ya geriledi. Bu, tüketicilerin tutumlarının enflasyon, hisse senedi fiyatları ve faiz oranları gibi faktörlere bağlı olarak bozulduğu üst üste üçüncü aya işaret ediyor.

Bu arada, tüketicilerin kısa vadeli ekonomik görünümlerini yansıtan Conference Board Beklenti Endeksi de Ekim ayında 75,6'ya gerilemiş durumda. Endeks, geleneksel olarak gelecek 12 ay içinde bir resesyonun sinyalini veren 80'lik kritik eşiğin biraz altında seyrediyor.

Konferans Kurulu yaptığı açıklamada, “Tüketicilerin yaklaşan resesyona ilişkin korkuları yüksek olmaya devam ediyor. Bu da 2024'ün ilk yarısı için beklediğimiz kısa ve sığ ekonomik daralmayla tutarlı” diyor.

Tüketiciler bu tatil sezonunda savurganlık yapmayı planlamıyor

Amerikalıların tatil sezonuna girerken bile savurganlık yapma olasılıkları daha düşük görünüyor. McKinsey'nin 1.000 ABD'li tüketiciyle yaptığı anket, katılımcıların yalnızca yüzde 35'inin bu yıl büyük harcama yapmayı planladığını söylediğini ortaya koyuyor. Bu oran, 2022'deki tatiller öncesinde savurganlık yapmaya istekli olduğunu söyleyen yüzde 39’luk seviyenin altında anlamına geliyor.

Ayrı bir Morgan Stanley anketi de, insanların yüzde 69'unun alışverişe başlamadan önce perakendecilerin indirim sunmasını beklediğini ortaya koyuyor. Stratejistler, tüketicilerin ortalama olarak yüzde 30 civarında bir indirim aradığını söylüyor.

Perakendeciler tatil öncesinde işe alım yapmıyor

Çalışma İstatistikleri Bürosu verilerine göre perakendeciler arasında tatil döneminde işe alınanların sayısı 135.000'e gerilemiş durumda. Bu da yaklaşık beş yılın en düşük seviyesine karşılık geliyor.

Apollo Baş Ekonomisti Torsten Slok, “Tatil sezonu için işe alımlar genellikle Ekim ayında yapılıyor ve en son istihdam raporunda, tatil sezonu perakende sektörlerinde yaratılan yeni işlerin eklenmesi, perakendecilerin daha zayıf bir tatil sezonu beklediğini gösteriyor” deniliyor.

ABD ekonomisinde zayıflama hangi alanda başlayacak: İş gücü mü, tüketim mi?

 

ABD'de kişisel tüketim harcamaları eylülde arttı

 

Tüketiciler harcamalarını kısıyor

 

Fitch: ABD'de tüketici harcamalarında yavaşlama bekleniyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)